SG.hu

Lebegő óriásmonitor a Samsungtól

A Samsung kiváló monitorokat készít évek óta, ezért is nagy érdeklődéssel vettük szemügyre a Series 9 családba tartozó 27 collos monitorukat. Apróbb hibái ellenére is kevés igazi versenytársa van.

Sok dizájnos kialakítású monitor kapható a boltokban, de kevés olyan, amely képminőségével a profikat is ki tudja elégíteni - a Samsung Series 9 S27B970D ezen kevesek közé tartozik. Dobozból kibontás után az első ami eszünkbe juthat, hogy egy gyönyörű készülékről van szó. Míg a szokványos monitorok egy talpon állnak, addig ez egy kerek fémszínű korongra szerelt alumínium rúdról függ, ezzel lebegő hatást kelt, ráadásul emiatt könnyedén előre és hátra dönthető. A rúdban egy erős rugó van, így fel - le mozgatása szinte nem igényel erőt. Ez a kialakítás hátrányokkal is jár, mivel oldalra sajnos nem tudjuk elforgatni és portrénézetbe sem állítható, illetve ha előre - vagy hátratolnánk a talpnál kell megfognunk, nem a kijelzőnél. Bekapcsológombja, és a beállítómenü sci-fi érzetet keltő háttérmegvilágítású érintésérzékeny szabályzógombjai a tartórúd görbített alján találhatók.


A képernyő nagyon vékony, csak az előlap alján szerepel rajta felirat, a márkanév, egyébként semmilyen típusszám, gomb vagy kapcsoló nincs rajta. Fényes fekete kávája viszonylag széles, oldalt 2,5, alul pedig több mint négy centi, az oldalát fémcsík díszíti. A beépített 2 x 7 Wattos sztereó hangszóró kimeneti lyukacskái a panel alján vannak. Hátlapja teljesen sík, esztétikus vízszintes mintázatot kapott a kötelező ezüstszínű márkanévvel. A függőleges fémrúd valamivel a középvonal felett csatlakozik a panelre, ez egyben meghatározza az emelési magasságot is. (A panel alja legalacsonyabb pozicíóban kb. 6 centire, legmagasabbnál kb. 16 centire van az asztaltól.) Webkamera nincs benne, és a kialakításból adódóan természetesen falra sem szerelhető (hiába vennénk le a kijelzőt, a lényeg a talpban van). Összességében minden ízében prémium hatást kelt.

Az elektronika a talp lefelé keskenyedő fekete részén kapott helyet, ránézve így nem rontja a látványt, elegáns és esztétikus megoldás. Három bemenet van rajta, a videókártyához HDMI, DisplayPort vagy Dual-link DVI porton át csatlakoztathatjuk (tehát VGA nincs), de itt kapott helyet a tápbemenet és a számítógép USB portjához is itt köthetjük hozzá. Ha utóbbi lehetőséget kihasználjuk, akkor a talp jobb oldalán lévő két USB nyílást is működésbe vehetjük (sajnos nem 3.0 szabványúak, pedig ezen a szinten már elvárható lenne), A HDMI bemenet támogatja az MHL szabványt (Mobile High definition Link), ami azt jelenti, hogy ráköthetünk okostelefont vagy egyéb ezt támogató kütyüt, és ezek képét meg tudja jeleníteni a kijelző, ráadásul közben töltődik a mobil akkumulátora. Manapság egyre több hordozható eszközben van meg ez a képesség, így jó látni, hogy asztali részről sem maradnak le ezen a téren.


Az alap statisztikák szerint a 27 collos szélesvásznú, 16:9-es képarányú panel felbontása 2560 x 1440 pixel, és a gyártó 1000:1-es kontrasztarányt, illetve 5 milliszekundumos válaszidőt ígér. A monitort borító Crystal Clear (kristálytiszta) üveg megegyezik az Apple Cinema kijelzőn lévővel, és emiatt a fehér hátterek is tiszták, szemcsementesek, viszont az ezt gátló réteg ellenére kissé tükröződik, szóval ne irányítsunk rá lámpát és ne helyezzük közvetlenül az ablak mellé.

Mint említettük, beállítása a tartórúdon lévő gombokkal lehetséges, ezekkel vezérelhetjük a kijelzőn megjelenő menüt. (A kijelzőt legalacsonyabb pozícióba állítva ezek a gép előtt ülve nem láthatók.) Az öt gomb közül a legalsó szolgál a bekapcsolásra, a bal felsővel választhatjuk ki a három bemenet közül melyik képét jelenítse meg, míg a bal alsóval lépünk be a menübe. A két jobb oldali az ebben való fel - le váltásra szolgál, emellett ha DVI-t használunk akkor az előre beállított színmódok között itt válthatunk közvetlenül, míg HDMI vagy DisplayPort esetén ezek a hangerőszabályzók.


Az S27B970D 14 nyelvet ismer, köztük a magyar is szerepel. A menü bal oldala 5 szekcióra van bontva, kép, szín, méret és pozíció, illetve egyéb beállítások szerint. Használata egyértelmű, és mivel nem túl mély, ha azonnal nem is tudjuk hogy az általunk keresett funkció beállítása melyikben van nem telik sok időbe akár az egészen végigszaladni annak ellenére, hogy rengeteg az előre definiált lehetőség, mivel azokat, amelyeket aktuális üzemmódunkban nem állíthatunk elszürkíti a rendszer. (Például ha bekalibrált módot használunk nem választhatunk a számtalan előre definiált hőmérséklet közül vagy nem állíthatjuk a gamma mértékét.)


A fehér LED-es háttérvilágítású PLS panel 16,7 millió színt tud megjeleníteni 8 bites valós színmélységben, színtere megfelel az sRGB referenciának. A dél-koreai vállalat alig egy éve tért át a PLS panelek használatára, előtte kizárólag a TN Film és a PVA technológiát alkalmazták, azonban a többi gyártó a magasabb kategóriában szinte kizárólagosan áttért az IPS panelek beszerelésére, így a Samsungnak is lépnie kellett, ezért fejlesztéseiket a PLS technológiára koncentrálták. Ugyan a monitor gyárilag kalibrálva van, de felhasználói köre ezzel bizonyára nem elégszik meg, ezért külön szoftvert mellékelnek, illetve hardveresen is segítik a procedúrát. A társaság oldaláról is letölthető Natural Color Expert szoftver egy varázsló vezetésével segít a helyes beállításban, elmenthetünk benne profilokat és nézhetünk előképeket, összehasonlítva az egyes beállításokat.

A technológiából adódóan betekintési szöge mind vízszintesen mind függőlegesen nagyon széles, az IPS panelekéhez hasonló. Felbontása brutálisan nagy, a 2560 x 1440 csak függőlegesen marad el a 30 collos WQHD monitoroktól (azoknál 1600 pixel). Tehát mivel ennek 0,23 mm-es képpontmérete azoknál kisebb így kicsit közelebb tudjuk húzni magunkhoz anélkül, hogy a képminőség romlana, és látómezőnk nagyobb részét foglalja el. (1920 x 1080 vagy 1600 x 900 is beállítható, de a legjobb minőség érdekében mindenképpen ajánlott a natív felbontást használni.)


Digitális munkákhoz kiváló választás, képe nagyon éles és tiszta, irodába véve pedig azért remekel, mert akár nyolc oldalnyi Word dokumentum is elfér a kijelzőn egyszerre olvashatóan, ami látványosan mutatja hogy mennyivel méretesebb Full HD felbontású társainál. A nagy felbontás ellenére is marad néhány alkalmazás, amit teljes képernyőn használ az ember (pl. Outlook), így használat közben az az érdekes élmény áll elő, hogy a fizikai távolság miatt az embernek már a fejét is mozgatnia kell, nem csak a szemét. (Pl jobb felső sarokra kattintva bezárás, majd bal alsó sarokban Start menüre kattintás.) A másik érdekes tapasztalat, hogy a webes képek sokkal inkább bélyeghatásúak, már - már bántóan kicsik.

A gyártó a videózásra is gondolt, ezt szolgálja az előre beállított Cinema mód, de 68,5 centis képátlója, 16:9-es képaránya miatt erre fizikailag is kiválóan alkalmas, hiszen akkora mint a kisebb LCD tévék. Ilyenkor persze vegyük figyelembe, hogy hiába van benne hangszóró nincs rajta audiobemenet és nem dugható rá fejhallgató. Működés közben teljesen hangtalan, a talp kézmeleg. Gyári adat szerint maximálisan 53 Wattot fogyaszt az USB portok használata nélkül (a tényleges érték a választott fényességtől függ), készenléti módban pedig kevesebb, mint fél Wattot.

