SG.hu

Milliók soha nem használnak itthon számítógépet

A digitális írástudás bővítése létkérdés, hiszen a lemaradók munkaerőpiaci versenyképessége gyenge, ellátásuk nagy terhet ró az államra, és fontos információforrások elől is el vannak vágva.

Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke új konferenciájukat bejelentő sajtótájékoztatójukon ismertette a KSH adatait, melyek alapján a se számítógépet, se egyéb módon internetet nem használó magyarok aránya 45%. (Ebbe a körbe azokat sorolják, akik 90 napon belül nem használnak internetképes elektronikus eszközt, és az újszülöttek is benne vannak a merítésben.) Ennél még aggasztóbb a másodlagos digitális megosztottság, ami az alkalmazások, a szolgáltatásokhoz való hozzáférés (internetes bankolás, e-közigazgatás használata) szintjén jelentkezik, ebben mélyen elmaradunk az európai átlagtól. A dolgot bonyolítja, hogy különböző szempontok szerint van digitális szakadék, elsősorban kor szerint (15-24 között 90% a használó, 45 és 75 között 25%, 75 felett már csak 4 %), de látványosak a földrajzi eltérések is (nagy a déli és a keleti lemaradás).

Elmondta, hogy a számítástechnikai oktatás a társadalmi felzárkóztatás hatékony eszköze, az ebbe invesztálás lehetőséget teremtene hazánk számára a kiugrásra. Kiemelte, hogy mindegyik réteget a maga eszközével kell megfogni, például a társadalom jelentős részében nem a számítógép, hanem a mobiltelefon a legfontosabb digitális eszköz. A dologgal szerinte mindenki nyerne, hiszen a tudatos polgárok kisebb kiadást jelentenek a társadalomnak, jobban tudják menedzselni a saját életüket, kevesebb terhet raknak a foglalkoztatáspolitikára, de mindez csak akkor valósulhat meg, ha tömegesen javul a helyzet.

Soltész Attila alapkérdésnek tartja, hogy a szakadék túloldalán lévő 3 millió embert megmozdítsuk valahogyan. Külön kitért arra hogyan lehet bevonni az embereket. melynél a kulcsszó az élményvezérelt volt. A motivációs eszköz nem lehet tankönyvszagú vagy didaktikus, hanem inkább meg kell mutatni az eszközökkel járó előnyöket. Az értő felhasználók olcsóbban tudnak vásárolni, gyorsabban tudják elintézni mindennapi dolgaikat, vagy esetleg el tudják adni az általuk készített portékákat.

Mivel egyszerűbb a barátokkal való kapcsolattartás adott esetben javíthatja a mentális egészséget, javítja a mindennapi életben a tájékozottságot, ezáltal boldogabb lesz a társadalom, ami egyben olcsóbb állampolgárt is jelent. Azonban veszélyek is vannak, hiszen ma már egyre több fontos információ csak elektronikus formában érhető el, azaz a lemaradók előtt elzárjuk az információforrásokat.

Az IDC felmérése szerint 2014-ben az állások 90 százalékához szükség lesz számítógépfelhasználói ismeretekre, melyek feléhez ugyan a középszintű tudás is elég, viszont belépőszintűből alig 15% kell. A kérdés megoldására egy kormányzati kezdeményezés minimális önrész vállalásával 100 ezer embernek nyújtana nyelvi és informatikai képzést. (Mindkét mutatóban európai sereghajtó Magyarország.) Civil szervezetek is aktívak a területen, számukra források elérhetőségét szorgalmazzák. Véleménye szerint jól összerakott a program, melyben minimum 10 ezer hátrányos helyzetű ember bevonása a cél, és elsősorban 45 feletti munkavállalókat, inaktívakat, hátrányos helyzetűeket, vakokat és gyengénlátókat, kismamákat céloznak meg. Az idegen nyelvi tudás szintjének emelése szintén erős hatással lenne az alacsony foglalkoztatási ráta növelésében.

Végül elmondta, hogy jó lenne ha a nemzeti alaptantervbe legalább a korábbi helyére kerülne vissza az informatikai oktatás, és emellett kötelezővé tennék az általános iskolákban is, de jelenleg ez még nem talált meghallgatásra a kormányzat részéről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #40
    CNC esztergályos, Modern kombájn, ahol gps alapján megadja az útirányt aztán már csak felügyeli a berendezést, tüzelőanyag (pellet) készítés közben sem árt ha a gépet be tudod állítani és finomhangolni a körülmények szerint. Szobafestő mázolóknak a gépi színkeverés egyedi színek kérésekor, raktárosok, egyre több cégnél digitális a darabszám ellenőrzés, azaz a napi vagy óránkénti mennyiséget fel kell vinni vagy adatbázis kezelőbe vagy excel táblába, vagy belső szoftverbe.
    Sőt, az egyszeri ember aki nem bízik a cégében otthon a gépen készíthet egy másodlagos jelenléti ívet és bérlapot hogy körülbelüli szintre tudja mennyi lesz adott hónapban a fizetése, és rá tudjon kérdezni ha 2-3 ezer Ftnál nagyobb a különbség. Dolgoztam olyan helyen ahol 4-5 ezreket számoltak el véletlenül, és a legdurvább egy 20ezer forintos baki volt, csak hát az már feltűnik az embernek ha a fizetése majd ötöde hiányzik.
    Még sőtebb :) az otthoni kiadások bevételekre is készíthet az ember táblázatokat, könyvelést, amit ha gondol kinyomtathat, és éves szintű statiszikákat nézhet. Fater is vezet, csak ő papíron, egy évre elkészítve.

