Berta Sándor

Riaszthat az intelligens szőnyeg

A Manchesteri Egyetem tudósai olyan szőnyeg prototípusát alkották meg, amely a beleszőtt optikai kábeleknek köszönhetően felismeri, hogy ki jár rajta és összeköthető akár a számítógépekkel is.

A különleges textília az egyes személyeket a járásuk alapján azonosítja és képes megállapítani például, hogy egy családtag vagy egy betörő lép át rajta. Amennyiben a szőnyeget a PC-vel is összekötik, úgy az illetéktelen személyek esetén akár riasztást is adhat. Az új termék felhasználható az idősek ellenőrzésére is. A szakemberek rámutattak, hogy ha egy idős személy lép rá a különleges textíliára, majd elesik és hosszabb ideig nem mozdul, akkor a szőnyeg automatikus vészhívást kezdeményezhet.

A textil, optikai kábelek és szenzorok ötvözetéből létrehozott rendszer annyira érzékeny, hogy még azt is felismeri, ha valaki nem a megszokott módon jár. Így kideríthető, hogy valakinek mondjuk megrándult a bokája vagy elesett és húzza a lábát. Az integrált érzékelőktől beérkező adatok egy számítógép segítségével folyamatosan elemezhetők. Amennyiben a PC rendelkezik internethozzáféréssel, úgy a rendszer kezdeményezheti a rendelkezésére adatok elküldését egy korábban megadott személy e-mail címére. A manchesteri kutatók úgy vélték, hogy a különleges szőnyeg hatékony segítséget jelenthet a kórházaknak, az idősek otthonainak, illetve a lakásaikban egyedül élők betegeknek.


A szőnyeg viszonylag olcsón elkészíthető és rugalmasan testre szabható. A textíliába integrálhatók akár fényre vagy kémiai anyagokra reagáló szenzorok is, illetve az érzékelők más tárgyakba, például matracokba is beépíthetők. "A biomechanikai és kémiai változások elemzése közvetlenül az emberke környezetébe integrálható, ami lehetővé teszi a különböző változásokra való hatékony reagálást" - emelte ki dr. Patricia Scully, az egyetem munkatársa.

Hasonló terméket már 2003 májusában bejelentett az Infineon, majd 2004-ben a kölni Orgatec 2004 kiállításon bemutatkozott a Thinking Carpet nevű intelligens szőnyeg, amit a légnyomási és a vibrációs értékeket, valamint a levegő hőmérsékletét figyelő szenzorokkal láttak el. Tavaly pedig a Friedrich Alexander Egyetem és a Fraunhofer Társaság Integrált Áramkörök Intézetének munkatársai fejlesztettek ki egy különleges textíliát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #7
    Elképesztő, hogy ilyen baromságokat kitaláló emberek meg tudnak élni, sok az idióta vásárló, akiket be lehet hülyíteni.
  • Vazeratti #6
    Óriási touchpad! :D
  • TheCunami #5
    repülőszőnyegnek több értelme lett volna olyan kell amire idegenek ráállnak kidobja őket az ablakon
  • Sippie #4
    Járás alapján? hazajövök berúgva, és már riaszt a rendszer, ó je :D
  • KRTuning #3
    Bezzeg ha 10 év múlva rákerül egy harapott alma arra mindenki harapni fog.
  • willcox #2
    Ismét egy haszontalan, felesleges vacak.
  • sanyicks #1
    ezt biztos csak intelligens mosóporral lehet tisztítani!