Berta Sándor

Lezuhant drónt akart eladni egy olasz egyetemista

Mit tegyen az ember, ha véletlenül a kertjébe esik le egy felderítő robotrepülőgép? Ezzel a kérdéssel szembesült egy 24 éves bolognai egyetemi hallgató.

A fiatalember úgy döntött, hogy megpróbálja eladni azt az UAV-t, amely tavaly egy októberi délutánon a lakása teraszán landolt. Az interneten meg is hirdette az eszközt. Az online ajánlatában azt írta: "A drón kiváló állapotban van, de nincs hozzá távirányító rendszer, mert nagy magasságból esett le." A kikiáltási ár 1000 euró volt. Az egyetemista nem tudta, hogy a robotrepülőgépet videofelderítésre használták és 40 000 euróba került. Az UAV-t az Eye-Sky olasz cég üzemeltette és a Bolognai Egyetemen rendezett AlmaFest fesztivál egyik érdekességének szánta. Az eszköz repülése csupán demonstrációs célokat szolgált.


Az Eye-Sky állítása szerint nem baleset történt és a drón nem zuhant le, hanem minden terv szerint történt: a jármű elveszítette a GPS-jelet és a földi állomással való kapcsolatot, ezért egy vészhelyzeti eljárás keretében a legközelebbi elérhető területen leszállást hajtott végre. Az esetből rendőrségi ügy lett, a nyomozók hónapokig tartó munkával gyűjtötték össze a különböző információkat és fotókat, így jutottak az illető nyomára. A bolognai egyetemi hallgató ellen eljárás indult, mert miután megtalálta a robotrepülőgépet azt nem szolgáltatta vissza a tulajdonosnak, ráadásul még eladásra is kínálta. Az egyetemistát azok a felvételek buktatták le, amiket egy partnerkereső oldalon hozott nyilvánosságra álnév alatt.


Miután az eszköz épségben megkerült, az Eye-Sky végül visszavonta a feljelentését és eltekintett az esetleges pertől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • fonak #15
  Majd megszaporodnak a hasonló masinák:

 • Sajátvéleményem #14
  Ami az én kertembe esik az az enyém, meg lehet venni, ha kárt okoz akkor kártérítést kérek. Én le is lőném, ha felettem repkedne egy ilyen "vacak"
  Hol van itt a személyiség joga? A műhold benéz az kertembe, az ablakomon, tálán ezért keményen perkálni kéne az "elvtársaknak"
 • MuchACHO79 #13
  Én is erre gondoltam. Kinyirta a macskát, kibaszta az ablakot, de még a szélvédőm is tőle repedt meg. :)))
 • Xellos999 #12
  én simán azt mondtam volna, hogy kinyírta a macskámat, amikor rázuhant, és kártérítést követelnék
 • liberty2 #11
  Hát, ha az én kertembe esik, informatikus révén tuti neki álltam volna leszedni az infókat róla bármilyen interfészen keresztül. Aztán, ha ez megvolt ( vagy nem ment ) akkor kezdek el érdeklődni. Gugli -> EyeSky -> döbbenet -> Visszaadás. Kb ilyen sorrendben. De persze az adatokat megtartanám :P
 • lammaer #10
  Hehe, ezzel nem vagy egyedül :)

  Nálunk a szomszéd srác röptet mindenféle kütyüket, biztos bólogatott és örült volna ha megkérdezem hogy az övé e...
 • Vogel #9
  Hát én simán játéknak néztem volna, és max a szomszédokat kérdem meg nem e a gyereké. Ez az eye sky név legalább annyit mond az illetőnek, mint ha Hasbro volna ráírva.
 • cateran #8
  Arrgh lemaradtak a smileyk:D Termeszetesen csak ironizaltam leven a plusz suly amit elcipelhet 200 gramm korul lehet....
 • cateran #7
  Hogyhogy mivel? Ugye csak viccelsz? Az illegalisan a tulajdonaba kerult terrorista cselekmeny elkovetesere alkalmas eszkozt a legtobb penzt ajanlonak adta volna, akar terrorista csoportnak is. Most attol eltekintve, hogy mi a szemelyes velemenyem mind az un. terroristakrol, mind a Patriot Actrol, ez bizony masszivan annak a megsertese lett volna usakiaban.
  Masreszt valoban jobban jart volna, ha inkabb visszaadja becsuletes megtalalokent, de ugy tunik ott sem az eszukert tartjak az egyetemistakat...(meg a rendes aranak sem tudott utanajarni az okoska)
  Jah, amugy az md 4-200 20k euronal kezdodik, az md 4-1000-es van 40k eurotol...bovebben
 • kvp #6
  Azert a fejleszto ceg is mellebeszel. A kepen lathato serulesek eleg kemeny leszallas eredmenyekeppen johettek csak letre. Vagy a dront a megtalalasa elott megragta a szomszed kutya. (serult a talpa, a rotorok egy resze is, stb, tehat nem vizszintben ert foldet)

  ps: Egyebkent igen, teljesen idiota az aki eladja azt ami nem az ove, meg akkor is ha a kertjeben talalta. Egyebkent nallunk is gyakori, itt tobb tonna vonatsin, betap vezetek, aluminium jelzotabla es csatornafedlap szokott egyes kertekben landolni... :-)