Alex

Magyarországon is bemutatták a Windows 8-at

A Microsoft és a Sony közös sajtótájékoztatón mutatták be az új rendszert, utóbbi több érintőképernyős notebookkal is előrukkolt. A cégek nagyon bíznak fejlesztéseik piaci sikerében.

A Microsoft hazai vezetője, Papp István ügyvezető igazgató az új rendszert nem operációs rendszernek, hanem egyenesen egy olyan eszközrendszernek nevezte, ami képes arra, hogy életre keltse a jövő technológiáját. Kihangsúlyozta, hogy a valódi innovációkat az utóbbi években háttérbe szorította a külcsín és a divat. Véleménye szerint míg korábban a fogyasztók tömegei elégedtek meg egy új dizájnnal vagy divatőrülettel, de a mai tudatos vásárlók már megfordítják a kezükben lévő készüléket és például USB portot keresnek rajta. (Mindebből nem nehéz kihallani az utalásokat az almás cég felé.)


Elmondása szerint az emberek a ma piacon lévő termékek esetében nagyon sokszor csalódnak, mert azt látják, hogy a gépük feleannyit sem tud, mint amennyit egyébként tudhatna. Reményei szerint ezek a felhasználók lassan elindulnak, és olyan termékeket keresnek, amelyek nem csak szépek, de okosak is egyben, és ekkor rövid keresés után a Microsoft kínálatra akadnak rá. Ma már alapkövetelmény az eszközök közötti átjárhatóság és szinkronizálhatóság, mely magában foglalja azt, hogy elkezdünk egy munkafolyamatot az egyik berendezésen és azt egy másikon folytatjuk vagy módosítjuk.

Papp István abban bízik, hogy cége elmúlt időszakbeli innovációi, az érintőképernyők, az okostelefonok, a felhőalapú szolgáltatások mára elértek egy olyan kritikus tömeget, amelyek így együtt egy új korszak nyitányát jelenthetik. Ez az új korszak nagyon sokféle új eszközt is magával hoz (ultrabookokat, all in one PC-ket stb.), melyekhez új operációs rendszer szükséges. A vezető kiemelte, hogy a Microsoft részéről ez a munka el van végezve, de még új eszközök és új szoftverek is kellenek a váltás befejezéséhez. Az igazgató szerint nem lehet fontosságában egyiket a másik fölé helyezni, mert kölcsönösen feltételezik egymás meglétét, tehát a csúcstechnológiára vágyó felhasználónak mindezt együtt kell beszereznie.


Nagy szavakból tehát nem volt hiány, ezután a "korszakváltó eszközrendszert" Tóth András Windows üzletágvezető mutatta be, aki egy rövid Windows 8 gyorstalpaló tanfolyamot tartott. Közlése szerint az új rendszer megalkotásakor alapelv volt az interaktív felhasználói élmény, és hogy ugyanazt lássa a felhasználó a táblagépen, az okostelefonon, a tévé és a PC képernyőjén is, így sokkal nagyobb hangsúly jut az alkalmazásokra. Kiemelte, hogy a rendszer egybecsatornáz minden általa elérhető forrást, például a fényképeknél azonos felületen jelenik meg a fizikailag több külön helyen tárolt anyag, legyen az a notebookon magán, valamely közösségi hálózaton, vagy a cég webes tárhelyén, a Skydrive-on. Elmondása szerint az érintőképernyőkre tervezett rendszer nagyon intuitív, gyorsan megtanulható, mindazonáltal az annak használatától ódzkodó felhasználók bármikor visszatérhetnek a hagyományos Asztalhoz, melyet munka közben ő is előnyben részesít.


Bemutatott egy nagyvállalati környezetbe szánt USB kulcson futó rendszert is: egy Windows 7-et futtató notebookba leállítás után berakta a nála lévő eszközt, majd bekapcsolástól számítva alig 12-15 másodperc után már Windows 8-as kezdőképernyő jelent meg a notebookon. Ezt követően egy Microsoftos bejelentkezés után egyből szinkronizálta magát a rendszer, és a korábban egy másik gépen látott személyes tartalmak jelentek meg rajta.


A végén a Sony képviselője, mutatta be a megújult VAIO notebook kínálatot, köztük az új, érintőképernyős VAIO T Ultrabook modellt. Ez 128 gigabájtos SSD meghajtót kapott, szíve egy i5-ös Intel processzor, memóriából pedig 4 gigabájtnyi került bele. Az 1,66 kilogrammos gépen megtaláljuk a VGA, a HDMI és a hálózati csatlakozót valamint egy SD kártya bemenetet, az akkumulátor pedig gyári adat szerint 8 órás üzemidőt bír. Erős magnézium és alumínium borítás védi, ami ellenállóvá teszi a legtöbb hétköznapi veszélyforrással, így például az 1-2 méterről történő leejtéssel szemben. Ajánlott fogyasztói ára bruttó 299 990 forint.


