Berta Sándor

Bill Gates: Pótolható vagyok!

Egy korszak a végéhez közeledik. Bill Gates, aki a Microsoftnak köszönhetően lett a világ leggazdagabb embere ugyanis júliusban hivatalosan is kilép a cég életéből.

A jövőben főleg a jótékonykodásra koncentrálni akaró szakembert lehet tisztelni vagy nem szeretni, de a munkáját, a redmondi konszernnél eltöltött éveit még a legnagyobb bírálói is elismerik. "Hiányozni fog ez a világ, mert mindig is élveztem, hogy megfogalmazhattam az ipar jövőjét érintő gondolataimat. Láthattam, ahogyan egy szoftver az emberek életének, mindennapjainak a részévé vált. Persze a jövőben is fogok beszédeket tartani, de azok az alapítványunkkal kapcsolatos munkára vonatkoznak majd, és azokban már olyan témákról lesz szó, mint a betegségek vagy az oktatás. Vagyis a színpadot nem fogom elhagyni, de itt a Las Vegasban valószínűleg már soha nem fognak látni" - jelentette ki a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban Bill Gates.


"Amennyiben nem lenne dolgom például az alapítványunknál, akkor nagyon nehéz lenne a jövő, nem tudnék csak ülni és semmit sem csinálni. Szerettem a szoftveriparban dolgozni, de pótolható vagyok. S amint látják, éppen azon vagyok, hogy pótoljanak. "A Microsoft sokáig sérthetetlennek és a piacot uraló vállalatnak tűnt, de vannak más, igazán nagyszerű konkurens cégek is, akiket ugyanúgy figyelembe kell vennünk és akik jó munkát végeznek. Csupán kettőt említenék: az Apple és a Google. Persze nekünk sem kell csüggednünk, hiszen még soha nem volt ennyire sok brilliáns kutatónk, ekkora forgalmunk és ennyi nyereségünk" - tette hozzá Gates.

"Tisztában vagyok azzal, hogy az emberek különbözőképpen tekintenek rám. Vannak, akik azt nézik, hogy mennyi pénzem van és úgy vélik, soha senkinek nem lenne szabad ennyire gazdagnak lennie. Mások nagy dolognak tartják, hogy segítettem a számítógépek világszerte való elterjedésében. Megint mások a rossz élményeiket sorolnák. De ez így van rendjén, az összkép soha sem lehet csak negatív vagy csak pozitív."


Bill Gates utolsó munkanapja

"Úgy döntöttem a feleségemmel, Melindával közösen, hogy az összegyűjtött vagyonunk legnagyobb részét az alapítványunknak adjuk. Nem vallom ugyanakkor magaménak Andrew Carnegie acélbáró és filantróp (emberbarát) azt a mondatát, miszerint aki gazdagon hal meg, az szégyenben hal meg. Nem fogok egyetlen cent nélkül meghalni, de filozófiájával bizonyos szempontból egyetértek. Én is úgy gondolom, hogy az embernek vissza kell adnia valamit annak a társadalomnak, amely gazdaggá tette. Adakozni azonban okosan kell" - mondta végül a Microsoft társalapítója.

Bill Gates legutóbb Charles Simonyival közösen adakozott. A két szakember a Chilében felépítésre váró, forradalmian új teleszkóp (LSST) programnak utalt át 10, illetve 20 millió dollárt. Gates még 2004-ben döntött úgy, hogy az akkori osztalékát, illetve nyereségét - ami nem kevesebb, mint 3 milliárd dollár (!) - a családi alapítványa részére utalja át. Ezt követte előbb egy 250 millió dollár, majd egy 500 millió dolláros adomány egészségügyi kutatásokra. Utóbbi összeggel a Gates-házaspár az AIDS ellenszerének kifejlesztését támogatta. Tavaly pedig a Microsoft társalapítója a változatosság kedvéért a fejlődő országokban honos és veszélyeztetett növényritkaságok magvainak összegyűjtését segítette az alapítványán keresztül 30 millió dollárral.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #94
    Vagy pl. a Java eltérítési próbálkozásukról?
  • dez #93
    Na ja, túl sokat is tettek azért, hogy mindenkit függővé tegyenek maguktól. Még jó, hogy alaposan ledokumentálják, ami kreálmányuk használatára rá akarnak venni másokat. (Ami sokszor egy már meglévő gyenge másolata, amit elküldenek a másvilágra.)

    Bezzeg a versenytársak számára nem teszik hozzáférhetővé (bírósági határozat után sem igazán) bizonyos belső interfészeiket. Talán nem hallottál a szerveres botrányról?
  • dez #92
    Túl sokat szívsz..
  • szlzs #91
    Dez: "próbálták a lehető legjobban elvenni a többi programozó kedvét az ipartól"

    Dez, te nagyon nem követted vagy nem érted a Microsoft üzletpolitikáját!

