MTI

Összefognak az amerikai vízumlottó kárvallottjai

Az amerikai külügyminisztérium először kipostázott 22 ezer állandó tartózkodási engedélyt, majd számítógépes programhibára hivatkozva érvénytelenítették azokat. Az idén új szoftvert használtak.

Amikor Anna Gunija meglátta az amerikai külügyminisztérium internetes oldalán, hogy az amerikai letelepedési engedélyért indított vízumlottó nyertesei között van, azonnal felmondott moszkvai munkahelyén, és tervezni kezdte, hogy még egyszer, utoljára meglátogatja a szüleit, elköszön tőlük, majd felül a repülőgépre, hogy nekivágjon az "új hazába" vezető útnak. Azonban még idáig sem jutott el, hogy összecsomagoljon.

"Jézusom, kiáltottam fel, amikor kinyitottam az értesítést - mesélte majdnem tökéletes angolsággal Anna Gunija a The New York Timesnak. - El se tudom mondani, mi mindent éreztem. Gyerekkorom óta arról álmodtam, hogy a szabadság országában élhetek, ahol mindenki, függetlenül a nemzetiségétől, szabadon élhet." Miután az amerikai külügyminisztérium május első napjaiban arról értesített több mint 22 ezer, a világ különböző részein élő embert, hogy állandó tartózkodási engedélyt kapott az Egyesült Államokban, nem sokkal később, 13-án újabb értesítést is postára adott, és abban "számítógépes programhibára" hivatkozva érvénytelenítette az első üzenetet.


A 23 éves Anna Gunija amikor csak teheti, a számítógépe előtt ül Moszkvában, és a 22 ezer könnycsepp elnevezésű Facebook-oldalt böngészi, amelyen több ezer ember tárja a világ elé, hogyan támadt fel benne a remény, majd érte keserű csalódás. Az Egyesült Államokba készülők azonban nem érik be azzal, hogy megosztják egymással bánatukat, jóvátételt is akarnak. Közös keresetet nyújtottak be Washingtonban, követelve, hogy a külügyminisztérium térjen vissza az első lottóeredményekhez, és adja vissza nekik a vízumszerzés lehetőségét.

A minisztérium hivatalnokai remélték, hogy a számítógépes hibáról szóló szűkszavú értesítéssel lezárul az ügy. "Az eredmények érvénytelenek voltak, mert nem a folyamodók igazságos, véletlenszerű kiválasztásán alapultak, ahogy azt a törvény megköveteli" - hangzott az üzenet. Az új lottóhúzás időpontjaként július 15-ét jelölték meg. A közösségi média korában azonban a durván elutasított külföldiek egymásra találtak az interneten, és össze is fogtak. Ukrajnától Nigérián át Egyiptomig a legkülönbözőbb helyekről érkeztek a Skype-on a hívások az amerikai törvényhozókhoz, és az amerikai sajtó internetes oldalait is elárasztották a segélykérések. Egy külön linken több mint 18 ezer kárvallott regisztrálta magát, megadva elérhetőségét.

A külügyminisztérium Facebook-oldalának véleményrovatát is túlterhelték. "Örülünk annak, ha az emberek elmondják a véleményüket, de önök gyakorlatilag elfoglalják az oldalt - panaszkodott a minisztérium egyik illetékese. - Vannak más témák is, amelyekkel foglalkozni szeretnénk, például az amerikai állampolgárok biztonsága és jóléte." Miután a kárvallottak ügyvédje, a Los Angeles-i Kenneth White levelet írt neki, a külügyminisztérium főfelügyelője megígérte, hogy kivizsgálja a kudarcba fulladt lottóhúzást.

