Gyurkity Péter

Microsoft - élet Gates után

Nem egészen nyolc hónap múlva Bill Gates végleg visszavonul napi teendőinek intézésétől, bár ezzel Steve Ballmer szerint nem áll be nagy változás a cég életében. Redmondban úgy vélik, az új stratégia átlendítheti őket a következő szakaszba.

Ballmer vezérigazgató a Gartner Symposium/ITxpo alatt adott interjújában beszélt a várható fejleményekről, amelyek bekövetkeztéről már évekkel ezelőtt döntés született. Ezek között első helyen szerepel Bill Gates várható távozása, amelyre jövőre kerül sor, így elkerülhetetlen volt a kérdés - hogyan tovább? Változik-e egyáltalán a követett irány és ha igen, akkor pontosan mennyiben?

Ahogy az a rövid videofelvételen is látható, Ballmer két percen keresztül a cég felépítését ecsetelgeti, kiemelve, hogy számos területen állnak rendelkezésükre kiváló szakemberek és vezetők, illetve hogy a vállalat tulajdonképpen decentralizált struktúrát követ, hiszen a különböző területeken többé-kevésbé önállóan zajlik a munka - még ha a fontosabb döntéseket a központban hozzák is. Ennél fontosabb azonban, hogy az alapvető stratégia is megváltozott, hiszen ma már nem a Windows az egyetlen fontosabb termék, legalább ilyen nagyratörő terveik vannak az online hirdetések, illetve a hordozható zenelejátszók területén.

Egyik szegmensben sem lesz könnyű dolguk és ezt Ballmer is elismeri, amikor arról beszél, hogy a hirdetések terén jelenleg a Google a vezető, a Microsoft csak viszonylag új aspiránsként jelenik meg. Mindazonáltal kihangsúlyozza, hogy a Microsoft Digital Advertising Solutions életképes platform és ha van arra érdemes újdonság, mindenképpen bemutatják azt a nagyközönség előtt.

A Zune zenelejátszóról még maga Gates beszélt a hónap elején az USA Today munkatársának adott interjúban. Szerinte 3-4 évvel ezelőtt semmilyen hasonlót nem lehetett látni a boltokban, így kitűnő fejlesztést sikerült összehozniuk. Az Xbox esetében követett modellt másolták le, vagyis a termékkel kapcsolatos minden részletért ők vállalják a felelősséget. Rövid távon a szoftveres oldal fellendülését várják a friss verziók újításai miatt, azt követően pedig a gyártási kapacitás növelését, hogy kielégítsék a várható keresletet. Eközben folyamatosan igyekszik javítani a biztonságot, különösen a Windows és Internet Explorer esetében, amelyek továbbra is a hackerek kedvenc célpontjai.

Gates úgy véli, hogy távozásakor cége erősebb lesz mint valaha - az még a jövő kérdése, hogy mire lesz ez elég az új területeken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #52
    A sima Win egy öszvér oprendszer, rengeteg minden benne van amire az otthoni felhasználónak, vagy épp az irodában nincs szükség.
    Ezek nem egyszerűen opcionális funkciók, hanem kiirthatalanul települnek, hatalmas erőforrásokat felemésztve. A Vista persze már elég sokféle csomagban kapható, de itt is gyak a választás lehetőségét fizeti meg az ember, hiszen lényegét tekíntve ugyan arról az OS-ről van szó.

    Persze létezik kifejezetten multimédia számítógépre megalkotott hiperegyszerű kezelőfelületes win is, csak ez külön nem kapható, csak a hardverrel. De ugyan így az X360 is win OS-sel rendelkezik, de semmi lehetőség a gép funkcióinak bővítésére.

