Gyurkity Péter

Még időben távozott Bill Gates?

A Microsoft egykori elnökének távozása után megszülettek az első elemzések, amelyek a pontos okokat és a háttérben zajló folyamatokat igyekeztek szemügyre venni. Eközben érdekes részletek láttak napvilágot.

Ezen érdekes részletek közé tartozik az a levél, amelyet maga Gates küldött el az illetékeseknek még 2003 elején, terjedelmes feddésben részesítve őket a Windows Update weboldal és a letöltőszolgáltatás használhatatlansága miatt. A levél tartalma akkor természetesen nem került nyilvánosságra, ám most megtalálható azon per anyagai között, amely Iowa államban folyik a szoftvercég ellen, az API-dokumentáció átadásának problémái, az interoperabilitás akadályozása miatt.

A levélben hosszasan olvashatjuk Bill kritikáját, amely néhol szinte "anyázásba" csap át, mivel az elnök képtelen kibogozni a hivatalos oldalon található információáradatot, emellett pedig bonyolult műveletekbe kavarodik, pedig csak a MovieMaker szoftver új verzióját szeretné letölteni. Panaszában kiemeli, hogy a cégnél szinte egyáltalán nem foglalkoznak a felhasználói élménnyel, a használhatósággal, ez pedig oda vezet, hogy folyamatosan romlik a Windows valódi értéke, az egyszerű használat. Néhány óra küszködés után csak annyit tudott megállapítani, hogy a Microsoft.com egy borzasztóan rossz weboldal, a programot pedig nem tudta feltelepíteni és alkalmazni.

A dolgok persze azóta változtak, sőt Bill nemrég egy interjúban azt is elárulta, hogy a MovieMaker legújabb változata a Live szolgáltatások között is elérhető lesz - ezt a cég hivatalosan még nem erősítette meg. Mindazonáltal a levél rávilágít arra, ami valószínűleg a problémák gyökere: a cég túlnőtte magát, a bürokrácia és a döntéshozó rendszer túlzottan rétegelt és bonyolult, így a racionális döntések késnek, vagy egyáltalán nem születnek meg. Érdemes elolvasni a cég egyik egykori munkatársának 2006-ban kelt értekezését, amelyben az 1992 és 1994 közötti időszakra jellemző találkozók légkörét írja le. Akkor még legfeljebb 6 szinten keresztül mentek végig a javaslatok és a döntések, ma ez már 11 különböző réteget, vezetőt jelent.

Ugyanilyen fontos ok lehetett a távozásban a belső bürokrácia ereje, a megszülető döntések logikátlansága, amit egyesek úgy jellemeznek, hogy mindenféle szoftvert piacra kell dobni, anélkül, hogy megnéznék a valós igényeket és a várható következményeket. Steve Ballmer vezérigazgatói kinevezése többek között Gates tehermentesítését is volt hivatott elősegíteni, ez azonban az állandó találkozók, megbeszélések és viták miatt aligha sikerülhetett. Utólag persze ezt az elnök nem így látja, a fenti levelet például azzal indokolta, hogy ő gyakorlatilag végig ezt csinálta, így végezte munkáját, hiszen azért van ott, hogy javítson a dolgokon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AYS #113
    Dzson nem vagy rákényszerítve mindennek van alternatívája csak keresni kell plusz ott a linux/unix család is, ott van az ubuntu vagy mac osX használj amit szeretnél és ami tetszik. Mindegyik operációs rendszerre megtalálod a magad programját vagy ami éppen kell.
  • Mice #112
    na most erről meg csak annyit, hogy a "probléma az ön készülékében van"..

    pentium 500 128sd133 fuji lifebook subnotebook 25 sec totál kikapcsolt állapotból (tehát még a biosboot is), hálózattal és hangkarival, merthogy ezek sincsenek tiltva. 25 sec után a prociusage 1-5% konstansan...

    szóval ez a 10 sec semmit nem jelent..

    xpből is lehet annyit csinálni..

    csak egy kérdés van, mennyire vannak kilőve a szükségtelen service-ek..

    mellesleg meg nehogy már fél percen múljon egy OS használhatósága. ha bebootolt dolgozzon. process ütemezés. mikor win3.1-em volt pár sec start idővel, bejöttem, elkezdtem leöltözni, és amikor szobacuccban voltam, leültem bekapcsoltam, és rögtön használtam.

    mikor 2-5 perc lett win98 alatt. bejöttem, bekapcsoltam, leöltöztem, szobacucc, eléültem. mind2 esetben azonnal tudtam használni... szóval.. no comment..

  • Dzson #111
    Rá lettünk kényszerítve piacilag egy tolókocsira, hogy haladni tudjunk (winre írják a programokat).
    De aki tömjénezi a tolókocsit csak mert rá van kényszerülve, nem véve figyelembe az alapvető hiányosságait...
    Szerinte az forradalmi, hogy szép színes ülőkét raktak bele és pár olyan csicsát ami nehezékként lassabb haladást eredményez...
  • Suhamer #110
    "a 10+ millió ember óra megmarad a képben"
    Továbbra is azt mondom hogy az semmit nem jelent.

