Berta Sándor

Keményen internetfüggők a kínaiak

A fiatalok gyakran sok időt töltenek a világhálón Kínában, egyikük például hat éven keresztül élt egy internetkávézóban. A pekingi kabinet új programot akar kidolgozni az internetfüggőség ellen, mivel a felhasználók sokszor vagy elájulnak az internetkávézókban a kimerültségtől vagy kidobják őket.

"Legkésőbb 24 óra után kidobjuk az embereket" - jelentette ki Ding Dan, az egyik pekingi internetkávézó tulajdonosa, aki nyolc éve működteti az üzletet. Mostanában egyre gyakrabban kell felszólítania a vendégeket, hogy távozzanak, sokan ugyanis borzasztó sok időt töltenek az internetkávézóban. "Különösen a férfiak nem akarnak menni. Itt töltik az egész időt és elfelejtik a családjukat. A nők ezzel szemben legtöbbször chatelnek és nem maradnak olyan sok ideig" - foglalta össze a tapasztalatokat Ding Dan.

Kormányzati statisztikák alapján Kínában 560 millió internetező van, 60 százalékuk rendszeresen játszik az interneten. A pekingi internetkávézókban egy óra átszámítva kevesebb, mint 50 eurócentbe kerül. A kínai városokban 2011-ben az átlagfizetés közel 600 eurónak felelt meg. Rendszeresen olvashatók a sajtóorgánumokban jelentések a kínai internetfüggőkről, legutóbb egy olyan fiatalemberről számolt be a helyi Xinhua hírügynökség, aki hat éven át egy internetkávézóban élt. "Az ő esete különösen komoly, de ez a viselkedés tipikus a függők körében" - jegyezte meg Ding Jinlue pszichológus, a Jilin Egyetem professzora. Az okok között szerepel, hogy a fiatal felnőttek az iskola után gyakran hiába keresnek munkát, s számukra a világháló jelenti a menekülést a csalódottság és a felelősségvállalás elől.


A helyzet súlyosságával régóta tisztában vannak a helyi vezetők is. A China Daily tudósítása szerint 15 különböző hivatal közösen dolgozik egy olyan programon, amely megpróbál megoldásokat találni erre a problémára. Az esztendő végéig megállapítják pontosan mi is az internetfüggőség, a következő három évben pedig megfelelő szabályokat akarnak kidolgozni a függőség visszaszorítására.

Pi Yijun professzor úgy vélte, hogy az iskolában töltött sok idő stresszt eredményez, de a társadalom nem ad sem időt, sem lehetőségeket e stressz csökkentésére, ezért a fiatalok többsége a virtuális világba menekül. Pi Yijun a Pekingi Politikatudományi és Jogi Egyetem tanít, egyúttal tagja a kínai kiskorúak védelmére létrehozott bizottságnak. A szakember szerint nem új szabályok jelenthetik a megoldást, hanem társadalmi változásokra van szükség. Ugyan meg lehet tiltani a fiataloknak az internetezést, de kerülőutakon akkor is hozzá fognak férni.

Nem csak Kínában jelent problémát a jelenség. Japánban már 2007 júniusában kiderült, hogy egyre több felhasználó alszik és tisztálkodik a tokiói internetkávézókban, mivel nem bírják fizetni a magas lakásbérleti díjakat. A szigetországban már 6 évvel ezelőtt 5400 internetkávézó-hajléktalant tartottak nyilván.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • amitakartok #21
  Majd ha jobban belegondolsz rájössz, hogy ebben a kelet-európai szarfészekben sem jobb a helyzet. Sőt, bizonyos tekintetben még rosszabb.
 • kisokka #20
  Öreg. Értelmezd már légyszíves, amit írok.
  Köszönöm.
 • paraszgyerek #19
  Minden általánosítás és következtetés nélkül, elég szomorú és sivár a kép és az ilyen élet is. Ilyenkor újra és újra rájövök, milyen jó hogy ide születtem.
 • Cat #18
  azért nincs igazad, mert rengeteg olyan egyéb dolog van, amire szintén nagyon ráálltak a távol-keletiek, nagyon el tudnak merülni egy dologban, egyebeket kikapcsolva. Jó a "monotóniatűrésük". Egy dél-amerikai vagy egy arab képtelen lenne úgy viszonyulni a munkához, mint ők, nem bírna 12 órát a szalag mellett állni, mint egy kínai. Ez a társadalomban van benne.

 • nlght #17
  "Hűházhatsz, de akkor is, náluk a legjellemzőbb ez."

  Minő meglepő, mivel kb. minden 5. ember kínai... Képzeld a legtöbb náthás, fingós, stb. ember is Kínában található, ha népekre vonatkoztatunk statisztikailag (jó még az indiaiak esélyesek lehetnek azért 1-2 dologban). Szóval a te logikád alapján a kínaiakat mindennel meg lehet vádolni, hogy milyenek már...
 • tomcsa4 #16
  Leállhatnál a drogozással. Ha sikerült, utána ovlasd el, amit írtál!
 • FoodLFG #15
  nincs élettér, nincs nő, nincs létbiztonság
  egyértelmű, hogy itt kötnek ki. nem tudnak mást csinálni.
 • kisokka #14
  Akkor mégis van remény
 • Szefmester #13
  Meg néhányan a kilőtt golyót...
 • Sippie #12
  azé az az 1 diák megállította ám a tankoszlopot