A külügyminiszter évente tart vízumlottó-húzást, amelyen állandó tartózkodási engedélyeket - közismert nevükön zöld kártyákat - sorsolnak ki olyan országok állampolgárai között, amelyekből kevés bevándorló érkezik az Egyesült Államokba. Mivel az amerikai bevándorlási törvények a családi kapcsolatokon alapulnak, az évente szabályozott keretek között, meghatározott számban kiadott zöld kártyák megszerzésére azokból az országból származóknak van nagyobb esélyük, amelyekből már sok bevándorló telepedett le az Egyesült Államokban. Ilyen például Mexikó és a Fülöp-szigetek. A lottóhúzás során a többi igénylő közül véletlenszerűen kiválasztanak 100 ezer embert, aki tovább léphet az évi 55 ezer vízumért indított versenyben. (Összességében hozzávetőleg 650 000 bevándorlási engedélyt adnak ki évente az amerikai hatóságok.)

A külügyminisztérium képviselőinek közlése alapján tavaly ősszel, a hivatalos harminc napos jelentkezési időszak alatt mintegy 19 millió ember adott be elektronikus kérvényt a világ legkülönbözőbb részeiről. David Donahue vízumügyekért felelős főcsoportfőnök elmondása szerint az idén új szoftvert használtak, és az illetékesek észrevették, hogy a lottóhúzással kiválasztott külföldiek 90 százaléka azok közül való, akik a regisztrációs időszak első két napján adták be jelentkezésüket. "A folyamodók egésze került volna igazságtalanul hátrányba - érvelt Rosemary Macray, a minisztérium konzuli ügyekért felelős osztályának szóvivője. - A hibát megtalálták, és kijavították. Új húzást rendezünk, amely teljes mértékben megfelel a törvénynek."

Anna Gunija lesújtónak nevezte az eredeti döntés megváltoztatását. Bízott benne, hogy az Egyesült Államokban olyan helyet talál, ahol otthon érezheti magát. Abháziában, a Grúziához tartozó autonóm köztársaságban született, de még kislány korában Oroszországba menekültek, amikor odahaza kitört a háború. Elmondása szerint sose érezte jól magát Oroszországban. A 42 éves francia Armande Gil számára az, hogy elveszítette a zöld kártya megszerzésének lehetőségét, azt jelenti, hogy nem folytathatja tovább az Egyesült Államokban 13 éve végzett pszichológusi munkát. Az ideiglenes munkavállalási engedélye ugyanis le fog járni.

"Úgy érzem, hogy nem vagyok idegen, ide tartozom" - magyarázta a Miamiban élő pszichológus. Ha vissza kell térnie Franciaországba, újból tanulnia kell, és megszerezni a munkavégzési engedélyt. "Mérhetetlenül el vagyok keseredve" - tette hozzá. Rosemary Macray óvatosságra intette a lottó első fordulójának nyerteseit. "Nagyon sajnáljuk, hogy sokan csalódtak, de mindig figyelmeztetjük az érdekelteket, hogy várjanak, addig ne változtassanak radikálisan az életükön, amíg kezükben nincs a lakhatási engedély" - közölte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tempx #3
    Én nem kaptam semmit, ez mindig is így volt.

    http://travel.state.gov/pdf/1318-DV2012Instructions-ENGL.pdf (19. pont)
    http://www.usgreencardlottery.org/results.html
  • mad mind #2
    Ezt honnan veszed? Te is kaptál, vagy valami linket pls. mert így félrevezető lehetsz te is.
  • tempx #1
    Nem postáztak ki 22.000 zöldkártyát, csak értesítették őket, hogy ki lettek választva, azok közé, akik ha megfelenek további követelményeknek (büntetlen előélet, orvosi alkalmassági, anyagi fedezet az első időkre (kb 10000 USD/fő stb), zöld kártyát kaphatnak. 100.000 embert értesítenek, de ebből csak 50.000 kap ténylegesen zöldkártyát. Ebben az értesítésben az is benne volt, hogy ne tegyenek radikális lépéseket, mert még nem biztos, hogy nyertek.

    Ez a cikk így nagyon pontatlan és félrevezető.