Berta Sándor

Egyre inkább hasonlítani fognak ránk a számítógépek

Windows 8, Surface, lehetséges saját okostelefon. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a Microsoft támadást indított két legfőbb riválisa, az Apple és a Google ellen. Ugyanakkor a társaság nem csak a jelenre, hanem a jövőre is gondol.

Craig Mundie 63 éves, a Microsoft kutatási vezetője és Bill Gates kiválása után ő lett a társaság legfőbb stratégája. Első számú feladata annak meghatározása, hogy a jövőben milyen irányba haladjon a világ legnagyobb szoftverfejlesztő vállalata. A fő cél az, hogy a céget ismét vonzóvá tegyék a felhasználók és a partnerek számára. Mundie korábban a Windows CE fejlesztéséért felelt és ő építette fel a társaság webes televíziós és egészségügyi technikai részlegeit. 20 éve van a társaságnál, Bill Gates és Nathan Myhrvold anno azt akarták, hogy a vezetésével olyan területeken jelenjen meg a Microsoft, amelyeknek semmi közük a PC-hez. 1992-ben mindez nagyon avantgárdnak tűnt.

"Úgy hiszem, hogy a Microsoft soha sem veszítette el a jelentőségét. Közel negyven éve jelen vagyunk a világ legkeményebb iparágában, minden jó ötletért meg kellett küzdenünk és még mindig itt vagyunk. Ez csak véletlen lenne? Aligha. Már az iPod előtt volt zenelejátszónk és az iPad előtt készítettünk érintőképernyős eszközt, a mobiltelefonoknál is vezető szerepre törtünk. Vagyis nem hiányoztak a víziók vagy a technológiai előrelátás, mégis elveszítettük a vezető pozíciónkat, mert ezekre a termékekre nem fordítottunk elég figyelmet. A menedzsment - szerencsétlen módon - pont akkor követett el hibákat, amikor az Apple piacra dobta az iPhone készüléket, ekkor kerültünk hátrányba. Akkor a Windows nehéz időket élt át és fő szoftverünk biztonságára kellett összpontosítanunk. Tíz évvel ezelőtt drámai mértékben megnőtt a kibertámadások száma és a Microsoft volt az egyetlen cég, amely elég nagy volt ahhoz, hogy ne hagyja magát eltéríteni a céljaitól. Többek között ezért is telt el olyan sok idő a Vista piacra dobásáig" - emelte ki Craig Mundie.


A redmondi konszern kutatásvezetője elmondta, hogy az előttünk álló évtized meglehetősen izgalmas lesz. Ők azt akarják, hogy a számítógép egyre inkább hasonlítson ránk és gyakorlatilag olyanok legyenek, mint egy segítőkész szakértő. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, meg kell tanítani a számítógépet arra, hogy képes legyen utánozni az érzékeinket, a látást, a hallást, a beszédet. Ebben a folyamatban nagy szerepet játszhat majd a Kinect. Napjainkban a számítógépek és a számítási felhő technológián alapuló szolgáltatások annyira nagy teljesítményűek, hogy hamarosan létezni fognak ezek a megálmodott technológiák.

Hogy mindez mit jelent majd az irodák vagy az otthonok esetében? Például képesek leszünk közvetlenül a számítógépünktől segítséget kérni. Eddig a felhasználóknak kellett megtanulniuk a szoftverek kezelését, azonban ez megváltozhat. A PC gyakorlatilag az asszisztensünk lesz. Az Office 365 esetében már kibontakozhat ez a dolog, mivel helyet kap benne egy gépi tanulást segítő modul. Ez összehasonlítja a felhasználó e-mailjeit és levonja azokat a fontos következtetéseket, amelyek az illetőnek fontosak lehetnek. Azt, hogy mi lehet fontos, onnan tudja, hogy előtte figyeli a felhasználói szokásokat és azok alapján szabályokat alkot meg. A számítógépek nagyon jól használhatók ilyen célokra.

"Tíz év múlva a PC hasonló szerepet fog betölteni az életünkben, mint most, ugyanakkor néhány dologgal, például óriási kijelzőkkel kiegészül majd. Valamikor be fogunk lépni egy terembe és maga a terem lesz a számítógép. Az emberek nem a számítógépekre, hanem inkább a számítástechnikára gondolnak majd. Amikor belépünk a helyiségekbe, akkor a nadrágzsebünkben lévő okostelefon és a táskánkban elhelyezett táblagép azonnal együtt fognak működni egymással."

"Mi még mindig abban hiszünk, hogy jobb inkább szimbiózisban élni a partnereinkkel. A Google is azért ért el sikereket az Androiddal, mert együttműködött különböző vállalatokkal, az Apple viszont mindig is egyszerre akart hardver- és szoftvercég lenni. Ez szerintem luxus, mert ilyen esetekben az embernek csak magára kell gondolnia. Azonban, ha valaki világszerte akar eladni termékeket, akkor nagyon nehéz ezt egyedül csinálni; legalábbis régen ez nagyon nehéz volt" - hangsúlyozta végül Craig Mundie.

A szakember 2008 szeptemberében azt nyilatkozta, hogy megváltozhat a PC funkciója és személyi asszisztenssé válhat. A jövőben az lesz a fő feladatok egyike, hogy meghatározzuk: pontosan mi is egy PC? Kifejtette: átalakítanák a szoftverterjesztést, például a programokat meg lehet vásárolni, de lehetne átalánydíjat is fizetni a használatukért vagy reklámokat lehet elhelyezni bennük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)