A többi VAIO modell is megújult: a Windows 8 Pro operációs rendszerrel érkező üzleti csúcsmodell 8 GB memóriát és Intel i5 processzort kapott, a benne lévő nVidia GeForce GT 640M LE GPU videókártya pedig képek szerkesztésére is alkalmassá teszi. Ennél is nagyobb teljesítményt nyújt a lifestyle sorozatba tartozó, 17,3 colos képernyővel felszerelt E modell, mely i7-es Intel processzort, 6 GB memóriát és 2 gigabájtos ATI videókártyát kapott.


A Sony összes notebookja HD felbontású, Exmor technológiára épült webkamerát kapott, és mindegyik modell USB 3 és Bluetooth 4 csatlakozási lehetőségekkel érkezik, továbbá már kikapcsolt állapotban is képesek mobiltelefon töltésére. Egyediségük a gesztusokkal történő vezérlés, amely lehetővé teszi az alkalmazások mozdulatokon keresztüli irányítását. A képek lapozásához vagy a weboldalak görgetéséhez elég a beépített kamera előtti kézmozdulat; egy egyszerű intéssel akár elindítható a Media Player vagy állítható a hangerő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #74
    Ja, hogy a parancsikon neked application. Ez sokmindent megmagyaraz.
    Meg hat tele lehet fosni az asztalt minden szemettel, ikonnal, mappaval, anyamkinjaval, csak aztan nem kell pampogni, hogy atlathatatlan (Lattam mar olyat, hogy 2 monitornyi mappa, dokumentum, parancsikon volt egymas hegyen-hatan, mert a "hozzaerto" emberke mindent az asztalra rakott, mentett. Nagy elmeny volt....)
  • gforce9 #73
    "Ha meg valamit indítani akarok akkor windows gomb és elkezdem gépelni ami kell majd enter. Nekem ez vált be"

    Igen, ennek a sebességével nem veszi fel a versenyt az érintőképernyő, touchpad, de ha közepesen gyors az ember a gépelésben és nem kell a betűket keresgetni, akkor már az egérnél is gyorsabb ez.
  • narumon #72
    "Nekem tele van ikonokkal az egész asztal, arra találták ki."

    Szerintem meg ezt embere válogatja, én pl rühellem ha az asztal tele van szórva ikonokkal. Nekem pl bal oldalt van egy sor az is leginkább azért mert kidobta oda magát amit telepítettem és nem távolítottam el. Nekem pl az azonnal kellő dolgok (böngésző, TC, stb) az a start menü mellett a tálcán van "dokkolva". Ha meg valamit indítani akarok akkor windows gomb és elkezdem gépelni ami kell majd enter. Nekem ez vált be, win7 így teljesen jó. Majd kipróbálom valamikor a Win8-at is de nem kapkodok vele, mert eddig semmi olyat nem hallottam ami miatt megérné időt pazarolni rá.
  • sanyicks #71
    okoska! ha valaki azt mondja valamiről hogy szar, rossz, az nem azt jelenti hogy nem tudja használni, hanem hogy szar, mert xy dolgot nehezebb (értsd tovább tart, többet kell klikkelgetni) elérni, nem áll kézre, stb.

    Az egy óriási baromság hogy az új felületnél többet kell gondolkodni. Éppen azért készült hogy az egyre retardáltabb felhasználónak is jó legyen. De akinek kicsit több esze van, azt hátráltatja a felület (helypazarlás, túlegyszerűsítés miatt 40 kattintásnyira van az addigi alap dolog, és a többi)...
  • mousee #70
    Nálam spec úgy néz ki a dolog, hogy a desktop mindig az éppen aktuális napi munkámat tartalmazza. Aztán ha végeztem vele, akkor rendet rakok, elpakolom a megfelelő mappákba (amik nem az asztalon vannak). A programok pedig start menüben/dockon/unity laucheren vannak.

