Alex

Okosabbak lesznek nálunk a háztartási gépek

NFC matrica segítségével, okostelefonnal vezérelhető a hűtő, a mosógép, a robotporszívó vagy a sütő, és a háztartási eszközöket hangvezérléssel irányíthatjuk. Ez nem a jövő hanem a jelen.

Ugyan kevesen láttak olyat a marketingképeken kívül, hogy bárki is a hűtő képernyőjén nézte volna meg kedvenc tévéműsorát, az elektronikai cégek marketingszövegei valamiért mégis ragaszkodnak ehhez a vízióhoz. Az LG CES-en bemutatott háztartási berendezései is beleillenek ebbe a sorba, a cég termékei öt fő funkció miatt lesznek sokkal jobban használhatók a maiaknál, ezek a Smart Manager, Smart Diagnosis, Smart Access, Smart Adapt és Smart Grid Ready neveket kapták.


Az első, a Smart Manager például egy hűtőszekrényből teljes körű élelmiszer-kezelő rendszert varázsol, ahol a felhasználók az LCD-panel vagy az okostelefonjuk segítségével - az ajtó kinyitása nélkül - is megnézhetik a hűtőszekrény tartalmát. Megadható és ellenőrizhető a különböző élelmiszerek szavatossági ideje és adott esetben a családtag személyes profilja alapján a hűtőszekrényben található összetevőkből receptötleteket is ajánl, melyek elkészítését akár videókkal be is mutatja. A felhasználó kora, neme, testsúlya és magassága alapján kiszámolja a testtömegindexet, majd ennek alapján személyre szabottan összeállíthatja az ajánlott napi és heti étrendet,


A telefonon követhető mi történik a sütőben lévő csirkével

A Smart Diagnosis funkció a hibaelemzést és a felhasználó értesítését takarja. A Wi-Fi kapcsolat, az NFC címkék és a hangriasztások révén a felhasználók azonnal értesülnek a kisebb problémákról, például ha a jégkészítő kikapcsol, így elkerülhetők a költséges, kellemetlen szervizhívások és kiszállások. A Smart Access funkcióval egy okostelefon segítségével bárhonnan ellenőrizhetők a háztartási berendezések, így bevásárlólisták készítése helyett a szupermarketből lekérdezhető a hűtő tartalma vagy éppen bárhonnan elindíthatjuk a mosógépet. A funkciók és a beállítások távolról is vezérelhetők és módosíthatók, a mosási vagy szárítási ciklus befejezésekor pedig értesítés jelenik meg a felhasználó okostelefonján.

A Smart Adapt segítségével új mosási programok – pl. extra hosszú öblítés vagy csecsemőruhákhoz is alkalmas fertőtlenítő mosás – tölthetők le okostelefonra vagy a mosógép LCD paneljére. A Smart Grid Ready technológiával a hűtő automatikusan módosítja a hőmérsékletét és a beállításait, ami jelentős energia-megtakarítást eredményez. Ennek fejlettebb változata, ha közvetlenül a hűtőszekrény LCD-paneljéről is elintézhető a bevásárlás. Automatikusan is rendelhetők olyan élelmiszerek, amelyekből már kevés van, de az egyes termékek egyenként is megvásárolhatók.


A háttérben nem egy űrhajó irányítópultja, hanem a sütő van

Mindezeket összeköti a Smart Control rendszer, amivel hangvezérléssel a távolból irányíthatjuk berendezéseinket. Az eszközök tartalmai megoszthatók egymással, például az automatikus porszívó kamerájának képét az okostelefonunkon is megnézhetjük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Jakuza001 #18
  Azert nehez lesz egy olyan hutogeppel ezt eljatszani, amin van pl internet, (tehat nyilt rendszert kiván) hogy az elore programozott cikk fogyasanal ertesitse a termekforgalmazot, hogy az kiszallithassa a vevonek az etelt, ami elfogyott a hutoben.

