Berta Sándor

Biometrikus határellenőrzés német repülőtereken

A német szövetségi rendőrség és a szövetségi belügyminisztérium azt tervezi, hogy kiépítik az EasyPASS határőrizeti rendszert, így az immár az öt legnagyobb forgalmú légikikötőben fog működni.

Frankfurt am Main repülőterén október közepétől négy berendezéssel végzett sikeres tesztek után eldőlt, hogy további négy város (München, Düsseldorf, Hamburg és Berlin) légikikötőiben szerelik fel a rendszert, illetve az ahhoz tartozó körülbelül 100 darab EasyPASS-kontrollfolyosót, illetve -kaput. Az európai beszállítói pályázatot a jövő év elején írják ki, így az első kapukat már 2013 végén üzembe helyezhetik. Az új rendszer segítségével meggyorsíthatják az Európai Unió tagállamaiból, Izlandról, Liechtensteinről, Norvégiából és Svájcból érkező - e-útlevéllel rendelkező - felnőttek ellenőrzését.

Ezek a személyek így előzetes regisztráció nélkül a repülőterek és ezzel együtt Németország területére léphetnek. Mindez azt is eredményezi, hogy az utasok ellenőrzése felgyorsul, így az e-útlevéllel nem rendelkező személyek is gyorsabban juthatnak fel a repülőgépekre. Minden utas maga dönti el, hogy használja-e az ellenőrzőkapukat vagy sem. "Az EasyPASS bevezetése nem csak műszaki és szervezési szempontból hasznos, hanem gazdasági szempontból is megéri, hiszen a nemzetközi közlekedés fejlődésével így lehet lépést tartani" - jelentette ki dr. Hans-Peter Friedrich német szövetségi belügyminiszter.


A folyamat során az adott utas személyazonosságát, valamint az okmányai valódiságát és érvényességét is automatizált eljárások keretében vizsgálják meg. A kapukhoz vezető folyósokon rögzített képet összehasonlítják az útlevelekben lévő chipen elhelyezett fényképpel. Az automatizált folyamatnak köszönhetően egy kezelő több folyamatot is felügyelhet párhuzamosan, miközben a biztonság sem sérül. A tervek szerint a szintén Frankfurt am Mainban használt automatikus határellenőrzési eljárást (ABG) később integrálnák az EasyPass rendszerébe, így az utasok személyazonossága és az okmányaik valódisága teljesen automatikusan és több szempont alapján is ellenőrizhető lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Sehol, ez opcionalis es raadasul nem is veszes. A biztonsagi szintje viszont a padlo alatt van, az uj elektronikus utlevelek tul konnyen torhetoek, tehat konnyen cserelheto a digitalis kep. Kozponti adatbazist meg nem csinalnak most sem, szoval konnyu lesz hamisitani. Legalabb olcsobb mint a mostani megoldas es gyorsitja a ki- es belepest.

    Aki meg osszeeskuveselmeletet keres, az odamegy a hagyomanyos ellenorhoz es sorba all.
  • Zoltan21 #1
    Hol van erre egy, napi összeesküvés elmélet?