Berta Sándor

Kiforratlan a Samsung legújabb Chromebookja

A Samsung 3-as sorozatú Chromebookjaiba ARM Cortex-A15 processzorok kerültek, az operációs rendszer pedig az Aura asztali környezettel kiegészített Chrome OS.

A termékcsalád legkisebb tagja az XE303C12 modell, amely a Samsung Exynos 5250 típusú System-on-Chipjére épül. A fejlesztők egy kielégítő teljesítményű, ugyanakkor alacsony fogyasztású hordozható számítógépet szerettek volna készíteni, de az első tesztek alapján a termék közel sem nevezhető kiforrottnak. A Cortex-A15 két processzormagja 1,7 GHz-en működik és az Exynos-SoC tartalmazza még a Mali-T604 GPU-t is, amely a 11,6 hüvelykes képernyőn 1366 x 768 képpontos felbontást biztosít.


A fényviszonyokat automatikusan érzékelő és a kijelző fényerejét azokhoz igazító funkció megbízhatóan működik, de hátránya, hogy nem lehet kikapcsolni. A matt képernyő erős napfényben is jól olvasható. A készüléket ellátták 2 GB memóriával, 16 gigabájtos SSD-meghajtóval és 100 GB ingyenes cloud-tárhely is jár hozzá. Van IEEE 802.11a/b/g/n szabványú WLAN- és a Bluetooth 3.0-támogatás, míg az üzemidő - gyári adat szerint - 6,3 óra. A termék rendelkezik beépített webkamerával és hangszórókkal, HDMI-kimenettel, USB 2.0-s és 3.0-s porttal, kombinált fejhallgató- és mikrofoncsatlakozóval, továbbá SD memóriakártya-bővítőhellyel. Bevezető ára alig 250 dollár.


Az első tesztek a nagy negatívumok között említették, hogy az XE303C12-nek nincs Ethernet csatlakozója, nem ismeri fel az exFAT-partíciókat, és a kártyabővítőhely, valamint a fejhallgató-csatlakozó kivételével minden egyéb port a hátoldalán található. A készülék háza leginkább a műanyag jelzővel illethető, finoman szólva sem mondható masszívnak. A billentyűleütéseknél- vagy a tapipad használatakor az egész konstrukció szinte rezonál. A kijelző káváján világosan látszik a gyenge anyagfeldolgozás, és a ház az egy kézzel való tartás közben szinte meghajlik. A műanyag háznak ugyanakkor egyetlen előnye mégis van, ez pedig a Chromebook 1,08 kilogrammos súlya.


Egyértelműen pozitívum a beépített hangszóró, amely valóban képes sztereóban szólni és ki kell emelni a jó billentyűzetet, amely kényelmesen használható. Az üzemidő a gyári adatokkal ellentétben a valóságban kb. 5 óra, 720p-s videó lejátszásakor viszont már 4 órára csökkent. Az eszköz feltöltése alig 1,5 óra alatt lezajlik. Az üzemidő egyértelműen csalódás, hiszen az ARM processzorok használata miatt mindenki azt remélte, hogy a táblagépek tíz óra feletti üzemidejéhez közelítő értéket lehet majd kapni, tehát a 4-5 óra még a nagyobb kijelző ellenére is kevésnek mondható.


A gyors lemerülés alighanem arra vezethető vissza, hogy a processzort alaposan megizzasztja a Chrome, a Flash-plugin és a GPU-feldolgozási folyamat, ez a három ugyanis folyamatosan 5 és 30 százalék közötti terhelést produkál. Mindez azért csalódás, mert a Nexus 10-be is az Exynos 5250 került és ott kiváló képminőség, illetve zökkenőmentes megjelenítés jellemzi, itt pedig még a böngészés sem akadásmentes, a tesztelők szerint még a kevés képet tartalmazó oldalak betöltése is néha komoly gondokat okozott, hogy a Google Maps használatát ne is említsük. Ezek után aligha meglepő, hogy az Angry Birds futtatása, illetve az eltárolt videók és a streamek lejátszása akadozik. A képminőség viszont tökéletes, így a hiba minden bizonnyal vagy a Chrome OS operációs rendszerben, vagy a meghajtóban keresendő.


A Chrome OS alkalmazásai nem csak a böngészőablakban, hanem a saját ablakukban is megnyithatók. A legfontosabb programok ikonjai egyből elérhetők és van Start-menü is, ahonnan a Google Maps, a Google Calendar, a Google Mail és a Google+ hívható elő. Az előre feltelepített szoftverek segítségével a felhasználó hozzáférhet a Google Docs, a Tables, a Presentations és a Scratchpad alkalmazásokhoz. Emellett van számológép és kamerakezelő program. A legfontosabb billentyű-, WLAN- és Bluetooth-beállítások egyetlen kattintásra hozzáférhetők, a többi beállítási lehetőség viszont nehezebben csalogatható elő.

A netmentes üzemmód még finomításra szorul. A Google Docs használatakor offline módban még meg lehetett nyitni egy fájlt és szöveggel ki lehetett azt egészíteni, majd a tartalmat - immár élő internetkapcsolatnál - automatikusan szinkronizálni lehetett a Google szervereivel. A Scratchpad is használható volt offline módban, viszont táblázatokat és prezentációkat már nem lehetett készíteni, azonnal megjelent egy hibaüzenet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #3
    androidból csak a több ablak 1 képernyőn dolog hiányzik. Egyébként tálca szerűség már van a 4+-ban, fel lehet hozni egy kis menüt ahol az ablakok kisképei vannak, és rábökve előtérbe teszi.
  • kvp #2
    "Lehet el kellene gondolkodni utobbi kukazasan"

    Egyetertek.

    "es a droidot kiegesziteni rendes, asztali ablakkezelovel."

    Ez mar megtortent, csak valamiert a legtobb gyari termekkel nem szallitjak. Az android-os szoftverek mar alapbol (1.0 ota) fel vannak keszitve az ablakban valo futasra (beleertve az atmeretezest is). Egyszeruen csak le van tiltva a rendes ablakkezeles, mert a google szerint nem kell. Egyebkent az uj windows rt alapjan tenyleg nem is kell, siman mehet az alap 4-es android a desktopra. Sok kinai gyarto egyebkent keszit normal android-os netbook-okat, csak arra kell vigyazni, hogy android 4-essel jojjon, mert a regi 2.x-es valtozatok meg nincsennek rendesen nagy kepernyore es billentyuzetre optimalizalva.
  • a_n_d_r_e_w #1
    Furcsa ezt mondani, de ha valoban igazak az itt leirt dolgok, akkor az Android jobban optimalizalt mint a chromeOS. Lehet el kellene gondolkodni utobbi kukazasan es a droidot kiegesziteni rendes, asztali ablakkezelovel.