Berta Sándor

Táblagépben debütál a Samsung új kétmagos Exynos CPU-ja

Az ARM Cortex-A15 architektúrájára épülő, 32 nanométeres gyártási eljárással készülő processzor órajele 1,7 GHz lesz és Exynos 5 Dual néven kerül forgalomba.

A Samsung blogbejegyzésben hozta nyilvánosságra a legfontosabb adatokat az új termékről, amelynek a neve eddig Exynos 5250 volt. A dél-koreai konszern számára az Exynos 5 Dual megalkotása azért volt fontos, mert a jelenlegi trend olyan mobil eszközök kifejlesztésére irányul, amelyek keveset fogyasztanak, ugyanakkor kompromisszumok nélkül kínálnak megfelelő teljesítményt. Az Exynos 5 Dual - a Mali-T604 GPU-nak köszönhetően - támogatja a 2560 x 1600 képpontos felbontást, valamint a sztereoszkopikus 3D-s megjelenítést. A Mali-T604 nagyobb teljesítményű, mint a Qualcomm Adreno 225 GPU és támogatja az OpenGL ES 3.0, az OpenCL 1.1 és a DirectX 11 szabványokat. Az utóbbi miatt a grafikus chip akár Windows 8-as termékekbe is beépíthető.

Az Android Authority blog információi alapján az első Cortex-A15 chipeket a Samsung 11,8 collos új táblagépébe építik majd be. A készülék leghamarabb ősszel, legkésőbb télen jelenik meg a piacon. Az Exynos 5 integrált USB 3.0- és SATAIII-vezérlőt is kapott, s 800 MHz órajelű LPDDR3-as memóriákkal használható. A The Verge elemzéséből kiderült: az új CPU is azt bizonyítja, hogy a mobil processzorok számos olyan funkcióval rendelkeznek, amelyek eddig csak az asztali és a lap CPU-kban voltak megtalálhatók. Ugyanakkor a megfelelő üzemidő biztosítása még mindig gondot jelent és kérdéses, hogy vásárlók az Exynos 5-öt előnyben részesítik-e majd egy négymagos CPU-val szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • errorista #8
  csnatkk
 • kisedi #7
  リンゴをファック!
 • zola2000 #6
  !!! ^o^ :*)
 • narumon #5
  ???
 • shamanist #4
  na ezt hogy, a tábla melyik részére és hol fogja perelni majd a "harapott alma"?
  :-)
 • errorista #3
  nem csak lenne. Port is, craft is van elég. ( saját saccra simán ki tud szolgálni 50/60 php lekérést / sec )
 • coolbboy83 #2
  hohoo... és hamarosan a MIPS is feltámad poraiból :-) ott már startra kész a proAptiv és társai :-) úgyhogy hajrá, fejlesszen csak szépen mindenki !
 • sanyicks #1
  kemény, már házi szervernek is jó lenne, mivel van satája.