Berta Sándor

Újabb milliárdosok adakoznak

Egyre sikeresebb a The Giving Pledge kezdeményezés, amelyet még 2010-ben hívott életre Warren Buffett és Bill Gates. Most először csatlakoztak európai milliárdosok is.

Újabb nyolc személlyel bővült a The Giving Pledge támogatóinak tábora. Az adományozó milliárdosok között van Hasso Plattner, az SAP alapítója; Andrew és Nicola Forrest (Ausztrália), Vlagyimir Potanyin (Oroszország), Patrice és Precious Motsepe (Dél-Afrika), Azim Premji (India), Viktor Pincsuk (Ukrajna), Vincent Tan Chee Yioun (Malajzia), valamint Richard és Joan Branson, John Caudwell, Christopher Hohn, dr. Mo Ibrahim és David Sainsbury (Egyesült Királyság). Mindegyikük legalább a vagyona felét ajánlotta jótékony célra.

Az ukrán milliárdosok közül Viktor Pincsuk, Leonyid Kucsma volt államfő veje ajánlotta fel elsőként vagyona felét jótékony célokra - adta hírül több ukrán napilap. Pincsuk kijelentette, hogy felelősséget érez hazája és az ukrán társadalom iránt. "A posztszovjet időszakban lezajlott átalakulási folyamatokat igen fájdalmasan élte meg Ukrajna és a térség többi országa. Néhányan éltünk a kínálkozó lehetőségekkel, amelyeknek köszönhetően vagyonra tettünk szert. Eljött az idő, hogy jótékony célokra is fordítsunk ebből, hogy minél több állampolgár húzhasson hasznot ezekből a befektetésekből" - idézte a Zerkalo Nyegyeli című ukrán hetilap az ukrán üzletembert.


Az ötletgazdák Bill Gates és Warren Buffett, ők ketten felváltva a világ leggazdagabb emberei

Viktor Pincsuk a The Giving Pledge nevű kezdeményezéshez csatlakozva arra tett ígéretet, hogy vagyona legalább felét még életében, illetve halála után végrendeletében jótékony célokra fordítja. Az ukrán üzletember egyébként híres filantróp, alapítványán keresztül egyebek között kórházakat, köztük HIV-fertőzötteket és AIDS-betegeket ápoló egészségügyi intézményeket támogat, ösztöndíjakkal segíti tehetséges gyermekek továbbtanulását, és támogatja a modern művészetet. A Kommerszant-Ukrajina című lap szerint 2011-ben alapítványa különböző projektekre 14,46 millió dollárt költött.

Hasso Plattner, az SAP alapítója azzal indokolta a döntését, hogy abban a kivételes helyzetben volt, hogy gyakorlatilag ingyen tanulhatott a Karlsruhei Egyetemen, amely az egyik legjobb német műszaki felsőoktatási intézmény. Ez képezte a későbbi személyi sikereinek az alapját. Ugyan elismeri, hogy vannak kötelezettségei a szoftvercégével szemben, azonban annak társadalomnak is szeretne visszaadni valamit, amely lehetővé tette a képzését. Több mint 20 évvel ezelőtt létrehozott egy alapítványt, amely elsősorban az oktatásra és a globális egészségügyi problémákra koncentrál. Hozzátette: fantasztikus jutalom, amikor az ember láthatja azt a hatást, amit egy adomány vált ki.

A menedzser a két legfontosabbnak dolognak az életben az egészséget és az oktatást tartja. A 2010-ben életre hívott The Giving Pledge kezdeményezéshez már az első hónapokban sokan csatlakoztak és eddig több mint 100 milliárdos jelezte, hogy ilyen módon segít. Ők mindannyian készek legalább a vagyonuk felét felajánlani jótékonysági célokra. Mark Zuckerberg 2010 decemberében jelezte csatlakozási szándékát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #25
    A te dumad a legnanyobb baromsag, mert egyreszt mellebeszlesz mar megint, masreszt miert egy pazarlo eletmodot allitasz etalonnak? :O
    Persze, hogy nem elhet ugy minden ember, fizikai keptelenseg. De a magyaroktol elvarnad, vagy szeretned, hogy ezt valositsak meg...

