Berta Sándor

Nobel-díjasoknak tartott előadást Bill Gates

A Nobel-díjasok lindaui találkozójának egyik vendége a Microsoft egykori társalapítója volt, aki a rendezvényen az adományozásai mellett társadalompolitikai véleményére is kitért.

Bill Gates visszafogottan, de barátságosan üdvözölte a megjelenteket. Szinte minden résztvevővel kezet fogott, barátságosan rájuk mosolygott és türelmesen meghallgatta beszélgetőpartnereit. A találkozón 23 orvosi és kémiai Nobel-díjas jelent meg, akik 77 ország összesen 570 fiatal tudósával közösen keresik a megoldást számos globális egészségügyi problémára, köztük az AIDS-re, a maláriára és a tuberkulózisra. A témát figyelembe véve nem véletlen, hogy a szervezők előadónak az amerikai üzletembert kérték fel.

Gates beszédében először üdvözölte a megjelenteket, majd kijelentette: "Jóval nagyobb mértékben kell figyelnünk a világ szegényeinek igényeire. Egyértelmű, hogy a nyugati országoknak sokkal több pénzt kell befektetniük a különböző betegségek elleni kutatásokba. Hiszem, hogy nagyon nagy lehetőségek rejlenek az új tudományos áttörésekben. A betegségek elleni harc első sikerei már jól láthatók. A HIV-fertőzések és az AIDS miatti halálesetek száma az elmúlt évtizedben 20 százalékkal csökkent. 25 országban sikerült a felére csökkenteni a malária-megbetegedések számát."


"A fejlesztés irány tehát jó, de önmagában ezzel még egyáltalán nem szabad megelégednünk. Nagyon nehéz ugyanis egyes betegségek legyőzése, különösen Pakisztánban és Nigériában. Nagy reményeket fűzök a malária elleni védőoltáshoz, amelynek a kifejlesztésében az alapítványunk is részt vett. Mindez azonban csak a kezdet. A Globális Oltóanyag és Immunizálási Szövetség nevű alapítványt egymilliárd dollárral támogatjuk és 2020-ig további 9 milliárd dollárt adunk a vakcinák kutatására és terjesztésére."

A Microsot-alapító közölte: egyáltalán nem elégedett néhány állam, például Németország hozzáállásával. "Németország Európa egyik legegészségesebb gazdasága. Éppen ezért elvárom tőle, hogy betartsa a korábbi ígéretét és a gazdasági teljesítményéhez mért fejlesztési segítségének mértéke a jelenlegi 0,36 százalék helyett 0,7 százalék legyen. A legfontosabb, hogy ezzel fontos üzenetet küldjenek más kormányoknak. Amennyiben viszont nem sikerül tartani az eredeti célkitűzést, úgy a brit miniszterelnök komoly bajba kerülhet" - hangsúlyozta a Microsoft társalapítója, aki utolsó mondatával arra utalt, hogy David Cameron korábban hasonló ígéretet tett és azt igyekszik a költségvetési hiány ellenére is betartani.

"Az, hogy jelenleg az Európai Unión belül súlyos milliárdokat kell fordítani az olyan eladósodott államok megsegítésére, mint Görögország, nem lehet mentség a fejlődő államoknak nyújtott segítség csökkentésére vagy befagyasztására. Egyes országok költségvetéseit nem lehet a szegények kárára szanálni" - szögezte le végül a világ második leggazdagabb embere.

Bill és Melinda Gates 1994 óta több mint 30 milliárd dollárt helyeztek át alapítványukba és évente átlagosan négymilliárd dollárral támogatnak egészségügyi és oktatási programokat. A szervezet 2006 augusztusában 500 millió dollárral támogatta az AIDS, a tuberkulózis és a malária elleni globális harcot. Bill Gates 2008 januárjában úgy nyilatkozott, hogy a jövőben főleg a jótékonykodásra akar koncentrálni. Az ígéretét be is tartotta, hiszen tavaly januárban 10 milliárd dollárt adományozott új vakcinák kutatására, kifejlesztésére és azok eljuttatására a világ legszegényebb országaiba. Gates tavaly nyáron közzé tett egy felhívást milliárdosoknak, amelyhez két hónap alatt 40 amerikai bankár, cégvezető és vállalkozó csatlakozott. A cél az volt, hogy a milliárdosok ajánlják fel a vagyonuk felét jótékony célokra. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban harcot hirdetett a gyermekbénulás ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #13
    Ertsd meg, 7 milliard ember NEM elhet norveg szinten SOHA, amig 1db Fold van.

    A vilag jobbatetelet azzal kene kezdeni, hogy drasztikusan csokkentjuk a nepesseget, nem meg tobbet megmentunk, mint ez a seggfej a demagog kampannyal.
  • jAMEsbAUd #12
    mostmár teljes egyértelmű, hogy Nóbel béke díjra hajt az öreg...

    NEXUS6 meg nettó baromságot mondott, de nem érdekes...
  • NEXUS6 #11
    Ja pl amilyen Norvégia, meg Svédország, meg Szingapúr is ugye:D
    Ne mindíg magunkból, vagy a nagy amerikai testvérből induljunk ki, szerintem.
  • Tetsuo #10
    B+, pont ezert irtam a hozzaszolast...
  • Tetsuo #9
    +
  • Tetsuo #8
    Hat, van egy-ket otletem.. ;)
  • Rotyoka #7
    +
  • sanyicks #6
    pl agyatlan hitelfelvétel, pénzgyártás a semmiből, más országok tetszőleges rendszerre való erőszakos áttérítése? :D
  • NEXUS6 #5
    A fejlett országokban éppen hogy fogyás van!
    Talán, ha a népeket felhoznánk egy értelmes szintre, akkor talán más szórakozást is találnának, mint a baxás, meg hogy terrorista kiképző táborokba járkáljanak hétvégenként.
  • Rotyoka #4
    És hogy akarod megoldani, ha szarrá van gyógyszerezve az egész világ ill. fossá oltják az újszülötteket?