Berta Sándor

Visszaél az Android piaci helyzetével a Google?

A Fairsearch.org nevű szervezet Brüsszelben panaszt nyújtott be a webes konszern ellen, mondván az visszaél az Android a piaci helyzetével és ezért az Európai Bizottság vizsgálja meg a kérdést.

A konkrét vád az, hogy a Google a piaci versennyel ellentétes magatartást tanúsít a mobil területen és a saját előretelepített alkalmazásaival (GMail, YouTube-kliens stb.) árasztja el az internetezésre alkalmas mobiltelefonokat. Thomas Vinje, a Fairsearch képviselője kijelentette: a társaság az operációs rendszert "trójai falóként" használja fel azért, hogy a partnereit a vetélytársakkal szemben előnyösebb helyzetbe hozza, a mobil üzletet monopolizálja és a felhasználói adatokat ellenőrizze.

Joaquín Almunia, az Európai Unió piaci versenyért felelős biztosa közölte: az Európai Bizottság már a Google keresőjével kapcsolatos vizsgálat során külön figyelmet szentelt az Androidnak is. A mobil operációs rendszer piaci részesedése jelenleg 70 százalék az okostelefonok esetében és a táblagépek területén is egyre népszerűbb.


Az Android ugyanabban a helyzetben van, mint a Windows volt az Explorerrel, a Google ugyanúgy felhasználja az operációs rendszer terén lévő piaci előnyét más területek monopolizálására

A Fairsearch tagja több kisebb cég, például a Tripadvisor, a Kayak, a Hotwire, az Expedia, a SideStep, a Level...com, a Foundem, a ShopCity.com, a Twenga, a Marketplace.com, a The Travel Technology Association, a Buscape company, a The Find és az Allegro, továbbá három óriás: a Nokia, az Oracle és a Microsoft.

A Google ellen immár 2010 óta folyó európai uniós vizsgálatokat is a szervezet néhány tagja kezdeményezte. Almunia az utóbbival kapcsolatban hozzátette: a Google a héten akar benyújtani a megoldási javaslatait. A testület többek között azt szeretné elérni, hogy a jövőben a keresési eredményeknél az eddigieknél jobban elkülönüljenek egymástól a Google ajánlatai és a vetélytársak tartalmai. Ezáltal megszűnne az a helyzet, hogy a cég ajánlatai előtérbe kerülnek. A Google viszont azzal érvelt, hogy a felhasználókért van és nem a konkurenseiért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • who am I 7 #17
    remélem visssza is küldik őket a homokozóba, hisztiznek itt fölöslegesen.
  • Ferrer #16
    Azért azt tegyük hozzá, hogy a 3.0-ig tényleg egy kaki volt az egész rendszer, arról nem is beszélve, hogy látszólag designereik sem voltak..
  • sola #15
    Egyébként is baromságnak hangzik az egész, hisze BÁRKI készíthet Android-os telefont, annélkül, hogy a Google alkalmazásait fel kellene tennie.

    Ha viszont olyan Android-os telefont akar készíteni, amelyik hozzáfér a Google Play alkalmazásboltjához akkor előre kell telepítenie a Google alkalmazásait. Na puff, ilyen az üzlet.

    Ha ez nem tetszik valakinek, akkor áruljon Play nélküli Android telefont és ha akar akkor csináljon hozzá saját alkalmazásboltot. Ha viszont hozzá akar jutni a Play által nyújtott üzleti előnyökhöz akkor sajnos teljesítenie kell a Google feltételeit.
  • sola #14
    Microsoft, Nokia és az Oracle ????

    Ezek akarnak visszaélésről beszélni? Röhelyes.

    A Google kb 100x nyitottabb és korrektebb mint a Microsoft. A Nokia mostanra egy egyszerű Microsoft csicskássá alázta le magát, az Oracle pedig sértődött óvodás, akinek rácsaptak a kezére, amikor nyalókát akart csenni (alaptalan per az Android-ban alkalmazott Java API-k miatt).
  • DrFantastikus #13
    Kell fozni sajat Romot, ki lehet pucolni belolluk ami nem tetszik, oszt csokolom !
  • Dodo55 #12
    Nézd, valami olyasmi ez, mintha vennél egy autót, de a motorháztető le lenne hegesztve, a csomagtartóhoz pedig csak a márkaszerviznek lenne kulcsa, csak az ő felügyeletük alatt tehetnél be vagy vehetnél ki általuk megszabott cuccokat.

    Én (programozóként és öntudatos emberként) ehhez tudom az említett két OS-t hasonlítani :)
  • MsUser #11
    Keresik a kákán a csomót!
    Az MS sokkal agresszívebb, és korlátoltabb ilyen téren.
    Az iOS-t meg nem is érdemes említeni mert ilyen téren a leg zártabb.
    Mikor felröppentek az első hírek az Androidról a Google próbálkozásáról a megjelenés előtt, még teli szájjal nevettek és lenézték az esélytelent, most már nem annyira vidámak!
  • Armagedown #10
    Nincs monopólium.Aki akar vehet Windows Phone rendszerű telefonokat is, a mostani Nokia Lumiák nagyon jók !
  • toto2700 #9
    Szerintem a profitorientáltsággal nincs is probléma. Te is profitorientált vagy, és nem ingyen dolgozol.
  • csimmasz #8
    A Guglit nem kell védeni ebben egyetértünk, bár én rengeteg termékét használom nagy megelégedéssel, azonban látom sok hibályt is.

    A böngészőválasztás pedig alap sőt amikor egy linket nyitok mindíg választhatok mivel nyitom meg melyik böngészővel.

    Ha jól tévedek nekem a dolphin és a chrome volt fent alapból most még az opera is fönnt van ugyhogy nem látom azt a nagy hasonlóságot az MS el.

    Két eltérő üzleti modell, az MS mindíg is aljas eszközökkel operalt, a Google meg próbál olyan termékeket kínálni amire az embereknek szüksége van, több kevesebb sikerrel.
    Pesze egyik sem szent, valahol profitorientalt mindkettő.