Berta Sándor

Távozik a Yahoo! alapítója

Jerry Yang, a Yahoo társalapítója váratlanul bejelentette, hogy lemond a cégnél betöltött összes pozíciójáról és teljesen a háttérbe vonul. Az üzletember ezzel a lépésével csak fokozta a Yahoo életében jelenlévő amúgy is nagy bizonytalanságot.


Jerry Yang
A Yahoo életében biztosan lezárult egy korszak, miután a társaság hivatalos közleményében arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy Jerry Yang 17 év után váratlanul elköszönt. A társalapító mind a Yahoo igazgatótanácsában, mind az Alibaba.com-ban betöltött pozíciójáról azonnali hatállyal lemondott.

Yang 1995-ben David Filóval közösen alapította meg a Yahoo-t és 2007-től 2009-ig vezette a társaságot. A vállalat igazgatótanácsa 2008 novemberében döntött úgy, hogy megköszöni a vezérigazgató munkáját és csak addig tart rá igényt, amíg nem találja meg az utódját. Személye megosztotta a befektetőket, sokan a mai napig nem bocsátják meg neki, hogy 2008-ban megakadályozta, hogy a Microsoft felvásárolja az óriáscéget. A szoftveróriás 33 dollárt fizetett volna minden egyes Yahoo-részvényért, vagyis több mint 45 milliárd dollárt az egész cégért. Összehasonlításul: jelenleg egy Yahoo-részvény 15 dollárt ér. A hírre azonnal közel 3 százalékkal erősödtek a társaság részvényeinek árai.

Az All Things Digital szerint Yang egyedül hozta meg a döntését és a bizalmasait is csak később tájékoztatta. Ezt támasztja alá, hogy a hír annyira meglepte a Yahoo vezetőit, hogy a bejelentés előtt a kommunikációs részlegnek csupán néhány perce maradt egy sajtóközlemény elkészítésére.

Roy Bostock, az igazgatótanács vezetője megköszönte Jerry Yang munkáját és úgy nyilatkozott, hogy egy "látnok és úttörő" volt, akinek meghatározó szerepe volt a Yahoo felvirágoztatásában. A távozó üzletember azt írta, hogy eljött az ideje annak, hogy a Yahoo után más dolgokkal foglalkozzon. Valójában inkább valószínűleg a vállalat vezetése és jövője körüli vitákat unta meg. Yang birtokában van egyébként a Yahoo-részvények 3,8 százaléka, ezek értékét 720 millió dollárra becsülik.

Jerry Yang volt az egyetlen, aki Carol Bartz vezérigazgató tavaly őszi menesztésekor nem volt jelen. Októberben már arról írtunk, hogy olyan pénzügyi befektetőket keres, akiknek a segítségével visszavásárolhatná a vállalatot. Az elképzelést David Filo is támogatta. Később azonban maga a társalapító jelentette ki, hogy nem feltétlenül adják el a tulajdonosok a Yahoo! Inc.-t.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)