Berta Sándor

Windows 8 és RT - ezúttal a Toshiba támadta a Microsoftot

A Toshiba Ausztrália ügyvezető igazgatója szerint az, hogy a Windows 8 és a Windows RT operációs rendszert is elérhetővé teszi a táblagépekre, komoly zavart okozott.

Mark Whittard az új termékek ausztráliai bemutatása kapcsán mondta el a véleményét a Microsoft stratégiájáról. A menedzser elmondta, hogy a készülékgyártók számára nagyon nehéz sikeresen értékesíteni egymás mellett a Windows RT-s és a Windows 8-as tábla PC-ket. Az új operációs rendszer különböző változatainak elérhetősége miatt zűrzavar keletkezett a piacon. Kiemelte, hogy a Windows RT megjelenése bizonytalanságot okoz a felhasználóknál, mivel csak az adott termékek megvásárlása után derül ki számukra, hogy kizárólag a Windows Store kínálatában elérhető alkalmazásokhoz férhetnek hozzá. Miután a Windows RT az ARM-alapú processzorokra készült így az eddig a Windowsra fejlesztett x86-os alkalmazások nem működnek rajta.

Whittard szerint ráadásul a Windows 8-as készülékek ára is komoly akadályt jelent. A vásárlók megszokták, hogy a laptopokat 399, 499 és 599 dolláros áron is megkaphatják, az érintőképernyők integrációja miatt viszont ezeknek az eszközöknek a bevezető ára 699, illetve 799 dollárra nőtt, s ez elriasztja az embereket. A többi gyártóval szemben a Toshibának némi időbe telt, mire piacra tudta dobni a Windows 8-as laptopjait. Ennek hátterében az áll, hogy először a Windows 7 operációs rendszerrel ellátott termékeket akarták értékesíteni. Ezeket az eszközöket kedvezménnyel kínálták, ami még nagyobb árkülönbséget eredményezett.


Minden hardvergyártó a Microsoftot okolja saját kudarca miatt, eközben a Surface jól teljesít

Alapesetben az érintőképernyős és a hagyományos kijelzős notebookok között az árkülönbség 100-200 dollár, de ez a kedvezmény miatt akár a 400 dollárt is elérhette. Ezáltal pedig a vásárlók még inkább elbizonytalanodtak azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e nekik az új operációs rendszerre váltaniuk. A Toshiba éppen a napokban jelentett be egy 11,6 hüvelykes táblagépet, amelyet az üzleti felhasználók igényeit figyelembe véve készítettek.

A Microsoft új operációs rendszerét az elmúlt hónapokban számos bírálat érte, minden gyártó az amerikai szoftvercéget hibáztatja a csökkenő PC-eladások miatt. Jim Wong, az Acer elnöke szerint a Windows 8 nagyon bonyolult és a használata túl sok magyarázatot igényel. Ezt követően Jun Dong-soo, a Samsung memóriachip-részlegének elnöke közölte: "Úgy gondolom, hogy a Windows 8 nem jobb, mint a Windows Vista." Majd Jen-Hsun Huang, az Nvidia vezetője nyilatkozott csalódottan a Windows RT-ről. Michael Angiulo, a Microsoft menedzsere azonban megvédte a szoftvert, de már az is felmerült, hogy eltűnhet a piacról a Windows RT. A negatív vélemények dacára a Dell még bízik az operációs rendszerben és az Acer is jelezte, hogy megvárja a Windows RT következő verziójának megjelenését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gergely1991 #13
  Én meg a win7 90 napos evulation verziót tölteném(próbálnám ki) de csak ezt a kicsempézett bizz-bazzt adja ki helyette(még mielőtt jönnétek:nem torrentezek :) ).-.-
 • gothmog #12
  ""Minden hardvergyártó a Microsoftot okolja saját kudarca miatt, eközben a Surface jól teljesít"
  Errol forras is kellene, mert eddig minden cikk pont az ellenkezojerol szolt.
  "
  Forrás: Microsoft
 • Major #11
  Ha ennyire sok problémája van a Toshiba-nak a Windows 8-al és RT-vel, akkor miért nem adja ki Ubuntu-val?
 • Vol Jin #10
  Nevezzék át a Windows RT-t WRT8-nak és kész!
  Onnantól, akinek nem egyértelmű, hogy két eltérő operációs rendszer, az a mikrosütőt is LCD monitornak nézi.
 • A1274815 #9
  "downgrade jog csak es kizarolag geppel vasarolt, eloretelepitett win8-akhoz van."

  Nem. Bármelyikhez jár. A tiszta szoftver microsoftos supportja elmondása szerint.
 • caius marius #8
  "A menedzser elmondta, hogy a készülékgyártók számára nagyon nehéz sikeresen értékesíteni egymás mellett a Windows RT-s és a Windows 8-as tábla PC-ket."
  Itt a hangsúly a táblákon van szerintem nem az oprenceren. Márpedig a táblapiacuk nagyon minima.
 • a_n_d_r_e_w #7
  downgrade jog csak es kizarolag geppel vasarolt, eloretelepitett win8-akhoz van.
  En se tudok downgradelni, pedig nagyon szeretnek, instabil egy szemet a 8-as, raadasul szegeny meg ronda is...

  cikkhez:
  "Minden hardvergyártó a Microsoftot okolja saját kudarca miatt, eközben a Surface jól teljesít"
  Errol forras is kellene, mert eddig minden cikk pont az ellenkezojerol szolt.
 • A1274815 #6
  "Úgy hallottam lejártak a tisztaszoftver.hu-s Windows 7 licenszek, én meg egy új SSD-t szeretnék, de a licenszet gondolom már nem fogadná el..."

  Dehogynem fogadja el, van downgrade jogod hozzá. Ha nagyon legálisan akkarod, akkor kérsz töllük Win8-at és röptiben downgradeled Win7-re (a régi Win7-es kóddal). Ha nem izgat nagyon a legalitás, akkor felteszed a Win7-et a régi kóddal.

  Mióta kijött a Win8 a Win7 OEM-ek is akárhány példányban aktíválhatóak lettek a downgrade lehetőség miatt.
 • Cat #5
  http://www.olcsobbat.hu/szamitastechnika/szoftverek/operacios_rendszerek/operacios_rendszer_tipusa--windows

  73 hely elég?
 • csimmasz #4
  Mindennapi win8 Hírünket add meg uram nekünk.
  Ez az MS új stratégiája?
  Mindegy mit csak írjanak az új winről, hogy a köztudatba beépüljön?