Berta Sándor

A PC újjászületésére vágyik az Intel

Az Intel nem hajlandó elfogadni a "PC utáni korszak" elnevezést, szerintük az asztali számítógép hamarosan újjászülethet. A következő hónapokban ezen a területen látványos fejlődés mehet végbe.

Justin Rattner, az Intel technológiai vezetője a Consumer Electronics Show keretében kijelentette: elismerik, hogy drámai változások történnek, és az okostelefonok és a táblagépek piacán masszív robbanás tapasztalható, de a jövőt pozitívan látja még akkor is, ha a hagyományos PC-piac világszerte akadozik és az egykor erős ipari államokban inkább csökkennek a PC-eladások. "Úgy gondolom amit jelenleg látunk az, hogy az asztali számítógép internetes eszközzé alakul át" - tette hozzá a menedzser, ugyanakkor szerinte a klasszikus számítógép az okostelefonok, táblák és más hálózatba kötött eszközök korában nem maradhat fent a jelenlegi formájában. Ez az utolsó készülékkategória, amelyet a hagyományos formáitól meg kell szabadítani.


A hang- és gesztusvezérlés drámai javulására számít az Intel

Az Intel szilárdan hisz abban, hogy ezen a területen sokkal erősebb változások következnek majd be, mint az elmúlt 18 évben. A korábbi változásokat alapvetően az határozta meg, hogy a technikai újítások mindig jobb és korszerűbbnek tűnő konfigurációkhoz vezettek, de a klasszikus minta alapjaiban megmaradt. Ennek most vége szakad. Rattner arra számít, hogy beviteli lehetőségeket érintő továbbfejlesztések oda vezetnek majd, hogy az embereknek nem feltétlenül lesz szükségük billentyűzetre és egérre, a gesztus- és a beszédvezérlés egyre hatékonyabb alternatívát fognak jelenteni. Ehhez jön még, hogy a notebookok a közeljövőben az eddiginél jelentősen nagyobb üzemidővel rendelkeznek majd és akár egész nap működhetnek. "Figyelemre méltó, hogy a PC-használók korábban 3-4 órás üzemidővel is elégedettek voltak" - jegyezte meg a szakember.

Az Intel technológiai vezetője szerint hamarosan teljesen normális dolog lesz az, ha egy kikapcsolt eszköz jelzi majd például a beérkező e-maileket, s ha szükséges, azonnal üzemkész is lesz. A vezeték nélküli kapcsolatok hálózati chipjei megtanulják, hogy a készenléti üzemmódban megkülönböztessék egymástól a fontos beérkező kommunikációs jelzéseket a kevésbé fontosaktól és az utóbbiakat elutasítsák - jósolta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • UUUU #114
    "Mivan? Ugye most csak viccelsz amikor azt írod, hogy 1 milliárd új ember az 1 milliárd gyermek.... mert előtte a 6 millliárd az 6 milliárd 30 éves volt vagy mifene? "

    Jó ég, micsoda egy retard.
  • narumon #113
    Semmit nem cáfoltál meg de még gondolkodni sem tudsz. Most azt állítod, hogy mondjuk 2000 óta nem nőtt jelentősen azon emberek száma akik potenciális PC vásárlók?
  • narumon #112
    De nem is kell kutatni, itt sg-n is van jelenleg is vagy három cikk ami ezzel foglalkozik, de valahogy ezeket sosem látják vagy olvassák, vagy elintézik azzal hogy hazugság. Hát persze...
  • caius marius #111
    No azért nem Narumon az egyetlen aki úgy gondolja, hogy lassan véget ér a pc térhódítása.
    Ja, a cikkhez annyit azért hozzáfűznék, hogy szerintem a pc vásárlással senki nem várt a win8 miatt.
    Valamint a növekedés erőteljes csökkenése is utalhat a vásárlói kedv alakulására, nem feltétlen kellenek abszolút negatív adatok.

    www.index.hu/tech/2012/08/19/az_asztali_pc-nek_befellegzett/
  • Jakuza001 #110
    En nem szamolok semmit csak megcafolom a te 10 evbeni egy milliard allitasodat,(te irtad,em en) meg azt hogy ebben az idoszakban a novekedese a populacionak az a egy milliard gyermekszam.
    Ezt akarod te most megmagyarazni. Amit nem kene, mert butasag.

    Nem kell utana nezni ott a cikk mert lenyegtelen ha az osszeladasokat magyarazod, lebontod most tereleskent kulon regiokra.

    Ertekhataron beluli a csokkenes es nem lehet ebbol messzemeno konzekvenciakat levonni, foleg a feszult vilagpiaci es penzugyi helyzetek miatt. Majd ha evek multan is ez lesz a trend, csak akkor mernem ezt a helyedben kijelenteni. De ilyen erovel ha a vilagvaltsag helyzete megvaltozik es nagyobb jolet koszont a piacra, akar mikor meg is fordulhat ez a helyzet.

