• NEXUS6
    #6
    A cikk szerintem is elégggé semmitmondó, valami változik, de fogalmunk sincs hogy mi.

    Szerintem a társadalom sokkal többrétübb annál, hogy azt mondjuk, hogy az egyik rendszert felváltja valami másik. Pl a tv megjelenésével eltüntek a szinházak, vagy a mozik? A mobiltelefon megjelenésével a vonalas telefonok? A vállalatok megerősödése nem most kezdődött, hanem gyakorlatilag több száz éve folyamatosan zajló folyamat és nem fog az államok eltűnésével végződni, mert egyszerűen vannak olyan a társadalom és ezen belül a vállaltok számára is létfontosságú feladatok (közfeladatok) amelyeket az államok intézményei látnak el és hülyék lennének a vállalatok ezeket a macerás dolgokat magukra vállalni.
    Az internetből alapvetően viszont nem a vállalatok húznak hasznot, hanem a társadalom legnagyobb részét kitevő civil szféra. Amíg az államra egy monolit hierarchia, a vállalati szférára a sokközpontúság, addig a civil szférára a diffúz hálózat a jellemző. Ez a három szféra határozza meg a társadalmat és az internet úgy tudja támogatni az utóbbit, hogy esélye se nagyon van arra az előző kettőnek, hogy valami módon megszerezze és ezáltal a saját logikájukat a civil társadalomra ráeröltesse.

    Persze vannak próbálkozások a kontroll megszerzésére, de az internet használata egy önkéntes dolog, ha nincs haszna a júzernek, vagy túl sok a korlát egyszerűen nem fogja használni, és áttérnek valami másik, sokkal kontrolálhatatlanabb, átláthatatlanabb kommunikációs formára, ami senkinek nem jó.