A megjelenítő a személyi számítógépek egyik, ha nem a legfontosabb része, és ugyan ma már a PC alkatrészeit nem cseréljük néhány évnél gyakrabban, de a monitorra fokozottan igaz ez az időtállóság. Egy megfelelően kiválasztott darab több konfigurációt is ki tud szolgálni, ezért megéri költeni rá. A S27B970D ára 250 ezer forint körül van, ami nagyon sok pénz, de olyan tartós fogyasztási cikknek számít amit akár évtizeden át tartunk a lakásban. Egy hatalmas felbontású futurisztikus dizájnú készülékről van szó, amely bármely számítógépasztalon jól mutat, és aminek képminősége a profi felhasználást is lehetővé teszi. Kategóriájának nem a legolcsóbb darabja, szóval akinek a kinézet és a széles csatlakozási lehetőségek nem számítanak inkább válasszon mást, de ezzel valószínűleg olyan ínyencségekről is le kell mondania, mint a telefon/táblagép jeleinek fogadása vagy a talpba épített USB Hub.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #22
    Nekem is volt egy OkosTV-m, de eladtam két éve, mert nem volt olyan szép feketéje mint a végtelen kontrasztú Amolednek, mint ami Galaxy S szériás telók kijelzője.
  • Honti55 #21
    Szerintem eszméletlen jól néz ki ez a monitor! Én még soha nem csalódtam a Samsungban, a telefonom is az, nemrég pedig vettem egy Samsung SmartTV-t is, a legjobb! Össze sem lehet hasonlítani a régebbi tévézéssel, és csak egyre jobb lesz, amint több alkalmazás lesz rá, de így is meglepően sok magyar app is van már rajta. Ha valaki megbízható monitort vagy TV-t szeretne venni, én csak ajánlani tudom a Samsungot. Az igaz, hogy vannak olcsóbb gépek is, de ha az elromlik, megjavíttatni drágább, mintha az ember inkább beruház egy drágább készülékre.
  • Mekong Delta #20
    nekem meg még egy 17"-os crt-m van...
  • cloud.strife #19
    Igaz.
  • Szefmester #18
    Akkor megfelezed a felbontást és tolsz rá némi élsimítást (amit elbír a géped még), majd kicsit hátrébb ülsz hogy a pixelek kisebbek legyenek (nem azok, csak a távolság miatt tűnik annak ;) )

    Régebbi játékokban hibátlan lenne, az újaknál pedig a fenti kompromisszumos megoldással nyerhetsz ezt azt. És még ez a felezett felbontás is magasabb mint egyik másik konzolos játéké amit jóval nagyobb kijelzőn, és nem natív felbontásban -vagy annak párosan osztható felén- használnak.
  • FoodLFG #17
    Én inkább olvasok reklám cikkeket monitorról itt az sg-n mint idétlen táblákról és mobil nvidia chipekről szóló hülyeségeket, amiket soha nem fogok megvenni.

    Legalább tudom, hogy van ilyen is a piacon (erre jó volt). Ha érdekel, úgyis jobban utánanézek (más hol), hogy mit tud, van-e jobb nála...


    A 60 ezres kategóriában a Dell UltraSharp U2312HM-nél tud valaki jobbat egyébként?
    Mármint ami hozzáférhető Mo-n is, aminek jobbak a színei. Felbontás, képátló ugyanez. Válaszidő nem érdekel.
  • FoodLFG #16
    Játékra nem jó, mert túl nagy a felbontása és nem hajtya kije a gíforsz sli.
    27 colhoz viszont kell a nagy felbontás, hogy ne nézzen ki hülyén a képe.
  • cloud.strife #15
    Hozzáteszem ezért a versenyhivatalban már felkapják a fejüket.....
  • cloud.strife #14
    A cikk végén nem találom az alábbi jelet: (X)
  • duke #13
    Ja nem kulonosebben nagy, es szo sincs lebegesrol, csak valami bena szeklabra hasonlito vasdarab tartja. Az ara meg rohejes.