Berta Sándor

Még mindig túl drágák az ultrabookok

A piaci elemzők úgy vélik, hogy a készülékeket még mindig az elvártnál magasabb áron kínálják az Intel partnerei, így nem csoda, hogy nem sikerül teljesíteni az eladási irányszámokat.

Az IHS iSuppli módosította az ultrabook-eladási előrejelzéseit és azt prognosztizálja, hogy a közeljövőben a reméltnél jóval kevesebb terméket adnak majd el a cégek. Ennek oka elsősorban a túl magas árban és a kevéssé hatékony marketingtevékenységben keresendő. Az iSuppli korábban azzal számolt be, hogy az idén 22 millió ultrabookot értékesíthetnek, de ezt az előrejelzést most kevesebb, mint a felére, alig 10,3 millióra módosította. Az egyetlen reményt az idei esztendő utolsó negyedéve jelentheti, hiszen egyrészt közeleg a Windows 8 megjelenése, másrészt a karácsonyi időszak pozitívan hathat az eladásokra.


Az ultrabook név egy vékony és nagy teljesítményű notebookot takar

Az IHS iSuppli 2013-ra 44 millió eladott ultrabookkal számol, korábban ez a szám még 61 millió volt. 2016-ban ugyanakkor az eladott eszközök száma elérheti a 95 milliót. Ahhoz azonban, hogy ez megvalósuljon, a gyártóknak azonnal csökkenteniük kell a termékek árát. Az árcsökkenés már jövőre megfigyelhető lesz, az átlagár ugyanis 1000 dollárról 600-700 dollárra mérséklődhet. Van azonban egy komoly árnövelő tényező is: ahhoz, hogy a Windows 8-as ultrabookok vonzóak legyenek a felhasználók számára mindenképpen érintőképernyővel kell ellátni őket.

Craig Stice, az iHS iSuppli elemzője szerint a gyártók nehéz helyzetben lesznek, mert a vásárlók alighanem a jóval olcsóbb és könnyebb mobil eszközöket, elsősorban az okostelefonokat és a táblagépeket részesítik majd előnyben. Jim Wong, az Acer első embere márciusban azt vetítette előre, hogy az ultrabookok ára csökkenni fog, még ha az idén ez a csökkenés nem is lesz olyan látványos és gyors. Szerinte jövőre megjelenhetnek az 500 dollárnál olcsóbb ultrabookok. Navin Shenoy, az Intel alelnöke pedig azt nyilatkozta, hogy a felhasználók számíthatnak árcsökkenésre, a belépő szintű ultrabookok ára kevesebb, mint 700 dollár lesz. Az Intel azt várja el a partnereitől, hogy 699 dolláros áron kínálják a készülékeket azért, hogy vonzóvá tegyék őket a vásárlók számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tigristank #7
    Tipikus Apple-fan hozzászólás.

    Neked gondolom ez és ezek között nincs eltérés árban.
  • zord01 #6
    Fél éve ezt mondom, hogy még mindíg túl drágák.
    180k-ért kapok 18-as notit, olyan grafikus vezérlővel, hogy simán lehet rajta játszani, így nem csak filmezésnél vált ki egy asztali gépet. Nyilván ez nem túl mobil, de egy ennél gyengébb gépért nem adok többet.

    Majd ha 500 dollár lesz egy SSD-s ultrabbok, akkor majd beszélünk róla. Forintosítva mondjuk 150k. Érintő képernyő ultrabookba halál felesleges, az maradjon csak a tabletekben, vagy a tablet/ultrabook hibridekben.
  • gforce9 #5
    Volt a kezemben alatt egy ilyen. Súlyban majdcsak normál notebook tömegű, viszont mivel vékony, se odd se rj45 csatlakozó nem fér rá. Nem győzött meg abszolúte. Hordozni ugyanúgy kényelmetlen mint egy notebookot. Annyi pénzért meg, hogy az akksi tovább bírja... hát nem nagy kunszt. Tipikus parasztvakítás.
  • M2 #4
    Tényleg értelmetlen kategória. Miért akarnának az emberek egy olyan MacBook Air-t venni, ami bár rosszabb de ugyanannyiba kerül? :-)

    Várom még az aluházas PC Mini kategóriát is... :-)
  • abdul alahmed #3
    Vagy nem akar ilyenre költeni. Nálam pl 1 forintot ér ha 1 milliméterrel vékonyabb valami. Fémházért műanyag helyett pedig pontosan az adott tömegű fém MÉH telepi aktuális felvásárlási árát adnám pluszban (néhány száz forint?) ;)
  • Darth Sith #2
    "Még mindig túl drágák az ultrabookok"
  • Szefmester #1
    A nagy teljesítmény nem is olyan nagy.. max egy mobiltelefonhoz képest, a hű de vékonyság meg csak divathóbort miatt olyan jó, így a célközönség már jobbára beszerzett magának egy ilyet, a többi megvezethető embernek meg abszolút nincs rá pénze. :)