    Azt meg senki ne vegye keszpenznek hogy a novekes a tablet piacon nagy az hasonlo lesz 10 ev mulva is.
  • narumon #109
    Oké akkor csak 680 millióval van több felnött. (mert szerinted mondjuk gyereknek nem kell gép). Valamit nagyon elszámolsz fejben. Az 1 milliárd új gyerek az igaz, de nem a nullára jöttek. 99 óra született 1 milliárd ember, 99-ben durván 6 milliárd volt a föld lakossága, de 99-ben is többszázmillió gyerek volt belőle akik később lett felnőtt korú. Melyik része nem érthető neked?

    A másiknak majd utána nézek most nincs kedvem, de évek óta ezt olvassuk itt sg-n és máshol is szóval meglepődnék. Persze az is lehet hogy keverem EU vagy USA adattal és világszinten most csökken előszőr. Akkor majd 2013-ban kiderül és lehet hogy jövő ilyenkor arról beszélünk, hogy mindenki PC-t akar gyártani mert iszonyatosan fut felfele :)
  • Jakuza001 #108
    "Ugye most csak viccelsz amikor azt írod, hogy 1 milliárd új ember az 1 milliárd gyermek"

    Vazz te aztan a hulyeseget akarod most megmagyarazni. Ha 1 milliardal novekedik 10 evben a lakossag, az azt jelenti hogy 1 milliarddal tobb szuletett, de nem azt jelenti hogy 1 milliarddal tobb felnott is van.


    "What? Most nincs kedvem rákeresni de tudtommal 2009 óta folyamatosan csökken."

    Ne is akard megkeresni, mert szinten hulyeseget beszelnel, ugyanis az elmult 11 evben ez volt az elso eset, hogy csokkent a pc eladas.

    PC shipments to fall for first time in 11 years
  • narumon #107
    Egyetértek. Ezen nincs mit vitatkoznom :)
  • narumon #106
    "Mi van ? :D
    A csecsemok elkezdtek PC-t hasznalni ? :D"

    What?

    "Ezeket azert nem kellene. Raadasul az sem erv, hogy 1 milliard gyermek az 1 milliard uj PC-t jelent."

    Mivan? Ugye most csak viccelsz amikor azt írod, hogy 1 milliárd új ember az 1 milliárd gyermek.... mert előtte a 6 millliárd az 6 milliárd 30 éves volt vagy mifene? Ugye most ezeket te sem gondolod komolyan.
    Nem nem 1 milliárd új PC-t jelent viszont bővülő piacon folyamatosan esni nem jó móka.

    "Foleg 10 evvel peldalozni a lakossag temajaban,, mikozben csak ebben az evben volt csokkenes, az elozo evekben nem."

    What? Most nincs kedvem rákeresni de tudtommal 2009 óta folyamatosan csökken.

    "egyeb helyeken, tuti nem fog mindenki PC-t venni.Azt se tudjuk mennyi a forgalom a "legozott" gepeknel."

    Mivel az AMD és az intel is kevesebb CPU-t adott el (hírek itt voltak SG-n is) így gondolom ott sem rózsás a helyzet nem véletlenül igyekszik mindkettő a mobil irányba (AMD új tabletes fejlesztései, intel új Atom fejlesztései amik ebbe az irányba mennek)

    "az asztali PC-k piacan ami indokolna az eves, vagy ket eves cseret ezert egy ido utan csak a tenylegesen elavult gepeket cserelik. Gondolom nem kis resze volt ez a 352 millios tetelnek."

    Ebben egyet is értettem, de nem mindegy hogy mi miatt lesz egy cég nehéz helyzetben. Ha jövőre még kevesebben cserélnek - mondjuk csak 320 millióan az neked nem tűnik sokra de az egy ilyen piacon iszonyatos mennyiségű csökkenés.

    "Ugyanigy stagnalni fog a tablet piac is egy ido utan, mint minden mas."

    Ezt sem vitatta senki sem, de most a Pc-ről beszélünk. És huszonhatodjára is leírom a stagnálás nem gond. A folyamatos csökkenés igen. Ha jövőre is eladnak 350 millió PC-t meg azután is akkor nincs gond, mert az stagnálás (még ha nem is jó egy folyamatosan növő népesség mellett), de ha ez a szám minden évben csökken az már nagyon nagy gáz. Ennek melyik részét nem lehet érteni. Van valami üzleted? Tisztában vagy alapvető piaci folyamatokkal? Mert akkor ezeket könnyen be lehet látni.
  • zola2000 #105
    Indiában - afrikában - latin amerikában növekedik a lakosság míg a fejlett nyugaton ( európa -észak amerika és kelet ázsia ) stagnál/csökken , a fejletlen országokba vagy használt gépeket visznek ki, mert olcsó, vagy 20ezer forint alatti tableteket vesznek mert olcsó (de magyarországon is sokan).