Berta Sándor

Online géntesztet kínál egy cég

Európában és Kanadában is elérhető lesz a 23andMe nevű internetes szolgáltatás, amelynek segítségével bárki tanulmányozhatja majd a saját génjeit.

A többek között a Google is támogatott cég olyan lehetőséget kínál a felhasználóknak, hogy azok a saját génjeik alapján minden eddiginél többet tudhassanak meg a származásukról, illetve genetikai jellemzőikről. A cél, hogy bárki tanulmányozhassa a génjeit, kereshessen a génadatbázisában vagy megtudhassa, hogy a legújabb kutatási eredmények és módszerek alkalmazása mit jelentene az ő génállománya számára. Ezenkívül az érdeklődők összehasonlíthatják génjeiket családtagjaik vagy barátaik, ismerőseik génmintáival.

A 23andMe ehhez különböző webes alkalmazásokat kínál, amelyek segítenek a géntesztek eredményeinek kiértékelésében. A mintavételhez a cég egy vattacsomagot küld a jelentkezőknek, akik a vatta és a vonalkóddal ellátott csövek segítségével nyálmintát kell vegyenek maguktól. A mintákat egy laboratóriumba küldik, ahol megvizsgálják és elemzik a DNS-t. A vizsgálat során 550 000 úgynevezett SNP-re (Single Nucleotide Polymorphism) derül fény és így hozzák létre az illető részletes genetikai profilját.

Az elemzés végén a felhasználó kap egy azonosítót, így 4-6 héttel a mintavételezés után hozzáférhet az adataihoz a 23andMe weboldalán. Az információkat minden esetben titkosítják. A génteszt azonban meglehetősen drága mulatság, potom 999 dollárba kerül, ehhez jön még a 45 dolláros csomagküldési díj. A vállalatot Sergey Brin Google-társalapító felesége, Anne Wojcicki és Linda Avey alapították. Anne Wojcicki biotechnológiai szakértő és Sergey Brin tavaly májusban házasodtak össze a Bahama-szigeteken, méghozzá úgy, hogy a mennyegzőre mindketten úszva érkeztek meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #39
    Index-hír
  • Kara kán #38
    bibliográfia:
    http://mediq.blog.hu/2010/05/20/szemelyre_szabott_genetika_hazankban#comment-form
  • Kara kán #37
    ostoba, már csak 500 dolcsi lett a teszt.
    Ha még várunk egy kicsit lesz ez 100 dolcsi is.
  • toto66 #36
    Voltak olyan idők..
  • toto66 #35
    No azért voltak amikor az egyszeri ember nehezen tudta elkülöníteni a kétféle csillagot...
    A Tanácsköztársaság korából egy vicc:
    Azért van egy nem zsidó tagja a kormánynak, hogy szombaton is legyen aki a halálos ítéleteket aláírja...
  • globint #34
    Ez így igaz, mindkét megállapítás igaz, meg az is igaz, hogy-ha valaki nem tudja megkülönböztetni a hatágú csillag használóit, az ötágú csillag használóitól, az nehezen nevezhető inteligens embernek.
    Aztán meg van pofája hőbörögni, az csak tovább bizonyítja, hogy mekkora ökör.
    Ha meg pl. más néven kezdi magát mosni, nagyon dolog.
    De ez is a szólásszabadság.
    Nem csak az értelmes cikkek íróit, nem csak az értelmes cikkekhez értelmesen hozzászólókat, hanem a hülyéket, és a hülye hozzászólásaikat is el kell viselni.

    De ha legalább lenne remény, hogy bemagolják, hogy nem szólnak hozzá, amihez nem értenek, de semmi remény......

  • babajaga #33
    A másik meg ha valaki a múlt rendszerben a kiváló munkájáért kitüntetést kapott és azt ne viselhesse, az meg ostobaság.
  • babajaga #32
    "Az ötágú csillag az komcsi jelkép"

    Nem igaz. Az amerikaiak sokkal régebben használták az ötágú csillagot mint az oroszok. Nem láttál még amerikai harci járművet? Milyen csillag van azon?
  • Epikurosz #31
    Másokban a szálkát...
  • globint #30
    Igen, a hülyeséged, az fáj.