    A Microsoft mindig is arról volt híres, hogy maga köré szervezte az iparágakat, és itt most legfőképp a szoftveriparra gondolok. Tette / teszi ezt azért, hogy a technológiái iránti elkötelezettséget megteremtse. Aki egy technológiát kifejleszt, annak ezt kell tennie.

    Gondolom, nem nehéz kitalálni, hogy ez csak úgy megy, ha az adott technológiákat jól dokumentáltan elérhetővé teszi. Az MSDN mond neked valamit?

    Hogy néhány nagyon ismert technológiát megemlítsek: COM, ActiveX, DirectX, ill. a napjaink egyik legfontosabb technológiájára a .NET. Szerinted hány cég fejlesztett ezekre a világon?

    Egy másik iparág: telekommunikációs eszközöket gyártó cégek pl. Exchange / Outlook integráció nélkül el sem tudják adni a termékeiket. Szerinted mi kellett nekik ahhoz, hogy tudjanak fejleszteni Exchange-re, ill. Outlookra? Igen, jól gondolod, dokumentáció és esetleg példaprogramok. Ezek _MINDENKI_ számára elérhetők _INGYEN_! Ja, igen, kell hozzá némi affinitás is, mert anélkül nem fogsz programot készíteni, csak nyomogatni fogod a billentyűket a gépeden.


    Az a legfőbb probléma, hogy mindnyájan félműveltek vagyunk. Ki ennyire, ki annyira, de általában a legtöbb Microsoftot leszóló nagyon! Nem személyeskedni akarok, de te nagyon félművelt vagy, de az is lehet, hogy teljesen műveletlen Microsoft téren. Programozás terén már bizonyítottad a hozzászólásoddal.

    Ami pedig Bill Gatest illeti:
    A Microsoft egy kiváló cég, Bill Gatesnek pedig megköszönhetjük, hogy a PC, amit ma már mindenki megengedhet magának, ilyen mértékben elterjedt a világon.
    Amit még megköszönhetünk Bill Gatesnek, az, hogy ezek a PC-k egy nyelvet beszélnek. Az emberek örülnek, hogy elég, ha egy valamit megtanulnak egy adott területen (Pl. Windows, Office). Akik pedig alternatívát keresnek, azok is megtalálják a maguknak valót (pl. MacOS, Linux), ha _lelki_ beállítottságuk ezt követeli meg tőlük…

    Köszönjük Bill Gates!

  • daga #90
    jah ugy hangzott picit :-) Dez te kulonben pesti vagy ? Ez a nagy optimalizalas...
    Gondolom nem a traktort optimalizalod ... Lol nezze mar a legkorbe picit.
    Dez kerdezek toled vmit, amiota a vilagra "sza***k" csinaltal-e mar vmi jot ? Amit ertekesnek es maradandonak tartasz? (Es amit nem a csaladodnak csinaltal vagy rokonodnak). Szerinem hatradulhetunk megnyugodtan, hogy semmit... Tudom szeretet torodes masokkal stb ... Hiszi a piszi. Minden ember onzo modon csak magaval foglalkozik. Es ezert ne magyarazza meg nekem senki, hogy nem a masik "eltaposasa" a cel sajat boldogulasa erdekeben... Szoval visszaterve Billy-re, nyugodtan elmondhatod magadrol sot barkirol, hogy ugyanezt tenned a helyeben... LOL es aki ezt nem ismeri be: HAZUDIK!!! Ha tovabbra se ismered be, akkor meg igazan veszelyes ember vagy... :) ketszinu akit igazan kerulni kell. (ezek a legveszelyesebbek, akik mindig pozitivan jonnek ki a helyzetbol)
  • tar86 #89
    Remélhetőleg a Bill gyerek ezután ingyen adja az XP professionált!
  • Cleanx #88
    ops az elozo daga(#85)-nak ment. botsi ^^
  • Cleanx #87
    Ez most pont ugy hangzott ,mint akit sarokba szoritottak es nem maradt mas menekulesi ut csak ha nekiugrik az ellenfelenek..pff.
  • dez #86
    Talán magadból indulsz ki, vagy nem tudom, de spec rám nem igazán érvényes, amit írtál.
  • daga #85
    na mielott belekezdenek mely filozofalasba leallitom magam, mert szerintem alulmaradnatok es csak szomoruak lennetek...(nem a vereseg miatt) Szoval maradjunk annyiban, hogy te bekes eletet elsz es megvan a biztos megelhetesed es ez logikusan levezetheto. Es te ezt fenn is akarod tartani hasonlo optimalis szovegekkel, holott biztos vagyok benne: Loszart nem torodsz egy cigi elpockolesevel vagy gazdasagos televizo vasarlasaval, avagyon nem gondolkozol kornyezetbarat energiaforrasok alkalmazasarol illetve tan meg az elemeket(battery) se jo helyen urited :) Szoval mi marad csak a DUMA. Elnezest ha tul szemelyeskedo.