  • Tetsuo #24
    Te olyan vagy, mint egy kisgyerek. Ha nem birsz valakit, azt lehulyezed. A politikusok tobbsege minden, csak nem hulye. Foleg a magasabb poziciokban atom dorzsoltek.
    Gerinctelen, opportunista, torekvo, kapzsi stb. de nem hulye.
    A szocializmus ota hulyeket nem nagyon engednek a mezesbodonhoz. Nagyon durva taposas, lobbi megy mar minden pozicio eloszobajaban.
  • Vaszilij Artyom #23
    Mindenhonnan tájékozódsz. Lássuk csak:

    Kurucinfo, ultraliberi vagy mi a faszom, szentkorona őőőőőőő keressek még?

    Index nem nyerő nálad mert zsidók. Origo szintén. HVG fúj libernyák gecik.. soroljam?
  • sanyicks #22
    Nem én vagyok hülye hiszen nem én élek egy rózsaszín álomvilágban, hanem te.
    Nem, nem én voltam, én mindenhonnan tájékozódom, mert így állnak össze a valós hírek ;)
    Viszont a kurucinfózásból már látom hogy te tényleg egy menthetetlenül sötét, agyhalott ember lehetsz.
  • Vaszilij Artyom #21
    sanyicks te teljesen hülye vagy. Menj kurucinfora. Nemrég nem te voltál aki egyetlen igaz hirforrásként hivatkoztál rá? :D:D:D:
  • sanyicks #20
    Összevissza beszélsz. Azt mondod hogy van korrupció de azt mondod hogy ha valami nincs konkrétan bizonyítva, addig nincs. Döntsd már el hogy van-e vagy nincs :)

    Igen az m$-ről volt szó, idióta, hogy a döntéshozók zsebébe csusszantja a borítékokat, hogy ezért cserébe kapjanak a tanulók "ingyen vindózt" sok milliárd forintért, és azért hogy az oktatás csak és kizárólag az m$ szoftverekről szóljon, így kinevelve az m$ függő vásárlók újabb és újabb generációit. Sajnálom hogy annyi eszed nincs hogy ezt lássad, pedig nem nagyon leplezik :) Na meg tudod a törvény és a tények nem esnek egybe.
  • sanyicks #19
    Használható oprendszer? Nézd csak meg a dos mellett milyen rendszerek voltak akkoriban? Már rég guis oprendszerek voltak mikor a dos még paranccsorban szüttyögött. És a windows is használhatatlan volt más os-ek hez képest.

    A monopolhelyzet nem ám versenyben alakult ki, mert az ms soha nem volt képes jobbat alkotni mint más. Tudod az úgy volt hogy az ibm megalkotta pc-t, majd egy olcsóbb oprendszert akart hozzá. BG beblöffölte hogy neki van ilyenje (pedig nem volt semmije), az ibm meg ok. Erre BG megvette a dost az eredeti fejlesztőjétől pár ezer dollárért, és átadta az ibm-nek. Mivel az ibm pc eleinte csak dossal szállíthatták, alapból monopolhelyzetből indult, és maradt a vindóz is ezen mivel kompatibilis volt a dossal, és a rá írt rohadt sok programmal.
    Versenyben soha nem tudott semmit elérni az m$.
  • Vaszilij Artyom #18
    Ez már nem számít semmit. Ő lett a legjobb és ennyi. Innentől nincs vita.

    sanyicks: Igen meg szerinted a szabadkoművesek esténként összejönnek egy pincébe és megbeszélik, hogy hogyan csesznek holnap mi a magyarokkal mi?

    Senki nem állította hogy nincs korrupció, de amíg nem tudod bebizonyítani vagy senki sem tudja, csak találgatások vannak, addig nem lesz tény semmi. És még mindig kurvára az Ms-ről van szó idióta.
  • sanyicks #17
    ha be lehetne bizonyítani, már börtönben ülnének jópáran, és a teljes politikai elit is. De nem lehet mert azok képviselik a törvényt akik benne vannak a mutyiban, így nem hogy a bizonyítást gátolják meg, még azokat is leállítják aki csak vizsgálódni kezd.

    Vagy talán szerinted magyar állam nem korrupt? :DD (mert hát ugye nem lett konkrétan bizonyítva, viszont logikus és egyértelmű, és látható)
  • COOLancs #16
    BG főleg jókor volt jó helyen, ki fejlesztett használható oprendszert rajta kívül? Alig néhány cég, így könnyű volt monopol helyzetbe kerülni. Inkább a versenytársak toszták el, nem nagyonn kellett Gatesnek fúrnia őket.