Berta Sándor

Átláthatóbb államigazgatást akar Obama

Ugyan az amerikai e-kormányzati rendszert az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, azonban még mindig nehezen lehet eligazodni néhány oldalon. Barack Obama szerint további változtatásokra van szükség.

Az amerikai elnök nyilvánosságra hozott egy memorandumot, ami kimondja, hogy a helyi hivatalok kötelesek egy éven belül megvalósítani a Digital Government: Building a 21st Century Platform to Better Serve the American People című stratégiában leírtakat. A PDF és HTML formátumban egyaránt elérhető dokumentumot Steven VanRoekel, az amerikai kormány informatikai ügyekért felelős tagja dolgozta ki.

A hivatalok kötelesek minden közérdekű adatot nyilvánosságra hozni és olyan honlapokat kell kialakítaniuk, amelyeken fejlesztő eszközöket helyezhetnek el. Ez utóbbiak segítségével a jövőben könnyebben lesznek létrehozhatók az egyes szolgáltatások. A célok között szerepel, hogy az emberek bármely eszközről, bármikor és bárhonnan elérhessék a weben megjelentetett adatokat. Obama kiemelt fontosságúnak nevezte, hogy a hivatalok fejlesszenek ki és tegyenek elérhetővé mobil alkalmazásoka, ezzel egyrészt erősíthetik az innovációt, másrészt biztosíthatják az információkhoz való rugalmas hozzáférést.

Steven VanRoekel az adatok nyilvánosságra hozatalát olyan fontosnak nevezte, mint a GPS koordináták kiadását. A GPS és az időjárási adatok nyilvánossá tétele erősítette a gazdaságot. Amennyiben sikerül megvalósítani a stratégiát, úgy az amerikai kabinet is hatékonyabban dolgozhat és megismerhet új technikákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mad mind #2
    De míg Magyarországon, akár meg is valósítható lenne, az USA-ban a millió titkos "nemzetbiztonsági" csoporttal már kicsit nehezebb.
  • sanyicks #1
    milyen ismerős, nálunk is minden kampányban szerepel ez...