Berta Sándor

Érintőképernyős Chromebookokkal jelentkezett a Google

A webes óriás az idei év során több érintőképernyős Chromebook-modellt is piacra dobhat. Az első fecske egy az Apple retina kijelzőit is meghaladó képpontsűrűségű 13 collos notebook.

Ezzel a lépéssel Google a Microsoft közvetlen vetélytársává válik, hiszen a Chrome OS-szel érkező érintőkijelzős Chromebookok a Windows 8 operációs rendszert futtató termékek alternatívái lehetnek. Az első eszköz a Pixel fantázia- vagy kódnevet viseli, amivel kapcsolatban már hetek óta keringtek információk a világhálón. Mindez annak köszönhető, hogy korábban felbukkant egy reklámvideó, amit a Slinky nevű cég készített. Victor Koch, a Slinky vezérigazgatója közölte: a felvétel egy hackertámadás után szivároghatott ki tőlük, ami furcsa marketingpróbálkozás, lévén meglehetősen nehéz elhinni, hogy a Google ne tudná azt eltávolítani a YouTube-ról ha akarná.

A videót először François Beaufort Chrome-fejlesztő töltötte fel a YouTube videomegosztó platformra és Beaufort azt állította: a Google jelenleg is teszteli a készüléket, amelyről csak annyi derült ki, hogy érintőkijelzőt kapott és a felbontása 2560 x 1700 képpont. Az információt azonban sokan kétkedve fogadták, mondván a videó nem annyira profi anyag, mint amit egy Google-hirdetés kapcsán elvárna az ember, ráadásul Koch is meglehetősen érdekesen viselkedett. A Google azonban eddig nem kommentálta a híreket.


A most megjelent információk alapján az új Chromebook-modellnek 2560 x 1600 pixeles felbontású 12.85 collos 3:2 képarányú érintőképernyője lesz. A termék Intel Core i5 processzorra fog épülni, a grafika integrált lesz (Intel HD Graphics 4000). Memóriája 4 GB, tárhelye alig 32 GB-os SSD (64 az LTE modellekben), a cég ezzel is felhőszolgáltatásának használata felé nyomja a vásárlókat, hiszen 3 évig 1 tera helyet adnak. (Az ekkora méret jelenleg havonta 49 dollárba kerül.) Ezt egészíti majd ki a nagy méretű Multitouch-trackpad és integrált 720p felbontású kamera, és ez az egész 1,52 kilót fog nyomni. A vállalat öt órás üzemidőt ígér.

Még nem lehet pontosan tudni, hogy mikortól lesz kapható hazánkban az eszköz, miként a lehetséges hardverpartnerekről sem lehet tudni semmit, de a Google már hosszú ideje azon dolgozik, hogy a különböző alkalmazásokat az érintőképernyős használathoz optimalizálja. A tengerentúli vállalat komoly döntést hozott, hogy jövőbeli termékeinél az Androidot vagy a Chrome OS-t részesítse-e előnyben és utóbbi javára dőlt el a mérleg.

A Chromebook Pixel egyértelműen a prémium szegmensbe van pozicionálva, ezt magas, 1300 dolláros ára is jelzi, a 64 GB-os LTE modell pedig 1450 dollárba kerül. Namost a kérdés az, hogy mit keres egy ilyen eszközön webes operációs rendszer? A Chrome OS-t kifejezetten a webes felhasználást szem előtt tartva konstruálták meg, olyan eszközök létrehozását célozták meg vele, amelyek a Google teljes termékportfólióját futtatni tudják elérhető áron. Ehhez elég közepes teljesítmény és gyenge grafika is, pazarlás az a hardver, ami a Pixelben van. A Samsung Chromebookja ennek megfelelően harmadannyiba kerül, az Asusé pedig az ötödébe, és mindkettőn problémamentesen fut a Chrome OS. Ráadásul üzemidejük is hosszabb, hat óra feletti, és a Samsung 3G kapcsolatot is nyújt.

