Berta Sándor

Eladhatják az AMD-t?

Érdekes hír látott napvilágot: a processzorpiacon az Intel legnagyobb vetélytársának számító konszernnek a jövőben akár új tulajdonosa is lehet. A cáfolat persze gyorsan megérkezett, az információ mégis felkavarta a kedélyeket.

A Reuters arról számolt be, hogy az AMD megbízta a J.P. Morgan Chase & Co. befektetési bankot azzal, hogy vizsgáljon meg minden lehetséges forgatókönyvet a cég jövőjét illetően, még az esetleges eladást is. A hírügynökség három bennfentes személyre hivatkozva jelentette meg a hírt. Nem az AMD eladása a legfontosabb cél, hanem megvizsgálják például a vállalat birtokában lévő szabadalmak értékesítésének lehetőségét is. Az elemzők szerint a lehetséges vevők között egyaránt megtalálható a Microsoft, a Samsung Electronics, a Google, a Facebook és az Intel. Ezek a piaci szereplők egyaránt szóba jöhetnek mind a teljes AMD, mind az egyes részlegek felvásárlóiként.

Ugyan a társaság rendkívül gyorsan igyekezett cáfolni a megjelent információkat és azt állította, hogy jelenleg nem foglalkozik aktívan sem a teljes vállalkozás, sem a fontos részlegek és javak eladásával, de a J.P. Morgan Chase & Co. számára adott megbízást az AMD szóvivője egyáltalán nem tagadta.


Az AMD részvényeinek árfolyama az utóbbi hat hónapban - harmadára esett

A processzorpiacon az Intel legnagyobb konkurensének számító cég hosszú ideje nehéz helyzetben van. Vesztes csatát vív legnagyobb riválisával, piaci részesedése meredeken csökken. Legutolsó jelentésükben negyedével csökkenő eladási adatokról számoltak be a tavalyi utolsó negyedévhez viszonyítva, raktárkészletükön lévő eladatlan chipjei értékvesztése pedig 100 millió dollárba került. Ezután ahelyett, hogy erősebben dolgoznának az új termékeken befékeznek: októberben vált ismertté, hogy a társaság tömeges elbocsátásokra készül, amely az alkalmazottak akár 20 vagy 30 százalékát is érintheti, legtöbbjük mérnök lesz. Az intézkedésektől és az átszervezésektől jelentős mértékű megtakarításokat várnak. A hónap elején arról írtunk: az AMD az ARM irányába menekül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kornan #20
    Otthonon belül nekem egyáltalán nem kell mobilitás, esetleg ha nagy villában laknék... Viszont viszonylag sokat utazok. Eddig ilyen olcsó GPS kütyün néztem filmeket / előadásokat / dokokat, erre jó volt, amikor épp untam magam. Ha tönkremegy majd lehet megfontolom ezt a tablet PC-t. Hátha addigra olcsóbb lesz.

    Te mire használod a tablet PC-det? Hátha van olyan, amire nekem is jó lenne. Gondolom kéne mobil internet is , hogy igazán használható legyen. Mennyire lehet rajta gyorsan gépelni, ha nincs qwerty billentyűzet?
  • narumon #19
    Az első felét mondom én is régóta. Aki nem HC gamer, meg nem kell neki komoly munkára a gép azoknak mindenkinek több éves gépe van otthon és nem is tervezi a cserét vagy bővítést. Játszani eljátszik a gyerek a konzolon.
    A második fele már kérdés - ha neked nem kell a mobilitás akkor persze hogy nem kell a tablet hiszen ott az asztali ha az előtt ülsz folyamatosan akkor felesleges. Rengeteg embernek viszont kell a mobilitás (akár lakáson belül is), és mivel mindent meg tud csinálni tableten mint a régi PC-jén így sokan veszenk olyat is. Én nagyon szeretem a tabletemet a komoly asztali PC és a konzol mellett is. Nagyon jól használható - szóval ugyanaz a végszó mint minden esetben minden terméknél - nem kell mindenkinek de attól, hogy te nem tudnád mire használni még rengeteg ember tudja.
  • Kornan #18
    Szerintem az elsődleges oka az eladások csökkenésének az az, hogy az embereknek már van otthon számítógép, ami működik. Lehet vele internetezni, minek vegyenek másikat, ha nem játszanak, vagy nem rohadt régi a gépük. Én pl senkit nem ismerek , akinek ilyen tablet-e lenne, én sem tudom, hogy miért kéne ilyen nekem valószínűleg drága pénzért.
  • narumon #17
    "Ja, persze - nyilván a tablet tehet a PC piac "zuhanásáról"."

    Nem csak, de hozzájárul jelentős mértékben.

    "Autót meg azért nem vesznek, mert rájöttek, hogy amire eddig autót használtak, arra jó a BKV is."

    Miért nem vesznek autót? Van olyan autógyár aki több járművet ad el mint valaha. Egyébként meg rossz a példád. Helyesebb példa, hogy a kalsszikus motor eladások is megérezték a robogók térhódítását. Pontosan a teblet analógiája. Egy csomó ember rájött, hogy ő 100%-ban városi rohangászásra használja a motorját arra meg tökéletes egy egyszerű, olcsó, keveset fogyasztó robogó is.

    "A PC és a tablet piac két FÜGGETLEN piac."

    Független de azért nem teljesen.

    "Akik eddig PC-t vettek, azok most jellemzően nem vesznek SEMMIT."

