Berta Sándor

Útlevele digitális másolatával lépte át az amerikai határt

Egy kanadai állampolgár az Egyesült Államokba utazott, de elfelejtette magával vinni az útlevelét, ezért az iPad készülékén található digitális másolattal igazolta magát. Alighanem ő lepődött meg a legjobban, amikor átengedték az amerikai határon.

Martin Reisch az ügyintézőnek nem az útlevelét, hanem egy arról készített képet, digitális másolatot mutatott. A kópia az iPad készülékében volt elhelyezve. Az unott ábrázattal dolgozó határőr a legnagyobb megdöbbenésére némi vizsgálat után szó nélkül átengedte a határon. "Magával vitte az eszközt egy kis bódéba. Csupán 5-6 percig maradt bent, de számomra ez örökkévalóságnak tűnt. Amikor visszajött, viszonylag hosszú szünetet tartott, majd boldog karácsonyt kívánt" - írta le a férfi az esetet.


A jelenlegi amerikai beutazási szabályok kimondják, hogy a szomszédos Kanada állampolgárai a határon kötelesek magukat a jogosítványuk egy módosított verziójával vagy az útlevelükkel igazolni. Alternatívaként jelentkezhetnek a Trusted Traveller Programba, amely megkönnyíti a rendszeres határátlépők utazását. Reisch két órával az indulása után vette észre, hogy otthon felejtette az útlevelét. Mivel már csak 30 percre volt a határátkelőtől, ezért úgy döntött, nem fordul vissza, hanem inkább megpróbál a táblagépében eltárolt digitális útlevél-másolattal átkelni a határon. Sikerrel, ráadásul mint utólag kiderült, a dolog visszafelé is működött.

Az eset nagy nyilvánosságot kapott, az Egyesült Államok Vám- és Határőrsége ugyanakkor eddig nem reagált a sajót megkereséseire és nem is kommentálta az ügyet. Pedig alighanem sokakat érdekelne, hogy legálisan be lehet-e jutni az USA-ba az útlevél digitális másolatával is, vagy ez csak egy egyedi eset volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #30
    Persze, és az adatbázisban is minden ugyanúgy össze van vágva, mint a Photoshoppolt útlevelen...
    Gondolom a bódéjában nem az iPad szerzői jogi védelem alatt álló csodálatosan megtervezett idomaiban gyönyörködött... Ha egy határőrnek annyi lenne csak a dolga, hogy akiknél nem minden a nagykönyvben leírtak szerint van, azt hazaküldi, akkor nem kellenének határőrök, mert akárki el tudná végezni a munkáját...
  • asgh #29
    "Pedig alighanem sokakat érdekelne, hogy legálisan be lehet-e jutni az USA-ba az útlevél digitális másolatával is, vagy ez csak egy egyedi eset volt."

    USA-ban a nyelvtanárunk mesélt az USA-Kanada viszonyról: a csávó nem vitte magával az útlevelét, mondja neki a határőr, hogy "Ember! Elhagyja az Egyesült Államok területét és nincs magánál útlevél?!". Mire az illető: "De hát ez csak Kanada." A határőr gondolkodik, aztán: "Na jó, menjen, de máskor hozzon útlevelet." Ez 97-ben volt. Ehhez képest örülhet a határőr ha a hülye amcsinál van legalább másolat. (No meg jellemző az eset a hivatalok ottani hozzáállására is: azért vannak, hogy fenntartsák a rendet és nem azért, hogy szopassák az állampolgárokat, ha hibáznak.)
  • Narxis #28
    Állította valaki az ellenkezőjét? Nem. Kezeltesd az apple-fóbiád. :D
  • hdo #27
    +1, szóval egyáltalán nem ritka.
  • sanyicks #26
    Ezt persze CSAK ipaddal lehet megtenni, más eszköz nem alkalmas rá! :)
  • Papichulo #25
    *ujjlenyomat
  • Papichulo #24
    "Vagy csak kicseréled a fotót róla."

    Ettol a regebbi belepesek alkalmaval elmentett fotok/ujlenyomatok hogyan valtoztak volna meg?
  • Kingfisher #23
    Ennél a 4700 Forintos vizsgadíj újra befizetése kifizetődőbb volt.
  • COOLancs #22
    Be kellett volna mutatni a "DEÁK" igazolványt (20ezres) és sztem kutyát nem érdekelt volna a személyid, mintahogy analfabéta román állampolgárok is kaptak jogsit Mo.-n.
  • MR007 #21
    Vagy csak kicseréled a fotót róla.