    Szal a gond az a Winnel, hogy a felhasználónak elég szűkösek s lehetőségei, hogy a saját igényeinek/hardverének megfelelő módon konfigurálja a rendszert, de legalább is ehhez a cég nem sok támogatást ad.
  • user67 #51
    Az "ajándék ló" effektussal maximálisan egyetértek. :) Xp fikázás kilőve. :D Egyébként, DOS 5.0-val kezdtem (emlékszik vki az edlin-re?), majd jutottam el az xp-ig. Szerintem MS opr.-ek közül az xp a leghasználhatóbb.
    Kipróbáltam linux disztrókat is miheztartás végett (Fedora, SuSe, Debian, Centos), ezekben a parancssor és a valódi multitaszk fogott meg.
    De; a munkámhoz MS sw-ket kell használnom, úgyhogy a kör bezárul. Másrészt tetszettek volna oprendszert írni (lehetőség van rá)! Azért megnézném a tisztelt fikázók által megírt prg. kódban hány hiba lenne, ha egyáltalán le tudnának írni egy értelmes kódsort. Nem B.G. a próféta, de vitathatatlanul kvázi szabványt teremtett, ezzel sok pénzt keresett; és ez sokaknál a gazdagok iránti zsigeri gyűlöletben csapódik le.
  • balee66 #50
    De pont hogy a Win otthoni felhasználóknak lett kialakítva, azoknak akik otthon szeretnének az irodai munkájukon dolgozni, otthon dolgozó kisvállakozóknak, játékosoknak és akik multimédiázni szerettek volna.
    Nem véletlenül van a csicsás GUI. Adatbáziskezeléshez, táblázatkezeléshez ez nem kell (pl. még kb 5-6 éve is sok helyen lehetett látni DOS-t, dbase-t...).
    Nézd csak meg, már Win95-ben is volt joystick, pedál, kormány.. támogatás, és főleg a 98-ban. No meg ott a DirectX, amit szintén nem irodai használatra találtak ki.
  • NEXUS6 #49
    Az a gond, hogy sem a Win, sem a Linux nem az otthoni felhasználó számára kitalált OS. A Win egy irodai/kisvállalati OS, a Linux meg egy szuper többfelhasználós szerver OS-ének reinkarnációja. Home júzer számára készült a BeOS, vagy az Amiga. Kicsi, minden multimédiás funkcióval ellátva, könnyen bővíthető, ami után továbbra is viszonylag stabil marad, de legalább is a bootolás, nem tart egy félóráig, meg ilyenek.

    A Linux társadalom nagyrésze soha nem is akarta, hogy a Linux ilyen OS-é válljon, a fizetős progik közül pedig mára kihaltak ezek a direkt otthoni felhasználóknak szánt rendszerek, helyettük ilyen böszmeségeket akarnak rásózni az emberre.

    Az, hogy ez így alakult, nem kicsit tudható be a M$-nek.
  • Su0my #48
    ezt mondom, tök egyet értek veled. jó dolog a windows, nem kell csak azért utálni, mert monopolhelyzetben van, meg szemét drágán árulják a Vistát. XP az 1 tök okés dolog. nekem spec az osx jön ben a legjobban. bár kíváncsi leszek, ha vista kiforrja magát és megjelennek oda is a programjaim, az mit fog nyújtani: új driver modell és egyebek hátha felb*xxák a teljesítményt?
  • Piem #47
    Tulajdonképpen mindegyik oprendszernek megvan a maga előny, és valószínűleg aki használja az meg is találta, hiszen mi másért használná. Szerintem teljesen mindegy, hogy mit használsz, ha profivá képzed magad az adott témában! Én egyiket sem favorizálom, mivel 5 azaz öt féle operációs rendszert használok és mindegyiknek az egy egy szegmensben nyújtott előnyét élvezem!
  • Gerygrey #46
    Kép- és videóvágásra nekem tökéletes az XP. Persze profi szakmabeliek dícsérték már a MAC-et, elhiszem nekik. Viszont nekem a gép otthon, amellett hogy munkaeszköz, amolyan otthoni szórakoztató központ is egyben, ami a XX. században a TV meg a videó meg a nintendo volt. És nekem erre a feladatra csak a Win felel meg. Persze, lehet azt mondani hogy vegyek egy MAC-et meg egy PS3-at, de annyit azért nem játszom hogy megérje, egy PS3 játék árából inkább 8-szor teletankolom a mocit, és csutkára húzom a gázt. Nekem az jelenti a "hihetetlen minőség feeling"-jét, a számítógép csak egy igavonó barom, csinálja azt amit parancsolok neki, nem hoz lázba hogy milyen a GUI (persze, tetszik az OSX és a Vista, de amíg az OSX nem tudja azt ami nekem kell, a Vista meg nem elég kiforrott, addig egyik sem kell)
  • Su0my #45
    Igaz, aki lopja az MS-t, az csönd, plz. Vagy legalábbis tartsa be az ajándék lónak ne nézd a fogát elvet.

