Berta Sándor

Nem volt a tábla PC-k barátja Sinofsky

Ahogy az az ilyen ügyekben lenni szokott, újabb információk derültek ki a Microsoft Windows-részlegének nemrég kirúgott vezetőjéről és az általa hozott döntésekről.

Az új információkat az Extremetech online IT-magazin szellőztette meg, melyek szerint Steven Sinofsky akadályozta meg a Windows 7-es tábla PC-k piacra dobását. A menedzser ugyanis elutasította azokat a hardvergyártókat, akik a Windows 7 megjelenésének idejére, 2009 októberére időzítették az új operációs rendszert támogató táblagép referenciadizájnjának az elkészítését és a projekthez a Microsoft támogatását kérték. A szakember elutasította azt az elképzelést is, hogy az operációs rendszert a táblagépekre optimalizálják, illetve integrálják bele a táblák támogatását.

Sinofsky szemére vetik azt is, hogy ellenezte a Courier-projektet, amely a Microsoft első tábla PC-fejlesztési programja volt, a Surface piacra dobását viszont már nem tudta megakadályozni. A Courier-projekt beszüntetéséről szóló hír 2010 áprilisában látott napvilágot. Az okokat sokáig csak találgatták, míg tavaly novemberben az került nyilvánosságra, hogy a Courier fejlesztését Bill Gates állította le.


A Courier egy kisméretű füzetre hasonlító, könyvként összecsukható, két képernyős készülék lett volna, amit speciális ceruzával (stylus) vagy kézzel lehetett volna vezérelni. A legnagyobb problémát az jelentette, hogy a prototípuson egy módosított Windows-verzió futott, ez pedig közel sem nyerte el Steven Sinofsky tetszését. Steve Ballmer képtelen volt dönteni, így kikérte Bill Gates véleményét. A Microsoft társalapítója cseppet sem volt lenyűgözve a prototípustól, a készülék ugyanis nem egy PC-helyettesítő terméknek készült és a szoftveres felszereltsége is hagyott némi kívánnivalót maga után, nem volt például működő levelezőkliense sem.

Sinofsky egy héttel ezelőtt távozott a Microsofttól. Nem állt könnyű ember hírében, feszült viszonyban volt a többi részleggel, nem dolgozott velük együtt és közel sem volt csapatjátékos. A beosztottaival szemben könyörtelen volt, korlátozta a fejlesztők alkotói szabadságát és nem volt képes arra sem, hogy jó kapcsolatot építsen ki a Microsoft fontos partnereivel, például a hardvergyártókkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #12
    Email kliens 1 példa, ami nem volt rá. Ha meg megírták volna - azt meg a másik 50 alapprogramot - akkor is ott lett volna a kérdés, hogy mennyire lesznek pl. gyorsak. Mert ha az is csinált volna gigabyteos "adatbázisokat" ahogy az Outlook, az nem biztos hogy működött volna kis fogyasztású, de fatengelyes processzoron, meg szintén kis fogyasztású, de csak összesen pár GB-os háttértáron. Nekem pl. az Outlook mappám összevethető egy mai okostelefon teljes háttértár méretével. És ez csak 2 év levél termése - csak az aktuális+előző évi leveleket tartom meg változatlan formában.
  • sola #11
    Hat azert ez nem egeszen igy mukodik.

    A Courier nyilvan nem asztali Windows futtatott, mert azzal az akkori x86 hardverek mellett lett volna 1-2 oras uzemideje.

    Valoszinuleg meg a Windows Embeddednel is takarekosabb, uj, Windows valtozatot akartak ratenni, ami mar egy ARM procival parositva adott volna elfogadhato uzemidot . Erre viszont nem volt szoftver, azaz meg egy nyamvadt email kliens sem.

    Egy vadiuj platformra pedig nem csak csettintessel megy a fejlesztes es rosszabb esetben dollarmilliokba kerult volna nekik barmilyen komolyabb alkalmazastomeg letrehozasa. Ez nem tetszett nekik ezert lepuffantottak az egeszet.
  • Vol Jin #10
    "Microsoft társalapítója cseppet sem volt lenyűgözve a prototípustól, a készülék ugyanis nem egy PC-helyettesítő terméknek készült és a szoftveres felszereltsége is hagyott némi kívánnivalót maga után, nem volt például működő levelezőkliense sem."