    A kérdések ettől függetlenül jogosak, de mivel én nem látok bele sem az MS belső működésébe, sem Bill fejébe, meg sem próbálnék választ adni rá.
  • AYS #109
    Viszont BlackRose kellett valami kézzel foghatót is mondani mert úgyse veszik észre a kézzel foghatót csak azt hogy a prociból elmegy 20-30% minek? miért eszik ennyit arra már nem gondolnak hogy amikor a rendszer valami nagy dolgot csinál visszaadja a felhasználónak:) de ha láthatnánk a forráskódot többet is meglehetne tudni hogy mi az érdemi fejlesztés összehasonlítás XP vs. Vista esetébe:)
  • AYS #108
    Arra akartalak rávezetni hogy még ez javulni fog és gyorsabb lesz... nem is a két összehasonlítására gondoltam.De a lényeg a lényeg a fejlesztés zárt nem tudod megmondani neked mi kellene a rendszerbe nem is ezzel foglalkoznak hanem hogy nekik jó legyen. ha már nyílt lenne a fejlesztés egy csapásra nagyon sok minden változna, és többen is tudnák fejleszteni a rendszert.
  • BlackRose #107
    Ezért is említettem Fred Brooks-ot :) mert szoftverfejlesztésben nem lehet lineárisan növelni a teljesítményt. Egyébként igy minden rendben, de a 10+ millió ember óra megmarad a képben. A kérdés... volt e a Microsoftnak elegendő minőséges fejlesztője (szerintem igen), és ha igen akkor miért nem alkalmazták őket úgy, hogy sokkal jobb munkát tudjanak elvégezni 5 év allatt és miért kevertek a projektbe több embert mint amennyire szükség van (B és C minőségű embert), és azt is fontos megemlíteni, hogy miért maradt ki majdnem minden amit beharangoztak (pl. WinFS) és miért kellett a projectet újraindítani? Szóval ezek a kérdések amelyre ha válaszolunk akkor lehet, hogy azt is tudni fogjuk miért nem sikerült a Vista és esetleg azt is, hogy miért vonult vissza Bill (mert nem természetes, hogy egy geek workaholic aki ennek élt, most egy olyan dologra térjen át ami eredetileg nem érdekelte és amit ha van pénz akkor nagyon sokan kéápesek csinálni - mi a kihívás Bill-nek egy olyan munkában amelyben csak pénz kell és semmi más és amelyet sokan csinálhatnak sőt lehet, hogy jobban is mint ő maga).
  • Suhamer #106
    "fontos, hogy elegendő fejlesztő is legyen és, hogy elegendő időt fektesenek a fejlesztésbe, hogy legyen érdemes végeredmény"

    Ez így van. De a hangsúly az elegendő szón van. Ha az megvan a többi már nem nagyon számít.
    Attól hogy százszor annyi ember dolgozik rajta még nem lesz századannyi idő alatt készen valami, és legfőképpen nem lesz százszor jobb.
    Az időfaktor már fontosabb, de az sem befolyásolja közvetlenül sem a minőséget, sem a mennyiséget.
    (Hangsúlyoznám hogy szoftverről beszélünk. Természetesen ha petrencésrúd-faragásról van mondjuk szó, ott többen több munkát tudnak elvégezni ugyanannyi idő alatt. (Kivéve, ha mindannyian ugyanazt a petrencésrudat faragják...))
  • Bith #105
    Te, az a teszt hogy jön most ide amúgy? Mert abban annyi van, hogy a vista gyorsult valamicskét az SP1-el az XP meg nem gyorsult az SP3-mal.
    Gondolom azt hitted, hogy az xp-t és a vistát hasonlítja össze, de messze nem. Tök más gépeken futtatták őket.
  • BlackRose #104
    Szóval most nekem azt akarod mondani, hogy 3 ember irhat 120 millió sor kódot amelyben 100000 feature van és legalább 30000 viszonylag komplex? Mert nem függ a featureök száma és minősége? Kérlek ezt magyarázd el.

    Az emberek minősége fontos de a fejlesztési processz is és véglegesen fontos, hogy elegendő fejlesztő is legyen és, hogy elegendő időt fektesenek a fejlesztésbe, hogy legyen érdemes végeredmény. Ami nem segít, az ha egy bajban levő projekthez (késik, költségek az égbe szöktek, problémák az implementációban, stb.) és hozzá teszel még embert akkor nem függ, sőt általában még rosszabb lesz a helyzet. De egy normál projektnél a befektetett ember órá-tól nagyon is függ a végeredmény.

    És tényleg fejlesztő vagyok már kb. 20 éve. :)