Gyurkity Péter

Nem kér az okostelefonokból az AMD

A táblák piacán nagyon is, az okostelefonok szegmensében annál kevésbé lesz aktív résztvevő az AMD, amely saját fejlesztéseire alapozva nem tartja jó ötletnek ez utóbbi területen próbálkozni.

A cég alelnöke egy interjúban beszélt a tervekről és a vezetés elképzeléseiről, amelyek egyébként alapvető módon változtak Dirk Meyer vezérigazgató távozásával. Emlékezhetünk arra, hogy ő még óva intett a táblákra történő fejlesztéstől, gyors lecserélésével azonban az AMD megfeszítette erejét és hamarosan be is mutatta a Z-sorozatot, amelynek tagjai 5,9 wattos étvágyukkal ideálisnak tűnnek a tábla PC-kben történő alkalmazásra.

Ezen a téren további hasonló akciókra számíthatunk a processzorfejlesztő cégtől (amely ugye megszabadult gyártósoraitól), azt azonban határozottan tagadják, hogy az okostelefonok szegmensében ez megismétlődhet. Szeretnének ugyanis továbbra is kitartani az x86 vonal mellett, nem törekednek licencszerződésre a mostanában egyre magasabb órajelű, többmagos chipekkel jelentkező ARM-mal, ez a kitartás azonban egyben azt is jelenti, hogy okostelefonokhoz nem tudnak megfelelő processzorokat kínálni, mivel ezek fogyasztása meghaladná a kívánt szintet. Maradnak tehát a táblák piacán, ahol ismét az Intellel kell majd összemérni erejüket.

Érdekes módon egyébként az Intel nagyon is komolyan gondolja berobbanását az okostelefonok területére, itt korábban az év végére ígérték saját megoldásaikat (éppen x86 alapokon). Kiderült azonban, hogy itt elsősorban a Nokia MeeGo operációs rendszerre alapozó telefonjaira számítottak, a finn óriás viszont jelezte, hogy nem kívánnak tovább dolgozni a platformon (egy okostelefont azért piacra dobnak, hogy legyen mit felmutatni eredményként), így az Intelnek minden bizonnyal új partner után kell néznie. A processzorgyártó próbálkozását egyébként ahhoz hasonlítják, amikor egy mozgó vonatra próbálunk felugrani - az idő múlásával ez a feladat egyre nehezebbé válik.

Az AMD tehát marad a tábláknál, ahol saját Fusion hibrid chipjeire alapozva komoly sikereket is elérhet. A Fusion állításuk szerint eddig jól muzsikál a piacon, így némileg kárpótolhatják magukat a szervereknél elszenvedett kisebb veszteségért (6,5 százalékról 5,5 százalékra szorultak vissza, míg a PC-vonalon 19-ről 20 százalékra javult piaci részesedésük).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JoeFromHun #3
    +1
    Jól teszi ha nem kér belőle... Hisz nem is ér az egész semmit!
  • DjDano #2
    A Tábla PC mizéria könnyen végződhet úgy mint a netbook... Az okostelefon piac viszont eszméletlen tempóban bővül és fejlődik. Szerintem előbb utóbb az Intel is beszáll. Ráadásul az Intelnek már szoftvere is van hozzá a MeeGo
  • Sir Cryalot #1
    AMDerp