MTI

Az alacsony elektronikai bérek miatt tüntettek Kínában

A rossz munkakörülmények és az alacsony bérek miatt több mint ezren vonultak az utcára múlt hét végén a Foxconn tajvani elektronikai cég egyik kínai beszállítójának gyáránál - jelentette a Cajcsing magazin.

Az elsősorban belpolitikai és gazdasági hírekre szakosodott lap honlapja volt az egyik első kínai portál, amely képeket közölt a hét elején a napokkal korábban lezajlott megmozdulásokról. A fotók tanúsága szerint több száz fiatal dolgozó vonult az utcára a délkelet-kínai Csianghszi tartomány Fengcseng városában még csütörtök éjjel, és azzal fenyegette meg a beszállító vállalatot, ha az nem javít munkakörülményeiken és nem emeli a béreiket, nem fognak visszatérni a februárban kezdődő, tíznapos munkaszünettel járó kínai holdújév megünneplése után. A sajtó hivatalosan meg nem erősített feltételezései szerint az érintett fengcsengi cég az Apple termékeihez is szállít alkatrészeket.


Az esetet a hét végén sikerült tisztázni, a Foxconn közleményében úgy fogalmazott: megkérték a beszállító cég vezetését, hogy a munkásokkal és helyi hatóságokkal együttműködve oldja meg a helyzetet. Az elmúlt néhány hónapban már volt hasonló, a Foxconnt is érintő megmozdulás: ősszel a cég egyik saját gyáránál vonultak föl a munkások; összecsapások törtek ki, több mint 40-en megsérültek. A tajvani cég korábban többször is munkaügyi szabálysértései miatt került az újságok címlapjára, nevét pedig 2010-ben ismerte meg a nemzetközi sajtó, amikor több mint egy tucat munkása lett öngyilkos - feltételezhetően a rossz munkakörülmények, az alacsony bérek és a kilátástalanság miatt - mindössze pár hónap leforgása alatt. Tavaly év elején a cég 120 munkása fenyegetőzött tömeges öngyilkossággal.


Ezt követően a Foxconn a bérek megemelésével igyekezett a helyzeten segíteni, emellett tanácsadó rendszert állítottak fel, a dolgozókkal pedig nyilatkozatot írattak alá, megígértetve velük, hogy nem fognak öngyilkosságot elkövetni. A vállalat most egyes gyártósorokon robotok alkalmazását fontolgatja, az ott dolgozók fizikai és szellemi terheit enyhítendő. A Foxconn a világ legnagyobb elektronikaialkatrész-gyártója, húsz kínai gyárában összesen 1,2 millió embert foglalkoztat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #3
    Mond ezt a magyarországi Huawei gyárban ^_^ ... :(
  • gombabácsi #2
    mit képzelnek a nyugati világ rabszolgái, lázadozhatnak?
    ejnye!
  • zola2000 #1
    "A vállalat most egyes gyártósorokon robotok alkalmazását fontolgatja, az ott dolgozók fizikai és szellemi terheit enyhítendő."

    akkor ezek masszírzó robotok lesznek, mert ha gyártó robotok az leépítéssel járna csak, de akik maradnak azokat ugyanúgy fogják hajtani, mint a magyar hasonló gyárakban dolgozókat.