Berta Sándor

Megjelenik a japán géntesztpiacon a Yahoo!

Az internetes konszern a jövőben komoly szerepet akar játszani a japán egészségügyi piacon. Néhány partnerével együtt decembertől génteszteket fog kínálni az ázsiai szigetországban.

A Yahoo! és partnerei által forgalomba hozott géntesztek várhatóan decembertől lesznek kaphatók. A vásárlók így megtudhatják, hogy van e hajlamuk egy bizonyos betegség kialakulására vagy nincs, illetve azt is, hogy az adott betegségek kialakulásának pontosan mekkora az esélye. A Gene Life 2012 nevű terméket megvásárlóknak elegendő csupán nyálmintát venniük, majd a tesztcsíkokat elküldeniük a tokiói székhelyű Genesis Healthcare cégnek, amely kifejezetten ilyen tesztek elvégzésére és kiértékelésére specializálta magát. A vállalat 68 gént vizsgál meg és kimutatja, hogy az illetőnél komoly kockázata van-e a cukorbetegség, a szélütés vagy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

A felhasználók körülbelül két hónap után kapják meg az elemzést és emellett számos információt, életvezetési tanácsot is megosztanak velük. Amennyiben ez utóbbiakat betartják, akkor állítólag a minimálisra csökkenthetik a betegség kialakulásának a kockázatát. A tesztcsomag 29 800 jenbe kerül és a Yahoo! havonta átlagosan 300 tesztet akar elvégeztetni. A vállalat ugyanakkor a géntesztek kiértékelésében nem vesz részt, hanem csak a Gene Life 2012 terjesztésében vállal szerepet.

A 23andMe nevű internetes génteszt-szolgáltatás már 2008 januárja óta elérhető. A Google által támogatott céget számos kritika érte és Kalifornia összesen 13 úgynevezett személyi genetikával foglalkozó internetes vállalkozás ellen vette fel a harcot. A Kaliforniai Közegészségügyi Hivatal felszólította a vállalatokat, hogy legyenek szívesek bizonyítani, hogy az általuk kínált online génteszt szolgáltatások összeegyeztethetők a helyi előírásokkal, valamint, hogy a vizsgálatokat valóban orvosok végzik. 2008 szeptemberében egyébként kiderült, hogy Parkinson-kór veszélyeztetheti Sergey Brint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • globint #2
    Hmmm, 100'000Ft, ha valódi a teszt, megéri.
    Érdekes volna megcsinálni egy családban:
    1. Apa tesztje
    2. Anya tesztje
    3. Apa kontroll tesztje
    Már csak azért, hogy milyen különböző lenne a három teszt? Esetleg az első és a harmadik teljesen egyforma lenne? Remélhetőleg, de nem merném a nagyesküt letenni. Pl. jövendőmondók nem tudják produkálni az első és a harmadik vizsgálatra az egyforma tesztet, ha a három teszt három különböző időpontban, különböző címekről érkezne, legfeljebb valóban tudományos vizsgálatok! De ha az USA-ban vita van, hogy ez eredményes-e, és ráadásul kérdéses, hogy szakemberek csinálják-e, háááát.......!
  • EnxTheOne #1
    Inkább apasági tesztben kéne utazniuk a mai világban.