    Ha-ha-ha. Ezt a bullshitet ki szopja be?
    Ha Windows van rajta, akkor fogom, és feltöltöm az outlookot. De tegyük fel, az legyen egy kicsit más, hogy érintőképernyőre legyen optimalizálva. Hát akkor vazzeg megíratom a programozókkal. Nem karburátor és lengéscsillapító hiányzott belőle, hogy vakarják a fejüket, hogy ki ért ahhoz a cégnél, hanem egy program, ez meg egy programozókból álló szoftvercég.
    Tényleg ilyen hülyének nézik az embert?
    Rákennek minden szart és köpködnek rá. Undorító.
  • hurkaur #9
    Bezony, ez nem demokracia, hanem diktatura.
  • Narxis #8
    "Steve Ballmer képtelen volt dönteni"

    "Sinofsky egy héttel ezelőtt távozott a Microsofttól. Nem állt könnyű ember hírében, feszült viszonyban volt a többi részleggel, nem dolgozott velük együtt és közel sem volt csapatjátékos. A beosztottaival szemben könyörtelen volt, korlátozta a fejlesztők alkotói szabadságát és nem volt képes arra sem, hogy jó kapcsolatot építsen ki a Microsoft fontos partnereivel, például a hardvergyártókkal."

    Szerintem ebből elég egyértelmű, hogy a másik Steve-nek kellett volna távozni mert Sinofsky beosztott volt akárhogy nézzük. Sokkal határozottabbnak kellene lennie Ballmernek, nem pedig Bill-hez rohangálni, hogy ő döntsön még mindig.
  • Komolytalan #7
    "A beosztottaival szemben könyörtelen volt, korlátozta a fejlesztők alkotói szabadságát és nem volt képes arra sem, hogy jó kapcsolatot építsen ki a Microsoft fontos partnereivel, például a hardvergyártókkal."
    Vagyis olyan volt mint Jobs?

    Amúgy meg senki se ismeri itt a valódi okokat. Ő alatta rakták össze a Win7-et, ami meg nem lett egy rossz termék. A tabletek nem voltak a szíve csücske, ezért érthető is az, hogy félig desktop OS-nek hagyta meg a Win8-at. Szerintem szíve szerint ő nem vonta volna össze a mobil, és a desktop OS-t, vagyis jól döntött volna. Mivel meg muszáj volt, és neki lett igaza, így emelt fővel távozhatott a cégtől.
  • kisemlős #6
    "Sinofsky egy héttel ezelőtt távozott a Microsofttól. Nem állt könnyű ember hírében, feszült viszonyban volt a többi részleggel, nem dolgozott velük együtt és közel sem volt csapatjátékos."

    Hát, általában a jó vezetők nem csapatjátékosok és nem is könnyű emberek! :-) Mi ebben a fura?
  • csimmasz #5
    Teis jössz ezzel a hülyesééggel!
    Hogy gondolod hogy az MS nél programozók?
    Hiszen egy szoftvercég, miért lenne neki programozója.
    Nem is tudom értelmezni ezt, olyan mintha a cukrászdában azért nem lenne túrós rétes mert a réteshez nincs bekevert túró.

  • slickboy #4
    Nem volt rajta levelezőkliens, ezért nem nyerte el a tetszését... ühüm. Nem találtak néhány programozót a cégnél, akik írtak volna rá egy nyomorult levelezőklienst?
    Miért az ilyen begyöpösödött vén farkak vannak ilyen pozíciókban, ahol inkább innovatív friss, lendületes gondolkodású (fiatal)emberekre lenne szükség?
  • NEXUS6 #3
    Az igaz, de valszeg azért 90%-ban pont ő tehet róla, hogy ez így maradt. Az M$ surface néven, vagy 10 éve próbálkazik valami tapiképernyős technológia kialakításán. A W8-nak nem az a gondja, hogy hagyományos desktop/laptop felületből kevés maradt benne, hanem hogy a tapiképernyős technológia felé túl keveset lépett.

    Az ikonszerű, menüs gombos akármilyen képernyőelemek "böködő-kattintós" kezelése az egér/billenytűzethez kötött. Erre kellett volna kitalálni valami tényleg alapvetően új technológiát, ami egy érintőképernyőnél olyan természetes, hogy nem jut eszébe az embernek jobbkezével az egérután matatni.

    Na most eddig úgy tűnik, hogy ez nem jött össze.
    Monnyuk mert ez a szifonos csákó betartott.