Berta Sándor

A feldolgozott ritkaföldfémek 90 százalékát nem hasznosítják újra

A ritkaföldfémek esetében nem csupán az jelent komoly problémát, hogy kevés van belőlük, hanem az is, hogy jelenleg egyáltalán nincs megoldva az újrahasznosításuk.

A felhasznált ritkaföldfémek egyaránt megtalálhatók a mobil- és az okostelefonokban, a TFT-kijelzőkben, a számítógépes chipekben, az elemekben és az akkumulátorokban, valamint az energiatakarékos lámpákban. A ritkaföldfémek 95-97 százalékát jelenleg Kína termeli ki. "Ezeknek az anyagoknak a 90 százalékát az elektronikai eszközök, a járművek és az orvostechnikai berendezések gyártásakor használják fel" - jelentette ki Martin Faulstich professzor, a Clausthal Műszaki Egyetem munkatársa. A kutató 200 másik szakértővel együtt egy hamburgi konferencián próbál megoldásokat találni az egyre értékesebb ritkaföldfémek újrahasznosítására.

A szemétdombra kerülő monitorok, akkumulátorok, autók, mobil készülékek esetében nagyon gyakran nem megfelelő módon zajlik a felhasznált nyersanyagok kinyerése, így ezek az anyagok elvesznek. A laptopok esetében a nyersanyagok a gyártási költségek 2-10 százalékát teszik ki, így a kiselejtezett modellek esetében eddig nem érte meg újrafeldolgozni ezeket az anyagokat, miként az iparnak sem érte meg, hogy új nyersanyag-hasznosító rendszereket fejlesszen ki.

Világszerte évente 20-50 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik. Hartmut Graßl, a hamburgi Max-Planck Meteorológiai Intézet munkatársa elmondta, hogy Németországban évente mindenki tíz kilogramm elektronikai eszköztől szabadul meg, s a folyamat egyre nagyobb problémát okoz, hiszen az e-hulladék mennyisége évente 2-5 százalékkal nő. Az egyik megoldást a lízingrendszerek bevezetése jelentheti. Az emberek bérelhetnék az autókat és a drága készülékeket, például a fénymásológépeket. Egyetlen tonna régi mobiltelefon akár 250 gramm aranyat is tartalmazhat.

Jochen Flasbarth, a német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (UBA) elnöke tavaly novemberben azért kampányolt, hogy a jelenleginél nagyobb mértékben kellene feldolgozni a különböző elektronikai eszközöket. Jelenleg ugyanis a mobil- és okostelefonok, valamint netbookok csupán 5 százalékát dolgozzák fel újra. Bizonyos nyersanyagok már napjainkban is rendkívül drágák, így az egyes erőforrások elfogyhatnak és ezzel megfizethetetlenné válhatnak. A neodímium tonnánkénti ára az elmúlt 7 évben 25 000 dollárról 700 000 dollárra nőtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • waterman #2
    pedig jó lenne ha már ma elkezdenének agyalni, hogy hogyan lehetne könnyen kivonni a cuccokból az újrahasznosítható anyagokat, mert egyre nagyobb probléma lesz a hiányuk.
    tudom ezzel biztos nem lennék népszerű, de én hajlandó lennék magasabb áron hozzájutni termékekhez, cserébe szerelhetőséget és/vagy garantált újrahasznosítást biztosítsanak a gyártók.
  • Vargagy #1
    Csak éppen nem mindegy, hogy milyen formában van a ritkaföldfém a kütyüben. Az arany elemi fém formájában, ami a jobbik eset, van is ilyen irányú hasznosítás, a 250 g/t jobb mint sok bányászott aranyérc kihozatala. Az arany ugyanis jól definiált felszíni helyen van, könnyen leoldható. A ritkaföldfémek viszont vegyületeikben vannak jelen beágyazva valamilyen struktúrába. Onnan kiszedni bonyolultabb dolog.