 • Vaszilij Artyom #17
  Már létezik olyan csomagolás ami jelzi ha romlott az áru, és ha jól tudom már van ahol alkalmazzák is több terméken.

  Egyébként valószínűleg zárt VPN rendszeres lenne és akkor elég nehézkes a fertőzés, ha csak nem önfertőzést csinálsz, az meg megint a te hibád.
  A többi dologra meg inkább nem reagálnék, mert hülyeségek. Ez egy kezdei termék, majd kialakul szépen minden, vagy szerinted az okostelefonok is a Galaxy SIII-al és az android 4.1-el kezdődtek ?
  Hát nem, az LG Pradaval.
 • Merces #16
  ..nos tévedsz, nem kötelező a készülék minden képességét kihasználni, ha nem horribilis felárral akarják eladni akkor vinni fogják mint a cukrot, legfeljebb minden extrája abban fog kimerülni hogy megrendeli a tejet meg a margarint, és jelez ha lejárt a szavatossága...
 • AgentKis #15
  Összefoglalva a lényeget, ez a cucc azoknak való akik:
  1. Csak vonalkóddal és/vagy rf csippel és/vagy akármilyen jelöléstechnikával egyértelműen beazonosítható élelmiszereket fogyasztanak.
  2. Minden élelmiszerüket a hűtőben tárolják.
  3. Felbontás után a csomagban lévő teljes mennyiséget elfogyasztják, vagy a maradékot kidobják.
  4. Szeretnének ilyen hűtőt.
  5. Van rá pénzük, hogy megvegyenek egy ilyet.
  6. Tudják kezelni, vagy van pénzük kezelőre is.
  Aki ezek közül valamelyiknek nem felel meg, az nincs benne a termék célcsoportjában.
  Költői kérdés lehet a célcsoport mérete, illetve hogy arra mekkora gyártókapacitás kell.
  Személyes becslésem szerint világszinten sem lenne 10000-es nagyságrendű a kereslet háztartásokat tekintve. Egy gyorsétteremnek jól jöhet egy hasonló rendszer, csak kb. 20 köbméteres, meg a legtöbbnek már van is tuti...
 • Macropus Rufus #14
  tehát akkor leovasom a kódot. A gépnek van net elrése, akkor elvileg a kód alapján be tudja azonosítani azt, hogy ahhoz milyen áru való. (elvileg mert mi pl. szállítmányozó cég vagyunk, de a vonalkódhoz kapcsolódó árut nem tlaálod meg a neten, csak azt, hogy ez a kód hozzánk tartozik.) De a példa miatt legyen meg.
  Eddíg ez a rózsaszín köd. Mert a valóság: tuti, hogy van már arc, aki azon dolgozik, hogy hogyan tudja jól szétfertőzni a várhatóan nulla biztonsággal felszerelt eszközöket. Írja át a kódokat, v. a kódokhoz tartozó infókat.
  Pár napja volt pont itt, hogy a smart tévéket milyen nulla védelemmel látják el, és ott még a kamerákat is lehet aktiválni. Gondolj bele: bekap egy vírust a telefonod. Ami szétfertőzi a háztartási rendszeredet. A hűtőd kikapcsol, a sötőd meg nem akar megfelelően melegíteni. Stb...
  véleményem szerint nem kellene erőltetni mindehová ezt a bazinagy interaktivitást. A sütő ne legyen számítógép. Sráckoromban arra kellett vigyázni, hogy a potyogós vírus ne basszon ki velem. 20-as éveimben a leveleimet és az egyéb doksiamat kellett féltenem a vírusoktól. Most meg ott tartunk, hogy ha megfertőződik a rendszerem, akkor nem lesz kajám és/vagy fűtésem/melegvizem stb...
  Legnagyobb marhaság. Pálne, hogy az fiatalok rá fognak állni erre. Ha a hűtő programja hibás akkor simán ott fog megrohadni a kaja, ui. mivel a hűtő nem szólt ezért nem nézem meg. Ez valami olyasmi lesz, mint az, hogy egy mai fiatal mobil és gps nélkül el van veszve a világban. Mi meg térképpel is boldogulunk + képesek vagyunk az emberi kommunikácira face to face, mig a tesztek szerint sok gyerek egyszerűen nem megy oda idegenhez segítséget kérni.
  A technika meg annyira nem új: 1992-es CHIP magazinban ott van a TRON ház. Kb. ezeket tudja a konyhája + robot szakács és egyéb hasonlók. Az egészet pár akkori PC irányította és már akkor is üzent a kezdetleges mobil hálózaton ha gond volt. (például kifogyott a tej, menjél venni) Mindezt szöveggel!
 • AgentKis #13
  Neked sem kell okoshűtő mert már most is nagyon okos vagy...