    Vagy pont ők vesznek tabletet. Komolyan te egyetlen családdal sem találkoztál ahol úgy vannak vele, hogy a PC jó az még a sarokban nem költünk upgrade-re veszünk inkább egy jó kis tabletet? Mert én rengeteg ilyen embert látok és a híradások is erről szólnak. Ezek az emberek régen egy új CPU-t, VGA-t vagy komplett új gépet vettek. Most nem.

    "A cégek elhalasztják a beszerzéseiket, 1-2 évvel tovább használják a gépeiket. A PC piac zsugorodik."

    Azért cégből is rengeteget olvasni, ahol az eszközbeszerzésre szánt pénzből most nem PC-ket vettek hanem mondjuk tableteket. Mi már tavaly év elején notik helyett ipadokat vettünk az üzletkötőknek. Sokkal hatékonyabb és stílusosabb megoldás. (ráadásul többe sem került, sok cég van még így)

    "Aki eddig TV-t, videokamerát, kenyérsütőgépet, kisf.szomot vásárolva b.szta el a pénzét, az meg vesz tabletet. A tablet piac bővül."

    Ezeket nem tudod szétszedni, mert a videokamera és tévé vásárló ugyanazon a PC piacon is részt vesz nem csak a tablet piacon.
  • Komolytalan #16
    Ja, persze - nyilván a tablet tehet a PC piac "zuhanásáról". Autót meg azért nem vesznek, mert rájöttek, hogy amire eddig autót használtak, arra jó a BKV is. Látszik is mennyivel több BKV jegyet adtak el... Vagy mégsem? Á bazmeg, gondolkodni fáj - csak azt lehet ismételni, amit a balfasz, piaci elemzők is szajkóznak. Az nem tűnik ám fel, hogy 2007-ben ők beszéltek rá a CHF hitelre.

    A PC és a tablet piac két FÜGGETLEN piac. Akik eddig PC-t vettek, azok most jellemzően nem vesznek SEMMIT. A cégek elhalasztják a beszerzéseiket, 1-2 évvel tovább használják a gépeiket. A PC piac zsugorodik.

    Aki eddig TV-t, videokamerát, kenyérsütőgépet, kisf.szomot vásárolva b.szta el a pénzét, az meg vesz tabletet. A tablet piac bővül.
  • sanyicks #15
    Valószínűleg enélkül is a végét jelenti, hiszen zuhannak a pc eladások, nem csak az amd-nek. Az emberek kezdenek rájönni hogy 95%-ra amit eddig pc-vel csináltak, a tablet is jó. Aztán ahogy ez terjed egyre csökken a szoftveres bebetonozottsága az x86-nak, míg végül nem marad előnye csak hátránya, az architektúrák között is verseny indulhat, nem tud diktátorkodni sehol az intel.
  • Caro #14
    Szomorú, hogy így alakul az AMD sorsa. Ha lehúzzák a rolót, az könnyen a PC szektor végét is jelentheti, az Intel versenytárs nélkül nem fogja nagyon elsietni az új termékek piacra dobását.
    De azzal nem értenék egyet, hogy ne tudnának az Intelnek újat mondani. Olyan szellemi tőke lehet az AMD-nél, hogy abból bőven profitálhatna az Intel is, függetlenül attól, hogy épp melyik gyárt gyorsabb procikat, sok-sok dolgot nem tudnak egymásról.
    De az is tuti, hogy az Intel kezébe nem fog kerülni, pont az említett trösztellenes törvények miatt. Pedig a tudás akkor legalább megmaradna, így meg lehet hogy elveszik. Még azért ne temessük, de nem jó hírek ezek.
  • sanyicks #13
    Tökjó hogy az sg mindig 2 nappal a hír terjedése és 1 nappal a cáfolat után új hírként lehozza ezeket :D
  • Vol Jin #12
    A googlenek semmi köze a motorolához. A motorola mobility-t vette meg, nem a nagy céget. A motorola továbra is gyárt chipeket a bologató kutyába, mosógépbe, szerverbe, akármibe. A motorola kiszállt a mobiltelefonok gyártásából, és a mobiltelefonos dolgait adta el.
  • Komolytalan #11
    Mostanában talán a TMSC gyárt az AMD-nek, de nem is az a lényeg, hanem az, hogy míg a google beolvaszthatja a Motorolát, mivel annak jellemzően saját licenszei voltak, amik értékesek, addig az AMD vevője nem, mivel a saját licenszei vajmi keveset érnek az x86 licensz nélkül. Ha meg nem olvasztja be, akkor együtt kell azzal élni, hogy:
    A. Feltőkésítik, de kurvára. Ez további 5-10 milliárd dollár befektetést jelent.
    B. A továbbiakban se lesz gyára, nem kap rendes áron hitelt, és csak vegetál.
    Ugye Motorolánál ha a google szeretné fejleszteni, akkor ott van a C. lehetőség is, hogy beolvasztja, majd utána vagy saját tőkéből, vagy olcsó hitelből finanszírozza a fejlesztést.

    Tudom hogy ez apróságnak tűnik, de marhára nem az. Az AMD jelen pillanatban nagyon szegény. Hiába érnek sokat a szabadalmai, hiába tervez versenyképes GPGPU-t, hiába jó az APU designja - ezeket nem adhatja oda a dolgozóinak fizetésként, ezekből nem tud új irodaszéket, vagy akár gyárat, gyárakat venni - ami teljesen logikus lépés volna, 15% körüli piaci részesedésnél, mikor az intel kb 6 gyárában gyárt 22 nm-en. Egy gyár meg 5Mrd USD, ami egy MS, vagy Google kasszának nem igazán komoly tétel, de egy 2Mrd összértékű cég nem kaphat ennyi hitelt.