• bvalek
    #2
    Ennek csak az a szépséghibája, hogy a felsorolt cégek egytöl egyig monopóliumok, és az ügyfeleiknek nincs választási lehetösége. Valójában ugyanis az történt, hogy ezekhez is, mint mindenhez máshoz is pénz kell, és a hagyományos befektetöi csoportoktól függenek az internetes vállalkozások is. Azok pedig a szokásos aljas módszerekkel nyomulnak.

    Lásd a Facebook esete, ami sem az elsök között nem volt ott, sem a legjobbak közé nem tartozott soha, csak beszálltak a nagykutyák, és kinyírták a konkurrenciát. Bevásárolták magukat több szociális platformba, és leépítették a többit, vagy szerzöi jogi perekkel véreztették ki öket, és orrba szájba ment a Facebook reklámozás. Még a béka segge alatt sem voltak, amikor már a Microsoft-tól kezdve az okostévékig volt Facebook támogatás, holott akkor még voltak náluk nagyobbak, pl. MySpace.

    Vagy csak nézzük meg, mennyi oldal tette lehetövé videók feltöltését, és mondvacsinált indokokkal a legtöbbet kinyírták, miközben a Google szárnyai alatt a Youtube-on komplett filmek vannak fent hónapokig. És nem történik semmi, pedig állítólag van egy csoda intelligens robot ami kiszüri a lopott videókat. Bár az is elég lenne ha beírná a címet a keresöbe, mi is úgy mozizunk...

    De ott van például az azonnali üzenetküldés technológiája, ami nyilt protokollokkal és a hozzájuk írt szabványos szoftverekkel müködött, és a hagyományos befektetök eszméletlen pénzt költöttek arra, hogy a zárt, monopóliumok által uralt csatornákra tereljék át a jónépet, ahol ömlik a reklám a felhasználók képébe, és kemény a cenzúra, pl. az MSN Messenger híresen kiszürte a nyílt forrású kliensek neveit meg a letöltési linkeket. Alig vagyunk már akik IRC-et használunk, 2005 óta folyamatosan csökken a felhasználói tábora, pedig azóta is exponenciálisan növekszik az Internet.

    De akár vehetünk olyan példát is, mint pl. az önálló honlapok eltünése, és blogok meg facebook szájtok cserélik le öket, amiket persze egy-egy mamutcég kontrollál, és olyan felhasználói szerzödéseket köt, amik teljes hatalmat adnak neki a felhasználói tartalmak felett. Amatör honlapot üzemeltetni sem nehezebb mint blogot, az ember fog egy template-t, és felhajítja. Kb. annyi mint egy blogot bekonfigurálni. A komoly portálokhoz pedig mindenképpen kell szaktudás, ami abból is látszik hogy a webfejlesztö cégek közül egyre többnek van blog meg facebook oldal karbantartási szolgáltatása.

    Aztán itt a PC-piac kálváriája, ami ugye azért robbant hatalmasat 30 éve, mert nyílt architektúra volt, és ezen a Mikroszoft minden mesterkedése sem tudott semmit változtatni, csak az miatt nyafogtunk, hogy minden más architektúrát kiszorított, egy processzoros világ lettünk. Most jött egy csomó új architektúra, aminek örülhetnénk is, ha nem mindegyik zárt platform lenne... meg a laptopkorszakban a PC-piac is széttöredezett, mert a laptopgyártók tojnak a szabványokra, rádásul most már secure boot kezdödik PC-knél. Néhány óriáscég kontrollál már mindent, a hardvertöl az alkalmazásokig, és mindenféle internetfelhasználási területet. Szomorú