Berta Sándor

Nagy-Britanniában szabad hozzáférés lesz a tudományos munkákhoz

A brit kormány úgy döntött, hogy a jövőben mindenki számára biztosítani kell a hozzáférést azokhoz a tudományos művekhez, amiknek elkészítését közpénzekből finanszírozták.

A szigetországi kabinet döntése értelmében e munkák 2014-től ingyen elérhetők lesznek az interneten. Bár a kezdeményezés kétségtelenül jó, a koncepcióval nem mindenki ért egyet. A kormány gyakorlatilag elfogadta a Working Group on Expanding Access to Published Research Findings ajánlásait. A Dame Janet Finch szociológus által vezetett munkacsoport az aktuális tudományos anyagokat tanulmányozta. A szakember a júniusban megjelentetett Accessibility, Sustainability, Excellence: How to expand Access to Research Publications című jelentésében a tudományos munkákhoz való szabad hozzáférés mellett érvelt.

David Willetts, az egyetemi és tudományos ügyekért felelős brit miniszter úgy vélte, hogy az állampolgárok a befizetett adóik segítségével lehetővé tették a tudósok számára a kutatásokat és az eredmények elérését. Éppen ezért nem szabad hagyni, hogy ezek a munkák eltűnjenek és ezáltal elérhetetlenné váljanak az emberek többsége számára.

A szaklapokban megjelenő cikkeket sokan csak úgy tudják elolvasni, hogy beiratkoznak abba a könyvtárba, amely előfizetett az adott újságra. Jelenleg Nagy-Britanniában a brit egyetemek évente 200 millió fontot fizetnek ki a szakmai folyóiratokra való előfizetésekért. A jövőben a tudósoknak egy meghatározott összeget, átlagosan 2000 fontot kellene fizetniük a kiadóknak. Ezt a pénzt a kutatási alapokból biztosítanák és ezért cserébe más szakemberek értékelhetnék a cikkeket, amik ráadásul meg is jelenhetnének a világhálón. A kiadóknak pedig lehetőségük lenne a művek kinyomtatására és akár külön könyvként való megjelentetésére.

A The Guardian által megkérdezett tudósok többsége üdvözölte a bejelentést, néhányan ugyanakkor bírálták az elképzelést. Ők attól tartanak, hogy az új átalánydíj komoly terhet róna a kutatási alapokra. Becslések alapján az összeg akár 50-60 millió font is lehet majd és ez a pénz végeredményben a tudományból fog hiányozni. Willetts azt reméli, hogy a brit kormány példáját hamarosan más európai uniós tagországok is követni fogják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gombabácsi #2
    haha, majd jönnek a balhék a sok féltudományos, másolt, hazug tudományos "eredmény" miatt :D:D:D
  • Tetsuo #1
    Ezekutan mi magunk is belenezhetunk abba, mit csinalnak a "brit tudosok". :D