Berta Sándor

A jövőben is készít hardvereket a Microsoft

A Microsoft a Surface táblagép megjelenése után kiemelt figyelmet fordít majd a további hardverek fejlesztésére és piacra dobására. Minderről Steve Ballmer beszélt a BBC-nek.

Kiemelkedően jelentős eseménynek, az IBM PC vagy a Windows 95 megjelenésével egyenrangú dolognak nevezte cége életében a Windows 8 és a Windows Phone piacra dobását. Véleménye szerint új korszak jön el a számítástechnikában, melyet a mobil, felhőalapú rendszerek fémjeleznek. "A Surface az egyetlen eszköz, amire szükség van: hordozható, használható a munkahelyen és az iskolában, alkalmas szórakozásra, filmnézésre, olvasásra, játékra. Mindez egyetlen vékony eszközben. Egyik piacon kapható eszköz sem hasonlítható hozzá" - nyilatkozta Ballmer.

A tengerentúli óriáscég első embere elmondta, hogy minden olyan területen meg fognak jelenni, ahol lehetőségük lesz az új szabványok kidolgozására és elterjesztésére. Eddig elsősorban a szoftverfejlesztésre koncentráltak és más gyártókra hagyták a hardverek készítését - ez alól csak egyedi kivételt jelentett az Xbox. Ez a korszak azonban a Surface tábla PC-család megjelenésével véget ér. "Egészen biztos, hogy a Microsoft a jövőben további eszközöket fog kifejleszteni és kínálni" - emelte ki a menedzser. Ballmer hozzátette: mindent elkövetnek majd azért, hogy kövessék a vízióikat és az utóbbiakba a hardverekkel, a szoftverekkel és a felhőszolgáltatásokkal kapcsolatos innovációk egyaránt beletartoznak. Konkrét termékekkel kapcsolatos információkat ugyanakkor nem árult el.

A kérdésre, hogy míg öt évvel ezelőtt az Apple és a Google messze elmaradtak piaci kapitalizációban a Microsoft mögött, míg ma mindkettő többet ér a tőzsdén mint cége, elmondta hogy nem aggódik emiatt, hiszen most is erős a készpénztermelő képességük. Biztos abban, hogy rengeteg okostelefont és tabletet fognak eladni, és önbizalomdúsan tekint a jövőbe.

Get Adobe Flash player

Kirk Schell, a Dell kliens termékekért felelős csoportjának alelnöke azt mondta, hogy a Surface bejelentésére azért volt szükség, hogy a Microsoft komplett termékkel bizonyítsa be koncepciója életképességét és felkeltse az emberek érdeklődését, továbbá ösztönözze az alkalmazások fejlesztését. Számára a Surface kifejlesztése logikus következménye a Windows 8 megalkotásának.

Ballmer szavai kapcsán azonnal felmerült a kérdés, hogy lesz-e Microsoft-okostelefon, főként hogy október elején újabb információ bukkant fel azzal kapcsolatban, hogy a társság saját megoldással készül ebben a szegmensében. Chris Green, a Davies Murphy Group Europe vezető technológiai elemzője úgy vélte, hogy a háttérben már zajlanak a fejlesztések, ugyanakkor aligha valószínű, hogy egy ilyen termék valaha is megjelenik majd a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #2
    m$ soha nem gyártott sem tervezett hardvert az xboxon kívül (meg is látszik rajta).
    Max egyéb gyártók cuccai kaptak egy microsoft matricát...
  • zord01 #1
    Jöjjön csak az MS minél több hardverrel. A Surface elég meggyőző dobás volt, márpedig szerintem, ha marad ez a színvonal, azzal mi fogyasztók csak jól járunk. Hisz minden jó, ami a választékot növeli, színesíti.