MTI

Zavarhatják a meteorológiai radarokat a vezeték nélküli eszközök

Az utóbbi években Magyarországon is megszaporodtak a radarméréseket zavaró eszközök, amelyek egyre több problémát okoznak a meteorológusoknak – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat Megfigyelési Főosztályának vezetője.

Horváth Gyula tájékoztatása szerint a meteorológiai szolgálat szakemberei rendszeresen figyelik a zavarjelek felbukkanását, ezért a lakossági előrejelzésekben pontatlanságra emiatt nem volt példa. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közlése szerint 2012 első félévi ellenőrzései során a legtöbbször meteorológiai radarok működését zavaró vezeték nélküli hálózati eszközök, mobiltelefonok vételét akadályozó, az Egyesült Államokból behozott házi telefonok miatt kellett intézkedniük. Az NMHH mérőszolgálati szakemberei csak Budapesten és körzetében 56 vezeték nélküli (wlan) eszköznél észleltek nagy mértékű, káros zavarást.

Az OMSZ főosztályvezetője kifejtette: az időjárási radarok működési frekvenciája Magyarországon 5,6 gigahertz, ezt a vezeték nélküli hálózati eszközök is használják. Az ilyen távközlési eszközök által keltett jelek hamis "radarcélokat" produkálnak, így hibákat idézhetnek elő a csapadékintenzitás-becslésben, az ultrarövidtávú előrejelzésekben és az összegzett csapadékmennyiség-számításokban is. Valójában a lakosság felé történő tájékoztatásban, az előrejelzésekben emiatt pontatlanság nem fordul elő, az OMSZ radarmeteorológusai a hamis radarjeleket azonnal kiküszöbölik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a vezeték nélküli hálózati eszközök keltette hamis jelek kiszűrésére különböző képfeldolgozó, matematikai módszereket fejlesztett ki. Ezek hatékonyan működnek, de a zavarok kiszűrése miatt a radarmeteorológusoknak kevesebb idejük jut az egyéb fejlesztésekre. A végső megoldást az jelentené, ha megszüntetnék ezeket a zavarforrásokat, ezért is fontos, hogy az NMHH segítségével mostanra csökkent a radar közeli kibocsátók száma - összegezte Horváth Gyula.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • levente68 #2
    "az előrejelzésekben emiatt pontatlanság nem fordul elő"

    Ja, azt hittem ezek a kütyük okozzák, hogy azt se tudják eltalálni, most milyen idő van... (a poén a Showder Klub-ból van, de helytálló)

  • torcipepe #1
    már nem azért, de az időjárási radarok szerintem vannak elég fontosak ahhoz, hogy saját zárt frekvenciasávot kapjanak és ne kelljen osztozniuk a nyitott sávokon az egyre nagyobb tömegben terjedő vezetéknélküli kütyükkel.