Berta Sándor

Bill Gates: "Még hosszú út áll előttünk"

A Microsoft társalapítója az elmúlt napokban Európában járt és a szegény országoknak nyújtott fejlesztési támogatások mellett lobbizott. A szakembernek meggyőződése, hogy a világ hamarosan hatalmas sikert érhet el a betegségek és a globális szegénység ellen vívott harcban.

"Azért találkoztam, az SPD vezetőivel, hogy azokról a legfontosabb dolgokról beszéljünk, amiket az egészségügy és a fejlesztés területén végzett munkám során megtanultam: vagyis arról, hogy a segítség, ha okosan fektetik be és a legszegényebbeknek adják, illetve elérhető célokat tűznek ki, akkor valóban működhet. A kormányok, a magánalapítványok és a szervezetek befektetéseinek köszönhetően a globális egészségügyben és a fejlesztésben elért haladás fantasztikus mértékű. Amennyiben valaki megnézi az 50 évvel ezelőtti adatokat, akkor aligha lehet azt állítani, hogy fejlesztési támogatásoknak nem volt hihetetlen hatásuk."

"Csupán néhány példa: a mezőgazdaságban elért fejlődésnek köszönhetően sikerült egymilliárd embert megmenteni az éhínségtől, az oltóanyagok és más innovációk segítségével több millió életet sikerült megmenteni, miközben csökkenthetők voltak a betegségek hatásai, melyek különösen a szegény államokban élőket sújtották. 1960-ban 20 millió gyerek halt meg azelőtt, hogy elérte volna az 5 éves kort, 2011-ben ugyanez szám 6,9 millió volt. Vagyis évente 13 millió gyerekkel kevesebb hal meg. Ugyan hatalmas a fejlődés, de még mindig borzasztóan nagy egyenlőtlenségek vannak. Még hosszú út áll előttünk ahhoz, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy minden megszületett gyereknek - függetlenül attól, hogy gazdag vagy szegény országban jön-e a világra - ugyanolyan esélye legyen az egészséges életre" - fejtette ki Bill Gates.

A Microsoft társalapítója szerint ebben a küzdelemben a kormányokra és a magánszemélyekre egyaránt szükség van, egyik csoport sem tudja egyedül sikeresen megoldani ezeket a problémákat. Az alapítványok adományai fontosak, de csak cseppet jelentenek a tengerben ahhoz képest, amit a kormányok adhatnak. A kabineteknek és a politikusoknak világos célokat kell megfogalmazniuk. Úgy gondolja, hogy a világ hamarosan hatalmas sikert könyvelhet el a betegségek és a globális szegénység ellen vívott harcban. A magánszektor fontos szerepet játszik, mivel az új innovációk katalizátora lehet. A legszegényebb emberekre való összpontosítással, a legnagyobb hatást kiváltó intézkedések támogatásával és az innovatív globális kampányokban (GAVI Alliance, Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria) való részvétellel, ezek az államok maximálisan hasznosíthatnak minden egyes segítségül adott eurót.

Arra a kérdésre, hogy el tudná-e képzelni magát például politikusként, Gates a következőt válaszolta: "Melinda és én is teljes egészében az alapítványi munkánkra koncentrálunk, így nem keresünk más elfoglaltságot." Bill Gates az elmúlt években dollármilliárdokat áldozott a betegségek elleni küzdelemre. A Bill és Melinda Gates Alapítvány 2010-ben előbb 10 milliárd dollárt adott új vakcinák fejlesztésére, majd 1,5 milliárd dollárt adakozott a fejlődő országokban élő nők és gyerekek számára és a Microsoft társalapítója adakozásra szólította fel a milliárdosokat is. Az üzletember emellett a WC forradalmasításán dolgozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #23
    Az idiota mosollyal a Gatyas Bill csak alcazza azt,hogy milyen aljasul raffinalt!
    Elkezdtek ontani a *jotekonykodast*de ezt NEM a sajat zsebukbol fizetik,hanem az EGESZ VILAGON KIADOTT utasitas nyoman /osszes warez-oldal kilovesere felszolitas egy szimpla levellel,amiben felszolitottak /tobbek kozott/ Magyarorszagot,hogy AZONNAL toroljon MINDEN warez-linket a magyar szerverekrol./Fizesse meg a paraszt a csillagaszati szoftwer arait a makrofosnak,es igy a befolyo + bevetelbol-egy kis parasztvakitaskeppen- jotekonykodnak!
    Kivancsi vagyok,hogy a makrofos mikor fogja atvenni a vilag iranyitasat?
    A szinte kizarolagosan,vilagszerte hasznalatos oprendszerevel kezben tartja az iranyitast!Hol van a Linux?/Ott,ahol az eszperanto!/ Mindketto kivalo eloremutato kezdemenyezes volt,de nem hozott profitot,tehat-ledozeroltak...
  • ManoNegra #22
    Ezt a szovjet megszállás tetézte azzal, hogy a nagyjainkat likvidálta/ellehetetlenítette, és meg is érkeztünk napjaink válságos időszakához...
  • paraszgyerek #21
    Attól tartok összemostál két idézetet.
    A római idézet: "Panem et circenses" - Kenyeret és cirkuszt ( a népnek )

    A mondat második része mivelünk, magyarokkal kapcsolatos:

    Napóleon megkérdezte Francois Talleyrand-t, hogy mit tegyen a magyarokkal. Talleyrand válasza: "Felség! Régi szokásuk a magyaroknak, hogy felnéznek nagyjaikra és büszkék a múltjukra.
    Vedd el e nép múltját, és azt teszel velük, amit akarsz!”

    http://www.kisbacs.eu/dok/magyarokrol.pdf
  • pifoeko #20
    Az egészre csak annyit tudok mondani illetve idézni Pap Gábortól hogy
    1.Bológató társadalom vagyunk...
    2. "... na és?" világban élünk!
    Hogy is mondták a rómaiak ? " Kenyeret és cirkuszt népnek és azt csinálsz velük amit akarsz"
  • pifoeko #19
    Ezt akartam én is belinkelni. Nesze neked média egy jó fotó egy jó kis kamu szöveg ami tele van féligazságokkal de, mint mondani szokták egy ügyes hazugságot könyebb elhinni mint az igazságot!
  • Tetsuo #18
    Jó, de ez nem kívánságmusor, hogy szerinted azt kellenne...
    Az élelmiszeriparban ma használt technológia nagyon rossz. Az étel és alapanyagok tomegtermelése nagyon durva. Én nem bírnék, és szerintem te sem, egy átlagos amerikai húsfeldolgozóban dolgozni, vagy tomegesen állatokat "nevelni". Nem csak nem szeretnék allergiás lenni egy csomó antibiotikumra vagy nem tetszene, ha lehullnának a kormeim a fertozések miatt, hanem nem bírnék állatokat úgy kínozva látni. Nameg onnatól vega lennek, amíg nem látnám (bár már láttam), hogy termesztik az eheto novényeket.
    Szóval nagy szerencse, hogy nem Usákiában kell ennem a sok sz@rt, hanem itt. Ángliában. Mert az igaz, hogy minden, ami gasztronómia, az kulfoldrol jott az angolokhoz és a mai napig nem tudnak ízesíteni, de az ételek egy fokkal jobb minoséguek ill. elérheto az is. Már Magyarország is kezd átállni, hamarosan megszunnek a magyar tulajdonú élelmiszerfeldolgozók, a legjobb minoségu, háztáji pedig már most kevesebb, mint 10-ede a 80-as évekbelinek...
    A világ tobbi részén is eloterbe kerul a nagyuzem, hiszen egyre tobb ember, egyre tobbet igényel. Az emberek tobbsege pedig nem figyel az étel vagy az alapanyagok minoségere, csupán a zsidók és a muszlimok igénylik a jóféle eloállítást.
    Max. Ausztriában, Franciaország gazdagabb vidékein maradnak mutatóba egyéni gazdák, normális, paraszti gazdálkodással.

    Igaz, a keresztények, vagyis az eredendoen keresztény hagyományokkal rendelkezo népek kihalóban, de minden más túlszaporodva.
    Európa nem sok mindent tehet ellene, hiszen az EU intézménye maga Európa ellen van. A multikulti ábrándja másodpercenként bukik meg egy nagyvárosban.
    A beengedett sotétebb színuek sok helyen balhéznak, ami aztán sokszor meg sem jelenik a hírekben vagy módosítva, mint helyi fiatalok stb. ha esetleg ok az áldozatok is, akkor már vastagon kiemelve a kisebbséguket.
    Az egész EU-ban ez megy, akik felismerik a problémát azok nácik, úgyhogy a hangjukat nem hallani, a tobbség homokba dugja a fejét, egy virtuális világban él, ahol kézenfogva ugrál a réten mindenki, de szokeknek foleg macho Banderas vagy nagydarab feka, aki nem baj, ha fel éve még falvakat mészárolt vagy éppen HIV-virus hordozó, mert a virtuális világban ezt csak a csunya nácik mondják...
    Aztán kopp. Egyre tobb embernek.
  • Katalizátor #17
    Egyik népnek sincs úgymond jövője, mert előbb-utóbb mind kihal. Nem is ez a lényeg, hanem a tudás. Amit a magyarságban szeretek az a nyelv, kaja, nomeg a pálinka. Az a baj a hazafiassággal, hogy nem ismeri el a halált...
  • wkm #16
    Ok, a népesség ritkítást lehet veled kezdeni. Meg azokkal akik ilyen marhaságot támogatnak.

    Élelmezés szempontból reális számítások alapján is 12-15mrd embert probléma nélkül lehet ellátni a mai technológiai szinten. Mire elérjük ezt a szintet, addigra meg lehet, hogy a technológia enged 25mrd-ot is. Szóval egyelőre nincs látótávolságban a plafon.

    Inkább a környezetszennyező ipart és a konzumidiótákból élő hulladéktermelő gyártókat és multikat kellene rövidebb pórázra venni.

    Egész európa lakossága brutálisan csökken, csak a bevándorlókkal és azok szaporulatával mérsékeltebb a csökkenés. Szóval a jó magyar népet nem kell riogatni a túlnépesedéssel, mert effektíve a kihalás szélére került. Magyarországon jó ha 4-5m van, és a kárpát medencében sincs szerintem 7-8m-nál több. Amelyik népnek nincs jövője, annak nincs múltja.©
  • MaRee #15
    Hát persze.
  • zord01 #14
    Be is lesz vezetve. Úgy fognak pukkanni a háromfázisú termonukleáris bombák, mint szilveszterkor a petárdák. Csak ne csodálkozzál rajta, hogy te is az áldozati listán leszel.