Berta Sándor

A nyílt forráskód önmagában nem jelent biztonságot

Emilio Moreno, a Softonic ügyvezetője alapvetően támogatja a nyílt forráskódú alkalmazások fejlesztését és használatát, de nem osztja azt a véleményt, hogy azok jóval biztonságosabbak a kereskedelmi forgalomban kapható termékeknél.

A Softonic a világ egyik legnagyobb letöltési portálja, az Alexa rangsora alapján a világ 148. legnépszerűbb honlapja. Emilio Moreno, a spanyol cég vezetője természetesen pozitív dolognak tartja, hogy ilyen sokféle nyílt forráskódú program létezik és hogy ezeket a legkülönbözőbb területeken használják az emberek. Az üzletember hozzátette: bármennyire is jók azonban ezek a szoftverek, a mögöttük álló fejlesztőközösség és a nyílt forráskód önmagában nem jelenti azt, hogy biztonságosabbak is, mint a kereskedelmi termékek. Az, hogy egy alkalmazás tartalmaz-e hibákat, mindig a készítőktől és azok munkájától függ, s nem attól, hogy ezek a szakemberek elkötelezett független fejlesztők vagy egy cég munkatársai.


"Semmi garancia nincs arra, hogy egy rendszer csak azért mert nyílt forráskódú automatikusan kevesebb hibát és biztonsági rést fog tartalmazni. Mind a vállalatoknál, mind a független közösségekben vannak nagyszerű programozók. A legfontosabb, hogy az adott vállalat vagy fejlesztői csoport miként viszonyul a hibákhoz és azok kijavításához. A szabadon elérhető és használható programcsomagok számát nem kellene korlátozni, a széles választék kizárólag pozitívum a felhasználók számára. Tudomásul kell venni: a különböző fejlesztői csoportok különböző utakon akarják elérni a céljaikat. A felhasználók számára sokkal rosszabb lenne, ha kizárólag egyetlen operációs rendszer, hardver és szoftver létezne. Ez lenne a legrosszabb forgatókönyv, hiszen nem lenne miből választani."

Moreno kitért a Windows 8-ra is: "A Microsoft valóban komoly innovatív teljesítményre volt képes és az első számok azt mutatták, hogy a piac is felismerte ezt. Számos olyan elem van a Windows 8-ban, amelyek a kezelőfelület radikális fejlődését mutatják be. Ezek a változások éppolyan drasztikusak, mint amilyen a Windows 3.x-ről a Windows 95-re való váltás volt." A Softonic vezetője egyébként az irodájában Windows 7-est, otthon pedig Linux-szervert használ. A gépparkot az ő iMac és a felesége Macbook Air számítógépe teszi teljessé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #4
    ez valami spyware terjesztő cég. Biztos jó kis toolbarjai is vannak :D A problémájuk pedig az hogy linuxon nem divat a toolbar, és ez nekik fáj.
  • heist #3
    Büdös életbe nem hallottam erről a cégről, pedig informatikus vagyok...
  • narumon #2
    naugye megmondtam :D
  • Vaszilij Artyom #1
    Nane.. Micsoda felfedezések...

    Kíváncsi vagyok mikor jön az első tudatlan only windows troll, hogy naugye megmondtam :D