Alex

Megszűnnek a minisztériumi honlapok

A jövő év elején megszűnnek a minisztériumi honlapok, valamint a kormanyszovivo.hu és a kormany.hu is, helyettük egy új, összevont kormányzati portál indul - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A közlemény szerint az új kormányzati portál a Miniszterelnökség és a minisztériumok anyagait egy helyen, egységes szerkezetben és közös domain név alatt teszi elérhetővé a látogatók számára, illetve új szolgáltatásokat is fog tartalmazni. A KIM szerint az új portál létrehozása a megváltozott kormányzati struktúra, a korábbi minisztériumi honlapok alacsony általános színvonala miatt és az azok működtetésével kapcsolatos pazarlás megszüntetése érdekében vált szükségessé. Az eddigi minisztériumi honlapok sem szerkezetük, sem "széttagolt üzemeltetésük kaotikussága" miatt nem alkalmasak arra, hogy az új minisztériumi struktúrát megfelelően leképezzék.

Az összevont portál létrehozása lehetővé teszi, hogy az ezen a területen jelenleg tapasztalható zavaros állapotokat gyorsan és költségkímélő módon egy jobb megoldással váltsák fel. Az új honlap fejlesztésének költsége várhatóan töredéke lesz a költségvetési tételben feltüntetett összegnek - hangsúlyozza a közlemény.

Zagyva György Gyula korábbi sajtótájékoztatóján felháborítónak nevezte, hogy a kormány 185 millió forinttal támogatná jövőre a kormány.hu portál működését. Az országgyűlési képviselő elmondása szerint azért "csapta ki a biztosítékot" a portál ekkora mértékű támogatása, mert 2008-ban Cser-Palkovics András fideszes képviselő a kormanyszovivo.hu 200 milliós támogatását "arcátlanul soknak" tartotta, most pedig közel 200 milliós támogatást adnak és ugyanazt a céget, a Kopint Datorgot bízták meg a működtetéssel. "Nem értem, hogy ez hogy függ össze a fülkeforradalommal" - tette hozzá. Az ellenzéki politikus hozzátette: a kormány.hu önálló tartalommal nem is rendelkezik, csak a minisztériumi honlapokról linkelik át az információkat. A képviselő emiatt rejtett támogatást sejt a 185 milliós összeg mögött.

A minisztérium erre úgy reagált közleményében, hogy "a képviselő állításai hemzsegnek a tárgyi tévedésektől". Például a költségvetésben feltüntetett összeg nem a kormany.hu címen jelenleg található gyűjtőoldal, hanem a teljes jövő évi online kormányzati kommunikáció támogatására vonatkozik. Ez a költségvetési sor pontos címéből ("kormányzati kommunikációs feladatok támogatása") is egyértelműen kiolvasható. Az új összminisztériumi portál fejlesztésében vagy későbbi működtetésében a Kopint-Datorg Zrt. semmilyen formában nem vesz részt - tették hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #26
    zembereket
  • sanyicks #25
    mert a politikusok nem azért vannak hogy a zemberek szolgálják, hanem fordítva.
  • pasi29uk #24
    Osztani kell a munkát. A jelenlegi fejlesztőktől/üzemeltetőktől kell kérni "egységes" ehető exportot, amit utána egy kisebb csapat is bele tud integrálni a rendszerbe. Az így nyert ídőt pedig az optimalizálásra/bug keresésre lehetne fordítani szerintem.
  • Komolytalan #23
    Szerintem te még nem láttál céges adazbázist. Most nézzünk egy nagyon egyszerű, átgondolt, megtervezett, évek alatt kiforrott adatbázist: Mondjuk Diamond Raktárkezelő soft. Tudom, nem webes, de legalább van olyan verziója, ahol dbf-ben vannak a táblák, tehát belenézhetsz a szerkezetbe. Cikk tábla van vagy 200 mező, amiből vannak ilyenek: ar0, ar1, ... ar20. Ha nem kapsz hozzá doksit, akkor hogy ismered ki pár nap alatt? És mire alapozol egy árajánlat adásánál: a legszarabb, vagy a legjobb eshetőségre? Ha nem 1-2 nap hanem 4-5 hónap lesz az "adatbázisok kiismerése", akkor eladod a házad, hogy ki tudd fizetni a programozóidat? Mi van ha a fél site triggerben meg tárolt eljárásban van megírva, amit mondjuk nem tudsz 1 sima import-exporttal konvertálni mert totál SQL függő a formátuma? Mi van ha a képeket bekúrták bináris mezőbe, amik között megint csak nem olyan egyszerű konvertálni?

