Berta Sándor

Repülési keresőt indított a Google

A cég megkönnyítené az internetezőknek a repülési információk megtalálását és az online jegyfoglalást. A Google szerint a jelenleg a piacon lévő keresők használata túl időigényes.

A Google Flights segítségével bárki kereshet különböző járatokat kiindulási és célállomás, illetve utazási időpont alapján. Megadható többek között, hogy hány közbenső leszállás, illetve átszállás legyen, mennyi ideig tartson az út, mennyibe kerüljön, miként az is, hogy melyik légitársaság repülőgépén szeretne utazni az illető. A légi járatok kikeresése eddig nem volt igazán egyszerű, különösen akkor, ha valaki nagyon olcsón akarta megúszni az utazás. Az Opodo, az Expedia és más keresők ugyan átfogó adatbázisokat kínálnak, de a használatuknak vannak hátrányai is, például az, hogy a keresés nagyon időigényes.

A Google egy új keresőfelületet készített. A projektet Lars Lehne mutatta be. "Teljesen új szűrési funkciókat vezettünk be és a sebességen is dolgoztunk" - jelentette ki a menedzser, majd hozzátette: az információkat valós időben, a légitársaságok honlapjairól szerzik be. "Ezáltal csak olyan járatokat mutatunk meg, amely valóban a megadott áron érhetők el" - jegyezte meg Lars Lehne.


A valós idejű kereső már a szűrő beállításakor működik. Mindegy, hogy a látogató milyen időpontot, árrést vagy közbenső leszállásokat ad meg, a rendszer folyamatosan változik az új információknak köszönhetően. A kereső az Amerikai Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában már elérhető, Németországban az idén jelenhet meg. Magyarország vonatkozásában a megjelenített térképen Budapest mellett természetesen Debrecen is szerepel.

A Google Flights létrehozásával Larry Page egyik nagy álma vált valóra. A vállalat vezérigazgatója nemrég azt nyilatkozta, hogy szeretné a teljes turisztikai ágazatot átalakítani és nagyszerű lenne egy olyan rendszer, amely leveszi az emberek válláról az utazások megtervezésének a terhét. Pontosan tudná, hogy mit szeretünk, ismerné az időjárási adatokat, a jegy- és szállodai árakat, s ezeket a dolgokat ötvözné egymással. Nos, az első lépés ebbe az irányba már megtörtént.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • lapaleves #8
  azért annyira nem lesz nehéz berakni azt a párat (easy, ryan, wizz)... gondolom a nagyok úgyis benne lesznek.
 • 355 #7
  Egy kicsit off, de megint kikapcsolt valamit a Google. Korábban elvesztettük a keresésből a + jelet, ami azt jelentette, hogy az utána álló szónak feltétlenül benne kellett lennie a találatban (a - még megvan, ez kizár egy kifejezést). Most oda lett az új képkeresővel a similar (hasonlók) és az other sizes (egyéb méretek) ami szintén nagyon hasznos volt.

  Gondolom kiszámolták, hogy az évi 1.000.000.000.000 (ezermilliárd vagy egy trillió) keresésből csak 4% használta ezeket a funkciókat és 26GW energiát megspórolhatnak, ha kikapcsolják őket. Bár ez annak a 4%-nyi (40 milliárd) keresőnek hiányozni fog, de ők le vannak...

  A neten fellelhető infó szédítő sebességű növekedésével lassan eljön majd az idő, amikor egy új kereső nagyot kaszálhat, ha sokkal jobban szűkíthető kereséseket és logikai kapcsolatokat tesz elérhetővé.

  A másik változás, ami nagyon zavar, amikor egy olyan keresés eredményeinek elején, amely egyébként milliós találati listát eredményez, egymás után akár 50 találat is ugyanarról a domainről van.
 • JL666 #6
  edreams.co.uk az árak miatt, de fórumokat olvasva nem érdemes onnan rendelni....
 • heist #5
  Igazuk van. Én nemrég próbáltam repülőjegy-árra rákeresni, förtelem volt az egész. Nem is találtam végül semmit...

  Reméljük Magyarország is hamarosan támogatott ország lesz....
 • Vaszilij Artyom #4
  Ez baromi jó már most is, de még milyen jó lesz 1-2 év múlva amire minden kis szaros légitársaság bekerül
 • joebacsi #3
  "Sorry, flights from Hungary are not currently supported."

  :(
 • kvp #2
  Ha tudnak egy nemzetkozi es a liberalizalt piacu orszagok vasutaihoz is jo rendszert kesziteni, ami az osszes ceg osszes jaratat figyelembe veszi, akkor szerintem nyert ugyuk van. Erre ugyanis jelenleg egy weboldal sem kepes, a nemetek is csak kozelitenek hozza. A repulojaratok ehhez kepest egyszeru kategoria.
 • JL666 #1
  utána jön a booking.com lenyomása?! :-)