Berta Sándor

Az okos városokhoz radikális koncepciók kellenek

Egy településnek számos kihívásnak és szempontnak meg kell felelnie ahhoz, hogy okos városnak lehessen nevezni. Egy szakember szerint e jelző kiérdemléséhez radikális koncepciókat kell kidolgozni és megvalósítani.

"Az okos városoknál a hangsúly az üvegházgáz-kibocsátás és az energiafogyasztás csökkentésén van, ezzel párhuzamosan pedig növelni kell a megújuló energiák felhasználását. Az épületeket úgy kell felépíteni, hogy ne legyen szükség hűtésre, vagyis klímaberendezésekre. Ausztria az úgynevezett nullenergiás házak területén vezetőnek számít, nagyon magas az országon belül a passzívházak aránya. A fejlesztések is egyre inkább abba az irányba fordulnak, hogy a házak ne csak nagyon kevés energiát fogyasszanak, hanem egyenesen energiát termeljenek és ezzel hozzájáruljanak a környezeti terhelés jobb elosztásához." - jelentette ki Brigitte Bach, az Osztrák Technológiai Intézet (AIT) Energiahivatalának vezetője.

"A legnagyobb problémát az jelenti, hogy minden területnek megvan a maga felelőse és a közigazgatás is különböző szektorokra van felosztva. Mindenekelőtt új módon és technikai-tudományos támogatással kellene megközelíteni a tervezési kérdéseket. Ezután új megközelítési módokra van szükség a tervezési folyamatokban is és nem szabad megfeledkezni a városban élőkről sem. Amennyiben egy település az okos város irányába akar elindulni akkor szükség van lakóinak bevonására is, hogy megértsék ezt a folyamatot. Nagyon fontos a lakosság felvilágosítása és bevonása. Az emberek általában zöld és nyugodt várost akarnak, amelyben hatékony házak vannak és érdeklődnek a megújuló energiák használata iránt is. Emellett az okos város koncepcióknak emelniük kell az életszínvonalat és gondoskodniuk kell arról, hogy a település működjön."


A szakember szerint a legérdekesebb része a folyamatnak a technológiák társítása a várossal, ráadásul 40 évre előre kell gondolkozni és ennek tükrében kell meghozni a döntéseket. Miként lehet a meglévő épületeket energiahatékonnyá tenni, passzív házzá vagy energiát előállító házakká átalakítani? Milyen hatással van az áramhálózatra az, ha minden épület tetején napelemet helyezünk el? E kérdések megválaszolásához kísérleti projektekre van szükség és ezt az utat a városoknak, a kutatóknak, az iparnak és a polgároknak együtt kell végigjárniuk. A kitűzött célok csak akkor valósíthatók meg, ha radikális innovációt eredményeznek. Ilyen cél például, hogy 2050-ig az üvegházgáz-kibocsátás az 1990-es szint kevesebb, mint 20 százalékra kell csökkenteni. Ehhez teljesen új rendszereket kell összetársítani egy működő rendszerré, de nincsenek külön tesztlaboratóriumok, a városok maguk töltik be ezt a szerepet.

"Európában a nagy infrastruktúra-fejlesztések ritkák és ha vannak is ilyen programok, azok csak lassan valósulnak meg. Indiában vagy Kínában viszont a fejlesztések jóval gyorsabban mennek végbe, ezért az ottani szakemberekkel a helyszínen dolgozunk együtt és a tapasztalatokat felhasználhatjuk a bécsi projektekben. Ezekből a tapasztalatokból az osztrák gazdaság is nagyon sokat profitál majd és a megszerzett tudás nem csak Európában, hanem világszerte eladható lesz" - szögezte le végül Brigitte Bach.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Okos akkor lenne, ha nem lenne pazarló.
  • halgatyó #1
    Az "intelligens város" alatt korábban az erősen digitalizált települést értették.
    Ennek akkor van értelme, ha az információk dróton továbbításával meg lehet spórolni egy csomó utazást, várakozást, pénzkidobást.

    Jelenleg NEM ezirányba haladunk. Mondok eg példát. Aki a lakását külföldinek adja ki, és kitölti az ideiglenes lakcímbejelentőt, attól a valamilyen okádékhivatal még a lakás tulajdoni lapját is követeli. Ráadásul, ha két diák lakik a lakásban, akkor mind a kettőtől külön-külön!!!!! (6000 Ft egy ilyen felesleges szar!)
    Pedig ott van az okádékgyalázathivatal asztalain a számítógép, le tudnák kérni a földhivataltól a "NEMHITELES" (miért nem hiteles, ti átkozottak!?!?!?) tulajdoni lapot, és nem kellene a lakás tulajdonosát ba...ogatni!
    Ez csak egyetlen kiragadott példa volt, a rengetegből.

    Teljesen más téma a házak hőszigetelése! Ez NEM "okos", ehhez a szóhoz semmi köze!

    Mindenki (én is) szeretné minél jobban hőszigetelni a házát, és minél kisebb fűtési költséggel minél kellemesebb belső klímát létrehozni.
    EHHEZ AZONBAN NEM AZ ILYEN "OKOS VÁROS" ZAVAROS DUMÁKON ÁT VEZET AZ ÚT!
    Hanem konkrétan ki kell dolgozni és terjeszteni (sajtó!) a hőszigetelés módozatait, és árban elérhetővé kell tenni.

    Megint egy kiragadott példa: évekkel ezelőtt, amikor tetőcserére határoztuk el magunkat, olyan tetőrendszert kerestünk, amelyik a szarufák FÖLÖTT is tartalmaz vastag hőszigetelő réteget, vagyis nem befelé, a lakótér felé növeli a hőszigetelés vastagságát, tovább csökkentve a belső teret

    Sok helyen megfordultam, még nagynevű cégeknél is. Végül egy névtelen vidéki céget találtam, amelyik elfogadható árban megcsinálta.
    (A hőszigetelés jó lett, de egyébiránt meg jól eb..ták, de ez másik téma)

    Et ceterum censeo: ez a cikk sajnos eléggé összezagyváltra sikerült.