Berta Sándor

Indokolatlanul adják drágábban Ausztráliában a szoftvereket

A helyi parlament meghallgatásra hívta az Adobe, az Apple és a Microsoft képviselőit. Az ausztrál honatyák választ várnak arra a kérdésre, hogy - más országokkal összehasonlítva - miért kerülnek jóval többe a különböző szoftverek.

A hatalmon lévő Munkáspárt ezzel az ausztrál polgárok és cégek panaszaira akart reagálni, számos esetben ugyanis jelentősen drágultak az eszközök beszerzési költségei és az egyik fő ok a külföldi társaságok üzleti praktikáiban keresendő. Ausztráliában sokkal többe kerülnek bizonyos termékek, mint például az Amerikai Egyesült Államokban, amit szerintük sem adózási különbségek, sem egyéb helyi terhek nem indokolnak. Ed Husic helyi képviselő szerint alighanem ez az első eset a történelemben, amikor egy nemzeti parlament ilyen módon próbálja meg védeni a fogyasztók érdekeit. A kérdés kivizsgálásával külön parlamenti bizottság foglalkozik. A testület már tavaly májusban állásfoglalást kért a három cégtől, hiába, ezután döntöttek úgy a bizottsági tagok, hogy meghallgatásra hívják az Adobe, az Apple és a Microsoft képviselőit. Az ezen való megjelenés kötelező. Amennyiben a társaságok menedzserei mégsem jelennek meg, úgy a legsúlyosabb esetben akár börtönbüntetés is kiszabható rájuk.

Husic nem hajlandó elfogadni az eddig elhangzott érveket, mondván az Apple készülékeit Kínában gyártják és onnan az Ausztráliába való szállítás költségei jóval alacsonyabbak, mint az USA-szállítás kiadásai. Még kevésbé magyarázható meg az is, hogy miért kerül többe Ausztráliában az Adobe és a Microsoft szoftvereinek licence, mint az Amerikai Egyesült Államokban, miközben a felhasználók letöltik a programokat, vagyis nincsenek plusz terjesztési költségek és az IT-társaságoknak emiatt ráadásul külön kirendeltségeket sem kell fenntartaniuk.

Az ausztrálok átlagosan 34 százalékkal fizetnek többet a szoftverekért, 52-vel az iTunesról letöltött zenékért, 88-cal a Wii játékokért és 41 százalékkal a számítógépes alkatrészekért, mint az Egyesült Államok polgárai - állapította meg a helyi fogyasztóvédő szervezet, a Choice. A szervezet közlése szerint ennek a hatalmas eltérésnek a legnagyobb részét az óriáscégek árazási politikája okozza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nextman #12
  Most csokkentettek az szja-t:)
  De amugy tenyleg csak azert, mert megtehetik. Semmi mas nem indokolja ezeket a kulonbsegeket.
 • smv #11
  Tudom pang a gazdaság, meg kicsi a gdp, meg nem vásárolunk eleget, de az adócsökkentés az nem pörgetné a gazdaságot áááá...
 • smv #10
  Nálunk minden drágább :( Sőt tudom a cégeket ez pont nem érdekli, de átlagfizetéshez mérten méginkább.
 • stremix #9
  És a benzin miért drágább nálunk, mint a környező országokban? Ezt miért nem vizsgálja senki?
 • joghurt3 #8
  Látom, a te ismeretségedben sincs egyetlen vállalkozás sem. Természetesen itthon is nettó árakról beszélek, hiszen egy vállalkozást csak az érdekel, csak abban beszél. Nem mellesleg az USÁban beszerzett dolgokra ugyanúgy ki kell fizetnünk az áfát.

  A dollár-euró árfolyam amúgy jelenleg 1,30 körül van.
 • evetke007 #7
  re:joghurt3
  "Vagy szoftverben ha egy program 1500 dollár odakint, akkor az EU-ban miért 1500 euró"

  Mert az usákoknál nettóban számolják (sok államban nincs is ÁFA) az ejuban meg 22-28% között van...

  re:Andr0
  "De persze a magyar nem tesz semmit ellene."

  Dehogynem! Warezol mint állat!
 • Andr0 #6
  nyugat EU vs USA az egészen jó arányban van.. de Magyarország VS USA ... pfff nagyon nagyon lehúznak minket. De persze a magyar nem tesz semmit ellene.
 • SupraMKIII #5
  joghurt3 +1!!!!!

  Felháborító!!!! Ez persze senki nem említi, amikor sírnak, a jogvédő bűnszövetkezetek, hogy jajj, miértnemvesszükmegmár, mindigcsak a lopáscsalásvarez, és rendőrtidemegleperlemagatyád...
 • Skill #4
  mért? mert megtehetik. amúgy így elsőre azt mondanám , hogy a honatyák új autókat , hajókat akarnak venni és az ügy gyors lezárásáért kapott pénzből akarják ezt megtenni.
 • joghurt3 #3
  Azért adják drágábban, mert kiegészítőt is kell hozzájuk szállítani, nehogy leessen a semmibe a Föld alsó felén.

  Ezen az alapon az EU-ban is elkelne már egy vizsgálat, vajon ami számítástechnikai cucc az USÁban x dollár, annak az alap ára miért x euró errefelé.

  Vagy szoftverben ha egy program 1500 dollár odakint, akkor az EU-ban miért 1500 euró, Magyarországon pedig miért 2500, és miért kizárólag az élősködő magyar képviselettől vehetem meg. [Angol program, semmi magyar tartalom, extra vagy kiegészítő nincs hozzá.]