Berta Sándor

Eltűnhet a Windows RT

Tajvani lapértesülés alapján a Windows Blue jövőbeli megjelenése egyúttal azt is jelentheti, hogy a Windows RT - mindössze néhány hónap után - nyugdíjba vonul.

A Digitimes tajvani IT-portál a Microsofthoz közeli beszállítói forrásokra hivatkozva azt írta, hogy hamarosan eltűnhet a piacról a Windows RT név. Az operációs rendszer vesztét a Windows Blue megjelenése okozhatja, illetve az, hogy a Microsoft nem akarja tovább megtartani ezt a márkanevet. Hiába próbálkoztak nagyon ARM processzorra épülő konfigurációkat készíteni a számítógépgyártók, a Windows RT-s termékekből nem sikerült annyit eladni, mint amennyire előzetesen számítani lehetett. Ez a lépés azt jelenti, hogy a jövőben aligha jelennek majd meg Windows RT-s tábla PC-k és más készülékek. A Windows Blue megjelenésével a két jelenlegi Windows-verzió gyakorlatilag összeolvadhat.

Az IT-lap szerint a lépés hátterében az állhat, hogy a Windows 8, illetve a Windows RT nevek megtévesztették a fogyasztókat, akik nem igazán tudtak különbséget tenni a két kiadás között. Sokan például azt hitték, hogy a Windows RT-n is futtatható az összes x86-os alkalmazás. Komoly problémát jelentett az is, hogy meglehetősen kevés a Windows RT-kompatibilis program és számos esetben gondok merültek fel a nyomtatók támogatása kapcsán. A Blue várhatóan a vállalat fejlesztői fórumán, San Franciscoban fog bemutatkozni június 26-án.

A gyártók közül elsőként az Acer jelezte, hogy jegeli a Windows RT-s táblaterveit, majd a Samsung közölte, hogy nem dob piacra az USA-ban ilyen készülékeket. A Dell 2012 decemberében a Windows RT név ellen foglalt állást, mivel felismerte, hogy a hagyományos Windows-szoftvereket futtatni nem képes rendszer elnevezése bosszúságot fog okozni a vásárlóknak. Nemrég az Nvidia bírálta az operációs rendszert, de a Microsoft megvédte a termékét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jakuza1 #30
    Es hianyozni fog barkinek is ? :P
  • csimmasz #29
    Épp most toltam föl egy ősi eeepcre az x86 os androidot, mitmondjak hasít a vason.
    A alap linux helyett fölrakott xp bosszantóan lassú volt főleg hosszabb használat után így a tulaj megunta, gonoltam mielőtt visszarakom kipróbálom ezt is.
    Ha kicsit jobban rágyúrnának az appok kompatibilissé tételére komolyan mondom ütőképes alternativa lenne.

    Sajna az appok közt kevés a futo alkalmazás meg persze jobban előtérbe tehetnék a tapipad kezelést de szerintem hamar bele lehet jönni.

    Az apple a droiddal karölve akár el is nyomhatná a wint sokkal jobban is.
  • Ahoy #28
    Rengeteg reklámban megláttad a Metro felületet, és oppá' ott a cikk végén, hogy csak RT. Ez nem csak a megkülönböztetésről szól, hanem bosszantó is, azok számára is, akik utánanéznek alaposan. Főleg, hogy idekeveredett még a mobilos Windows is, ez volt a végső csapás.

    A hülyéktől meg mit vársz? Akik megvették a Samsung tabletjét, és visszavitték, hogy ez nem iPad, de ugyan úgy néz ki :D
  • asgh #27
    Saját szememmel láttam a Mediamarkt-ban:
    Apuka tapicskolja a WinRT-s tabletet, kérdi az eladót, hogy ez most miben más, mint az iPad, erre az eladó annyit mond, hogy "hát ezen windows fut". Sem ARM-ról, sem inkompatibilitásról nem beszélt. Ezek után, ha a csávó megveszi a gyereknek a tabletet, majd otthon derül ki, hogy nem megy fel rá a Photoshop, akkor viszi is vissza, hogy ő itt át lett baszva és nehéz nem igazat adni neki.
    Persze mindenre igaz, hogy körültekintően érdemes vásárolni, de ez nem menti a tájékoztatás hiányát, a félinformációkkal dobálózó, hozzá nem értő eladókat és a félrevezető márkanevet.
    A winRT eleve versenyhátrányból akart betörni a tablet piacra, ezért alapvetően a Microsoft érdeke lenne, hogy a felhasználók elégedettek legyenek vele és ne a vásárlók utánajárásán múljon, hogy használható terméket kapjanak.
  • Zombee #26
    Aki nem tudja a sima Windows 8-at az RT-től megkülönböztetni, annak az ARM sem mond semmit. Mint 10 éve, amikor annak is Pentium volt a gépében, akinek Celeron, vagy urambocsáss AMD processzor...
  • mousee #25
    Annyira azért nem kell félteni őket. Van pár cuccuk, ami azért egész közkedvelt termékeket visz, ilyen apróságokat mint pl az ipad, iphone, kismillió androidos eszköz, meg mégegyszer ennyi hálózati kütyü, amiben szintén ARM ketyeg.

    Az RT kényszertermék volt (arm-es táblán futó "modern" windows), akárcsak a windows 8 (tapicskolós kütyük piacán való megtelepedés), és ez meg is látszik rajtuk.
  • qrd0xQSt2rdvnu #24
    A m$ még egy kudarccal is képes betenni a piacnak: az ARM számára nem épp szerencsés a Windows RT kudarca.
  • cateran #23
    De nyilvan mobil operacios rendszerre fognak guglizni a leendo vasarlok....En pl almomban sem gondolnam, hogy letezik 1 annyira retardalt ceg, amelyik nem teszi kompatibilisse az asztali es mobil operacios rendszeret
  • ugh #22
    En eddig asz"ittem, hogy amcsi ceg a microsoft corp.
    Erre kiderul, hogy Windows RT.
  • Zombee #21
    Hozzátenném, a Windows-Windows RT nevek és rendszerek közti különbségek okozta bosszúságokat egy egyszerű Google kereséssel el lehet kerülni. Aki meg olyan hülye, hogy utána se néz, mit vesz, az kárhozzon arra, hogy RT-n nyomkod x86 kompatibilis telepítőket egy életen át.