Berta Sándor

Elhunyt a laptop feltalálója

Gyakran látunk különböző termékeket, azonban nem igazán tudjuk, hogy az adott dizájn megtervezése kinek a nevéhez fűződik. Bill Moggridge esetében viszont pontosan tudni lehet, hogy ő tervezte meg a mai laptopok elődjét.

A brit szakember rákos beteg volt és 69 éves korában hunyt el. A New York-i Smithsonian Múzeum Cooper-Hewitt Nemzeti Dizájnmúzeuma külön közleményben és anyagban emlékezett meg róla. A munkássága miatt alighanem egyike azoknak a mérnököknek és tervezőknek, akik a legnagyobb hatással voltak a számítástechnikára és közvetve az életünkre.

** Moggridge 1979-ben fejlesztette ki azt a készüléket, ami miatt gyakorlatilag a laptopok atyjaként tartják számon. A GRiD Compass 1101 1982-ben került piacra 8150 dolláros áron, súlya közel 5 kilogramm volt. A gépet 8 MHz órajelű, Intel 8086 típusú processzorral, 256 kilobájt DRAM-mal, 340 kilobájt úgynevezett mágneses buborékmemóriával; 6 hüvelykes, ELD-technológiás, 320 x 240 képpontos felbontású kijelzővel; RS-232/422-es soros és General Purpose Instrumentation Bus (GPIB) porttal, külső flopimeghajtóval, modemmel, IEEE-488 porttal, valamint GRiD OS operációs rendszerrel szerelték fel. Egy készülék részt vett az STS-51G jelű Discovery-küldetésen 1985 júniusában.

A GRiD Compass a felhajtható kijelző miatt a mai laptopok ősének számít. A ma már hagyományosnak számító dizájn más gyártók érdeklődését is felkeltette, így Moggridge cége, az Ideo hamarosan már nem csak a GRiD Compass eladásaiból, hanem a dizájn licenceléséből is bevételre tett szert. A laptopot magas ára miatt elsősorban a katonaság vásárolta meg. Moggridge munkássága három fő részre osztható. Az első a GRiD Compass és más eszközök megalkotása, a második pedig, amikor az Apple, a Microsoft és más IT-cégek számára tervezett többek között egereket, valamint a Palm egyik PDA-ját is ő alkotta meg. A harmadik szakasz során 2006-ban jelentette meg a Designing Interactions, míg 2010-ben a Designing Media című könyvét.


Az elmúlt évtizedekben a szakember tanította a londoni Royal College of Art és a Standford Egyetem hallgatóit, 2010 óta pedig a New York-i Smithsonian Múzeum Cooper-Hewitt Nemzeti Dizájnmúzeumának igazgatója volt. Munkássága során igyekezett ötvözni a terméktervezést a pszichológiával és a munkái során mindig az embert helyezte a középpontba. Kollégái külön YouTube-videóval emlékeztek meg róla. Tevékenységéért 2009-ben életműdíjat kapott a Cooper-Hewitt Nemzeti Dizájnmúzeumtól, míg 2010-ben a Fülöp herceg által alapított Designers Prize díjat nyerte el. Idén márciusban pedig a California College of Arts díszdoktora lett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #4
    Passzívan hűtött csendes gép volt!
  • MacropusRufus #3
    82? :)
    VideotonTV Computerrel nyomattam 32k memóriával amikor ebben a vasban már 256 volt
  • asgh #2
    "Ideo hamarosan már nem csak a GRiD Compass eladásaiból, hanem a dizájn licenceléséből is bevételre tett szert"

  • Zoliz #1
    Nem ő a táblety feltalálója is?