Tehát itt kiderül, hogy többe kerül a leves, mint a hús: remek dolog az extrém nagyfelbontású kijelző, de úgy látszik az már jelen esetben a használhatóságot rontja, hiszen egy ilyen 13 collos eszköznél a hordozhatóság a fő szempont. Egy ilyen hardverre sokkal inkább Windows, Mac vagy Linux kell. Ha a cél az volt, hogy a jövőbeli Chrome OS alkalmazásokat is kiszolgálja, lenne értelme, de jelenleg hírből sem tudunk ilyenekről. Ennél ráadásul olcsóbban kapunk MacBook Airt, valamivel kisebb felbontással, de 2 órával hosszabb üzemidővel, és többre képes operációs rendszerén szintén megkapjuk a Google minden szolgáltatását, a 128 GB-os tárhelyről nem is beszélve. Ezzel szemben a Chromebook Pixel limitálva van azokra a webes szoftverekre, amiket a Chrome böngésző futtatni tud.

Pozitív oldalon csupán az szerepel, hogy a Google megmutatta képes egy Apple-rivális létrehozására, és ha a Chrome operációs rendszer fejlettsége elér egy magasabb fokot, egy hasonló szintű hardverrel egy nap érdekes alternatíva lehet. Addig is, a jelenlegi formájában túl sok, túl korán túl magas áron. A 2012-es esztendő utolsó negyedévében az Amerikai Egyesült Államokban 100 000 Chromebookot adtak el, de a korábbi modellekből koránt sem sikerült ennyit értékesíteni. Januárban Chromebookkal jelentkezett a Lenovo, amely azonban eleinte kizárólag oktatási intézmények számára lesz elérhető. Február elején pedig hivatalossá vált, hogy jön a Hewlett-Packard terméke is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mAtThEwT0394 #13
    bocsánat. akkor 1300 dollár.... számomra 286 ezer forint is szórakoztató ár egy chroomebookért. :D nem hiszem hogy 100 - 150 ezreket dob rajta ez a nagyfelbontású érintőkijelző..
    Nem baj Google! Én jót röhögtem rajtatok! :D (... meg más is! :DD )
  • MsUser #12
    Ehhez hozzá tartozik az a hír is "csak már régi" hogy keleten a full HD tényleg az 2000x4000 valahány pixel de van ennek a duplája is! Már használják, számukra nem extrém ez a kis CroomeBook inkább le maradt!
    Nem csak mi vagyunk a világon, sajnos nem Magyarország a célközönség.
    De pár év múlva megszokjuk majd és nagyobb felbontást akarunk.
  • MsUser #11
    1300 dolláros ár azért az nem EUR kettő közt majdnem 100ezer a külömbség.
  • mAtThEwT0394 #10
    1300 euró? :DD Hát ezen esküszöm sz***á röhögtem magam. :D
  • Cat #9
    A baj ezzel az, hogy nagyobb felbontás -> erősebb grafikus kártya + processzor kell -> nagyobb az áramfogyasztása -> rövidebb az üzemideje.
  • sirpalee #8
    Próbáltál már retinás macbookot? A legjobb kijelző a piacon, utána szar visszamenni bármi alacsonyabb dpihez. Szvsz a többi gyártó is szép lassan átvehetné.
  • coolbboy83 #7
    Ez lehet, hogy szép meg jó - de semmi komolyra nem lehet használni, viszont drága...
  • flashpointer #6
    Múltkor végigmentem a mediamarkt laptopsorán, a drágábbik oldalon, 3/4-ükben az volt.
    Mondjuk ha a 200.000 ezres árból csak ötezer a pluszköltség, akkor érthető lenne, habár nem tudom mennyivel kerül többe a gyártónak beletenni, valaki felvilágosíthatna.
  • Petka #5
    Aztán mi a pöcsömnek egy laptopra érintőkijelző?.. Eléggé kényelmetlen lehet azt nyomkodni szerintem...
  • FoodLFG #4
    látom szeretik a retina anyámkínját nyomatni, mert ezt tudják legjobban a marketingesek eladni (az epül mát úgyis befuttatta a saját birkáinak), csak oda kell írni, hogy 10000000x500000-es felbontás.
    Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy milyen minőségű, ha mát a kijelzőről beszélünk...