    De most jöhet az úristenezésed, és a nem látjuk a valóságozásod. De ha gondolod kimehetsz az erdőbe és élhetsz ott is. Vagy mond meg a nagy bölcsességet had okuljunk belőle mi kis közemberek.
  • szaboi #39
    Nem azért de ha mindenki számítógépét ellenőriznék nincs annyi börtön amennyivel megtöltenék lakossággal. Még egy mezei jegyzettömb és egy linux is lehet 'gyanús' Kis faluban rendszergazdaként ehhhem. Meg azért a lakosság 90% nak akinek számítógépe van az használt gép itten. Hajjaj láttam már 8000 ft ért meg két libáért vett PIV est és ezek mind múzeumi darabok, de netezésre meg a gyereknek egyszerűbb ingyenes játékra alkalmas pl. buborék lövő. Persze azt nem tudják felfogni hogy a szomszéd gyerek nfs je mért nem megy rajta :D Kb. mostan úgy van a számítógép mint anno a szines tévé, kell. Sokan persze nem tudják miért főleg gyereknek játszani, vagy netezni, vesznek hitelre, meg sok használtat, így el kéne magyarázni sok embernek ha maradunk a példánál földművelőnek (már akinek van a gyereknek gépe internettel, de amint példáztam soknak van, csak nem tudja hogy internet nem csak játékra való a kölyöknek) hogy nyaggassa kölköt tanítsa meg őt is min. időjárást megnézni utána fokról fokra, aztán jöhet az adminisztráció.
  • wraithLord #38
    Ugyanezt minden másról el lehetett volna mondani a maga idejében. Nem hinném, hogy közhely lenne.
  • cateran #37
    "Nem azért hogy majd attól az alkesz kőműves egyenesebb falat húzzon fel, hanem hogy meglegyen a lehetősége az önképzésre"
    Az mar biztos is....uszni is meg lehet tanulni online, nemde?:D Atyaisten a sok intelligens ember, akinek lila fingja sincs semmirol, ami nem a kozvetlen kornyezete:D
  • cateran #36
    Egyszeruen keptelenek vagytok elvonatkoztani az IT es ahhoz kapcsolodo dolgoktol. Lathatoan keptelenek felfogni egyesek, hogy a vilag nagy tobbsenek nincs amunkajahoz szukseg szamitogepre, egyszeruen mert az adot munkavegzes nem igenyli. Beragadtaok a vallakozo, ceges szakember, stb korokbe, mert hat azokbol all a vilag, nem igaz? 1 tuzolto pl mikor fog MUNKA kozben szamitogepet hasznalni? De hat akkor nem is ember, nem igaz? Analfabeta, foleg ha a maganeletben sem erdekli az IT, mert tesem azt inkabb kndizik vagy kuzdosportokkal foglalkozik vagy turazo es inkabb kint van a szabadban. A budos bunkoja...
  • cateran #35
    Hagyjuk mar a kozhelyes baromsagokat:D Miota ELTERJEDT a szamitastechnika? 30-40 eve? Kesz csoda, hogy az emberiseg tulelte az elotte levo parezer evet....
  • Zoliz #34
    "jelentkezni se tud állásokra. már mindenhova e-mail-ben kérik az önéletrajzot." Lehet faxolni is, meg postán küldeni.. mert ahová nem kell számítógépes tudás csak a megfelelő embert keresik és az mindegy, hogyan jelentkezik (többnyire beajánlják). A cégeknek az számít, hogy a legjobb embert megtalálja, nem az, hogy milyen módon. Van nekik elég bajuk sok spam önéletrajzzal. Valahová még kézzel írtat kérnek, mert jobban átjön a személyiség. Szóval ne akard azt mondani, hogy a cégek mailen keresztül kérik, valszeg csak le akarnak rázni, mert bekerül tucat CV küldők szemétmappájába.
  • kronosz1990 #33
    Azért remélem arra odafigyeltek,hogy az ilyen kutatások nem hagyják,hogy az ügyintézést teljesen átültessék Pc alapúra.
    Hiszen egyébként mind környezetvédelmi,mind gyorsasági lehetőségek vannak ebben a rendszerben,illetve ne kell km-eket utaznod jóféle buszokkal,öt perc ügyintézésért.
    Persze tudom,hogy amíg a pénz diktál addig az It hulladék is csak nőttön nő.....
    Az analfabetizmusról meg csak annyit,hogy ezen mutatók a társadalom igen nagy szégyenfoltjai a huszonegyedik században, akár a funkcionális akár a tényleges kerül szóba......hiszen ha valaki végignézi az életutat,és megnézi,hogy hol milyen mulasztások történtek,akkor kiderül,hogy legalább ezen emberek 70%-A MÁS EMBEREK MIATT KERÜLT HÁTRÁNYBA és ezen infunkciók korrigálhatóak lettek volna.
    Mondom ezt olyan emberként akit diszlexiás-nak diagnosztizáltak,holott diszgráfiás jellemzőkkel bírtam.
  • Thrawn #32
    Arról hallgatnak, hogy nagyon sok ember azért nem használ gépet - az itt elhangzottakon kívül - mert analfabéta, vagy funkcionális analfabéta. Ezek milliós lélekszámot jelentenek és a büdös életbe nem fognak gépet használni, ha ötösük lesz a lottón és otthon Core i7-el van kicsempézve a fürdőszoba, akkor sem. Ezt rövid távon megoldani nem lehet, mondhatni kihalásos alapon talán, ha közben nem termelődne utánpótlás. Azonban termelődik, így lehet jajveszékelni tovább az ehhez hasonló cikkekben.
  • Frank99 #31
    ez pontosan meg is látszik a 2010-es savazás eredményén.... meg azóta is :-)))