Berta Sándor

Szabadon szervezkedhetnek a Foxconn munkásai

A tajvani gyártó engedett a közvélemény és a jogvédő szervezetek nyomásának, s bejelentette: engedélyezi dolgozóinak szakszervezetek alapítását.

Az óriáscég lehetővé teszi az üzemi tanácsok megválasztásához szükséges titkos választások megtartását. A Financial Times értesülései alapján a Foxconn azt akarja elérni, hogy a fiatal munkavállalók az eddiginél jobban képviselhessék magukat és az érdekeiket anélkül, hogy a menedzsment beleavatkozna a dologba. A társaság jelenleg Kína legnagyobb munkaadójának számít, az üzemeiben több mint 1,2 millió embert foglalkoztat.


Az elképzelések szerint a Foxconn szakszervezetek egyesülésének bizottságába 20 tagot és egy elnököt választanának meg. A voksolás minden esetben titkos lenne és az alkalmazottak a szavazataikat teljesen anonim módon adhatják majd le. Az elnököt és a tagokat öt évre választják meg. A kínai újévvel kapcsolatos ünnepségek után meghirdetik azokat az előadásokat, amelyek megismertetik a munkásokat a voksolási folyamattal. Ugyan jelenleg is vannak szakszervezeti bizottságok a gyártónál, azonban ezeket eddig nem demokratikus módon választották meg, hanem általában vezető munkatársakat ültettek az élükre.

A legtöbb fiatal munkavállaló nincs is tisztában azzal, hogy mi egy szakszervezet és mik a feladatai. A közeljövőben várhatóan 18 000 szakszervezeti bizottság tagjairól és elnökeiről születhet döntés, a jelenlegi tisztségviselők mandátuma ugyanis idén, illetve jövőre jár le. A posztokért bárki versenybe szállhat, aki elég ambíciózusnak érzi magát. Ugyan a Foxconn üzemeiben már tavaly nyáron javult a munkaügyi helyzet, de ennek ellenére 2012 szeptemberében lázadás tört ki, majd 2000 ember verekedett össze. Idén januárban pedig az egyik beszállító gyáránál a rossz munkakörülmények és az alacsony bérek miatt több mint ezren vonultak az utcára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • qrd0xQSt2rdvnu #2
    A németek még az angoloknál és az usabelie cégtulajoknál is sokkal genyábbak. Néhány munkahelyen megélt dolog, illetve állásinterjún tanúsított hozzáállásuk után én már rég megfogadtam, hogy német tulajdonú cégnél nem vállalok munkát.
  • nlght #1
    Nem kell Kínáig menni, hogy ilyen szarevő vezetőséget láss...
    Anyám 6 évig volt főnökhelyettes a Lidl-nél (több boltban is megfordult, de azóta már felmondott és talált jobb állást), a lényeg h rögtön kirúgatta a területi vezető azokat az alkalmazottakat mindenféle mondvacsinált dologgal, akik kiejtették a szájukon a szakszervezet és az alapítás szót egy szövegkörnyezetben. Na jó, nem rögtön, de pár napon belül. Azóta sincs szakszervezet és ez egy német cég, hogy rohadna széjjel.