  A parasztsonka ebben az ügyben csak 1 (olyan városi vonalkódernek, mint Te nyílván ismeretlen) probléma, ami eszembe jutott. De a másik kettőre mit javasolsz?
  1 bontott csomagolás?
  2 nem hűtött alapélelmiszerekről honnan tud a hűtő?
  Mert ez az utóbbi 2 nagyobb probléma a városban. Pláne, hogy a magadfajta nem is tudja megállapítani egy élelmiszerről, hogy romlott, mert nincs ilyen végzettsége! Csak perelni tudja majd a hűtőgyártót, ha romlott tejtől fosik, vagy szalmonellával kórházba kerül...
 • cloud.strife #12
  Ez de szép parasztvakítás.

  Régóta létezett a Miele-nek is telefonról irányítható rendszere, akkoriban még csak felhívni lehetett és automata redszeren számgombokkal vezérelni. Meg is szüntették, mert minek. Most se hallok semmit a nagy cégeknél, se Liebherr, se Electrolux. Én ennyi pénzért tuti inkább ezekből a márkákból vennék egyet.
 • Vaszilij Artyom #10
  Egy sima vonalkód leolvasással.
  Nem nagy dolog végig húzni a leolvasó részen amikor beteszed.

  Az meg senkit nem érdekel, hogy kitől veszed tanyán az élelmiszert. Ezek az eszközök nem 20-50-100 km ről fognak rendelni hanem, a városokban a legközelebbi boltból ami partner.
  Kutyát nem érdekli a paraszt sonkád meg a paraszt kolbászod amit Pisti bácsi csinál
 • AgentKis #9
  "hűtőszekrényből teljes körű élelmiszer-kezelő rendszert varázsol" Azoknál akik minden élelmiszert a hűtőben tartanak, de a befőttek, a kenyér, az olaj, a liszt, a rizs, vagy a száraztészta nálunk ritkán kerül bele. Tehát pl. rizseshúst sosem eszek majd a hűtőm által javasolt recepteknél, ahogyan spagettit sem.
 • AgentKis #8
  Ez OK. De én az élelmiszereim jelentős részét magam állítom elő vagy olyanoktól veszem/cserélem akik szintén. Ebben látom a jövőt is, nem pedig a bolti szemét/műanyag kajában. Így kicsit drágább a kaja, de nem a teszkó szava a garanciám rá, hogy egészséges is.
  Namost amikor levágom a saját csirkémet/nyulamat, vagy kifejtem a kertemben termett babot/borsót akkor veszek hozzá egy 2 Ft-os RF csipet is. Ez idáig OK de a hűtőnek meg kell(ene) mondanom, hogy mi az amibe a csipet raktam. Na ezt az adminisztratív munkát nem vállalom be az okosságért cserébe...

  Még mindíg érdekelne, hogy egy RF csipről hogy tudja meg a hűtőd, hogy felbontottad-e? Sok termék eltarthatósága függ a csomagolás épségétől. A füstölt sonkáé is csak akkor nem, ha 4-6 hetet sóban áll majd szakszerűen felfüstölik. Egy aromákkal 2 nap alatt füstölt simán megromlik a hűtőben is, míg előbbi száraz hűvös helyen éveket is kibír!