    Igaz, hogy Linuxon nem futnak játékok.

    Azonban kinek mi szimpatikus? Valaki Linuxxal a párnája alatt tud csak elaludni. Én próbáltam Kubuntut, SuSE-t, XP-t(legjobb MS OS, as far as im concerned), Vista-t (továbbra is no comment, csúcsgépen volt két hétig, akármilyen fórum akármilyen beállítását próbáltam is ki. lehet, hogy balfax vagyok, de köszönöm nem.). Szerintem az OS X a nyerő. Igaz, hogy Linux ingyenes (khm khm..), igaz, hogy MS Win legelterjedtebb. Ár/értékben(kb 25 péz) még Linuxot is felülmúlja bőven.. Pedig az ingyenes xD. Köphettek, hogy x*ros APPLE fan, köpjetek. Viszont hihetetlen minőségi feelingje van (köphettek, hogy MO-n milyen x*r a szerviz, köphettek, hogy platformváltás óta sok a hibás darab), professzionális felhasználásra (egy APPLE géppel, egy-két erősítővel, keverővel félprofi stúdiót simán össze lehet dobni otthon. kezdő zenekarnak demo felvételre hibátlan, fejleszteni is lehet etc, továbbá kép- és filmvágásra is hibátlan) nincs alternatívája, és mivel kevésbé elterjedt, kevesebb a vírus is rá. Stabil, APPLE gépre lehet telepíteni a windowst is, ha valaki nagyon játszani akar (bár pl WoW megy OS/X-en is), satöbbi satöbbi. Lehet jönni, hogy egy MacBookPro 4k-nál kezdődik, de mutasson valaki 1 luxuskategóriájú gépet is, amelyik akárcsak megközelíti akármelyik Mac ár/érték mutatóját!

    sorry offért.
  • Piem #44
    "Kiváncsi lennék hány MS fikázónak van legális xp/vista akármilye a gépén."

    Ez egy nagyon szuper kérdés, bár én még azt is hozzá tenném, hogy vajon hányan voltak hajlandóak és elmentek egy hivatalos MS tanfolyamra, hogy tudják kezelni a Windowst, pl. hol találják a lemezkezelő alkalmazást az xp alatt, és az egyáltalán mire való!?!?!?
  • kacsi01 #43
    Kiváncsi lennék hány MS fikázónak van legális xp/vista akármilye a gépén. Bazzeg ha lopok (mert a warez akárhogy is csűröd-csavarod lopás)pl. almát, és savanyú akkor elhajítom a picsába és nem kezdem el a termelőjét különféle fórumokon, itt-ott, pocskondiázni hogy ilyen szar meg olyan szar az almája. Ott van a linux, akármi lehet mást használni. Jaaaa, hogy az alatt nem futnak a legújabb gammák, meg nincsenek driverek...? Ez van. És egyetértek GeryGrey-el, utoljára az otthoni gépemen kb. 2 éve láttam kék halált, nálam a vinyó szállt el. (A cégnél kb 50 gépen fut xp, és azokon sem pedig reggeltől késő estig mennek egyfolytában).