    Így korrekt, átlátható, minden a helyén van :) Valószínűleg nekem ezért nem jön be a csempés windows. Se telefonon, se asztalin. Ízlések és pofonok ugye.
  • ReTeK #69
    "...ezt a mostani trendet, hogy senki se akar ikonokat rakni az asztalra"

    Ez még véletlenül sem mai trend, inkább embere válogatja. Van aki szereti ha saroktól sarokig ikonokkal van teleszórva az asztal de vannak akik mindig is rühellték az ikon kavalkádot (win 3.1 óta a lehető legkevesebb ikont pakolom ki) DE függetlenül ettől a win8 nekem bejön, sőt a start menü se érdekel hol van/nincs.
    Harminc euró (most kb. 8600huf) szerintem nem sok egy XP frissítésért.
    Gondolom a fikázók jó része továbbra is Xp-t fognak tolni a zsír új négy magos 16GB memóriával szerelt gépén, mert az az igazi és jó az még újabb 11 évig :-)
  • WoodrowWilson #68
    Én mondjuk sose értettem ezt a mostani trendet, hogy senki se akar ikonokat rakni az asztalra, mert inkább a háttérképet akarja bámulni. Ha csinálok valamit a gépen, akkor úgyis eltakarja valami ablak, ha meg nem vagyok előtte, akkor nem nézegetem a háttérképet. Nekem tele van ikonokkal az egész asztal, arra találták ki.
    A 10 perces bootidő xp-nél pedig valóban vicc, nálunk az ezeréves egyetemi gépeken tart addig bejelentkezni az első alkalommal egy adott gépre, mert le kell szedni a profil beállításait a hálózatról, de ha otthoni gép 10 percig bootolna, azonnal dobnám ki az ablakon.
  • gforce9 #67
    10 perces bootidő xp-nél? Ez röhej, ne haragudj. Ott nagyon el van cseszve valami. Az hogy a win8 most mindent felismer... képzeld egy 3-4 éves konfigon meg a win7 ismer fel mindent. A win8-nál is eljön az idő, hogy driverezni kell. Mint midegyik elődjénél. Időjárást hogy mutatja meg leveleket? Erre vannak appok. Akiknek ez kellett megoldotta, de ez nagyon szűk rétegnek kell. Tökfelesleges, hogy alapból tudja. Nekem nme hiányzik, hogy 70 féle app fusson a gépen egyszerre. Meg animált ikon meg francsetudja. Miért? Azért mert rosszl vagyok ettől az újkori csillivilli baromságtól. Ahol a csillogás az első, nem a funkcionalitás. Az asztalon pedig, hogy tele volt rakva parancsikonnal, az a te bűnöd. Ott is lehet eszköztárakat beüzemelni, vagy egy egyszerű mappaszerkezetben csoportosítani a sűrűn hsznált appokat, ha neked az jön be, de az, hogy valaki telerakja az asztalt ikonokkal, utána meg az oprendszert szidja, hogy átláthatatlan.... nos ez kicsit fura érv. Az asztal is lehet rendezett és a csempék között is lehet káosz.
  • Magiszter #66
    "Csak kivancsisagbol kerdem, eddig mifele appokksl volt szetbarmolva az asztalod?"
    Parancsikonokról tetszett hallani? Ha nem mindent a start menüből akartál kitallózni akkor bizony kiraktad őket.

    "Gadgets?"
    Biztos tudtam volna vadászni olyan gadget-et ami a google naptáramból, helyi naptárból hívja le az eseményeket, vagy olyat ami 4 város időjárását mutatja, de a Win8 ezt alapból tudja.

    "Most telepitettel Windowst eloszor az elmult par ev alatt?"
    Windows 7 ugyanazon a gépen a fél laptopot/asztalit nem ismerte fel. Úgy kellett utána még 20 percet tökölni a driverek telepítésével és újraindítgatással.

    "Te inkabb ne is nyulj a gephez....mindenkinek jobb lesz."
    Egy fullra installált XP SP2, nem a kor legerősebb hardverén simán bootolt 10 percig.

    Persze mindent amit most leírtam meg lehetett oldani XP és Win7 alatt is némi berheléssel, de a Win8 ezt alapból tudja. Felteszed és már ott is van. Kényelem szempontjából jeles.

    A személyeskedést pedig tessék mellőzni...
  • cateran #65
    "Sőt, kimondottan tetszik hogy nem az asztal van szétbarmolva App-okal"
    Csak kivancsisagbol kerdem, eddig mifele appokksl volt szetbarmolva az asztalod?

    "Így az alkalmazás elindítása nélkül látom a leveleket, az időjárást, a naptár bejegyzéseket."
    Gadgets?

    "Arról nem is beszélek hogy nem kell driverekkel vacakolnom. Feltettem és kész volt. Egyedül a touch pad szoftverét kellett még felraknom a gesztusvezérlés miatt, hogy elérjem a teljes funkcionalitást."
    Most telepitettel Windowst eloszor az elmult par ev alatt?

    "Nekem annó XP volt hogy 10-15 percig bootolt. "
    Te inkabb ne is nyulj a gephez....mindenkinek jobb lesz. Ott olyan szinten lehetett elbarmolva valami, amit szavakkal le sem lehet irni.