    Egyébként meg 1.5 év nincs a projectre, és ha kevesebb az idő akkor lineárisnál jobban nő a fejlesztők száma - ha fél év alatt kész akarsz lenni simán kell 20.
    De ha 1.5 év, 5 programozót veszünk alapul, az is 90 hónap. Egy főre jut 555eFt, tejles munkáltató költség. Ebben iroda, számítógép, szoftverek - semmi sincs benne. A végén kevesebb mint 200eFt nettónál kötünk ki, ami nem egy olyan profi fizetése aki mondjuk ugyanolyan biztonságban mozog oracle, mint MSSQL, PgSQL, mySQL környezetben (és ne csak selectet nézz, hanem a legelborultabb dolgokat), aki nem esik kétségben ha .net, java, esetleg pl vagy python kódot kell átírnia mondjuk phpra.
  • pasi29uk #22
    Miért nem kérdezik meg elektronikus úton szavazással (ha már netes dologról van szó úgy is) az embereket, hogy tetszik e ez így nekik vagy kell az új?
  • dyra #21
    Úgy látom többet mint te.
  • hdo #20
    Tépheted a szádat amennyit akarod, ez nem változtat azon a tényen, hogy valaki egyszer már egy bizonyos portállal megcsinálta. Egy szóval sem említettem adatbázist, tehát nem beszélek hülyeséget, én a frontend részére gondoltam. Nyilván az adatbázisok összevonása lesz a munka oroszlánrésze, de az is úgy lesz megcsinálva hogy minél több idő legyen, és minél több pénzt emésszen fel, aminek persze nemhivatalosan több mint fele zsebbe megy!

    És igen, ÉN migráltam már weboldalt ezelőtt 6 évvel is, írtam már át egynyelvűnek készült vadidegen adatbázist dokumentáció nélkül többnyelvűre, mindezt egyedül és - a fordítási munkát nem számolva - összesen 3 hét alatt stb.!

    Tudod, egyszerűen felháborító amikor odatévedek egy portálra amit ilyen meg olyan finanszírozással ennyi meg annyi millából csináltak, közben 3 perc böngészés után kezdek felfedezni olyan dolgokat amiket sokkal elegánsabban/hatékonyabban is meg lehetett volna csinálni. Tavaly vérszemet kaptam mikor egy nonprofit cég weboldalát böngészve láttam, hogy másfél millából csinálta meg egy cég úgy arculattervezés, admin felület ... minden nélkül, hogy az akkori aktuális wordpress-el összefosok egy ugyanolyat 1 nap alatt, aztán már csak az adatfeltöltés van hátra, ami már marhára nem sok, lévén új cégről szó!
  • Balintos #19
    Olyan mint hogy kapsz 3000 Ft-ért egy lekvárostáskát, vagy kapsz 2000 Ft-ért egy túrósbuktát meg hozzá egy zacskót is. Mind kettő irreálisan, kegyetlen drága attól még, hogy a második jobb üzlet.
  • Balintos #18
    Valami informatikai céges havernak/rokonnak/képviselőtársa pénzre van szüksége?
  • csulok0000 #17
    Az adatbázisok nagy részét pát nap alatt meg lehet ismerni. nem tart tovább ki exportálni az adatokat sem. Ezt követően az adatok feldolgozása az ami hónapokba kerül, főleg ha IQ- tábla1,tábla2 elnevezések vannak. Az új oldal megtervezése csak ezután kezdődhet, ami pár hónap. Az elkészítés kb fél év.
    Kellene hozzá kb 5 Ember, 1.5 év és kijön belőle az 50 Milla csak a jogos fizetés gyanánt. Tehát nem is olyan sok a 185.

    Természetesen csak ha egy valódi fejlesztésről van szó és nem Pistikéről. (: