40
  • Szefmester
    #40
    CNC esztergályos, Modern kombájn, ahol gps alapján megadja az útirányt aztán már csak felügyeli a berendezést, tüzelőanyag (pellet) készítés közben sem árt ha a gépet be tudod állítani és finomhangolni a körülmények szerint. Szobafestő mázolóknak a gépi színkeverés egyedi színek kérésekor, raktárosok, egyre több cégnél digitális a darabszám ellenőrzés, azaz a napi vagy óránkénti mennyiséget fel kell vinni vagy adatbázis kezelőbe vagy excel táblába, vagy belső szoftverbe.
    Sőt, az egyszeri ember aki nem bízik a cégében otthon a gépen készíthet egy másodlagos jelenléti ívet és bérlapot hogy körülbelüli szintre tudja mennyi lesz adott hónapban a fizetése, és rá tudjon kérdezni ha 2-3 ezer Ftnál nagyobb a különbség. Dolgoztam olyan helyen ahol 4-5 ezreket számoltak el véletlenül, és a legdurvább egy 20ezer forintos baki volt, csak hát az már feltűnik az embernek ha a fizetése majd ötöde hiányzik.
    Még sőtebb :) az otthoni kiadások bevételekre is készíthet az ember táblázatokat, könyvelést, amit ha gondol kinyomtathat, és éves szintű statiszikákat nézhet. Fater is vezet, csak ő papíron, egy évre elkészítve.

    De most jöhet az úristenezésed, és a nem látjuk a valóságozásod. De ha gondolod kimehetsz az erdőbe és élhetsz ott is. Vagy mond meg a nagy bölcsességet had okuljunk belőle mi kis közemberek.
  • szaboi
    #39
    Nem azért de ha mindenki számítógépét ellenőriznék nincs annyi börtön amennyivel megtöltenék lakossággal. Még egy mezei jegyzettömb és egy linux is lehet 'gyanús' Kis faluban rendszergazdaként ehhhem. Meg azért a lakosság 90% nak akinek számítógépe van az használt gép itten. Hajjaj láttam már 8000 ft ért meg két libáért vett PIV est és ezek mind múzeumi darabok, de netezésre meg a gyereknek egyszerűbb ingyenes játékra alkalmas pl. buborék lövő. Persze azt nem tudják felfogni hogy a szomszéd gyerek nfs je mért nem megy rajta :D Kb. mostan úgy van a számítógép mint anno a szines tévé, kell. Sokan persze nem tudják miért főleg gyereknek játszani, vagy netezni, vesznek hitelre, meg sok használtat, így el kéne magyarázni sok embernek ha maradunk a példánál földművelőnek (már akinek van a gyereknek gépe internettel, de amint példáztam soknak van, csak nem tudja hogy internet nem csak játékra való a kölyöknek) hogy nyaggassa kölköt tanítsa meg őt is min. időjárást megnézni utána fokról fokra, aztán jöhet az adminisztráció.
  • wraithLord
    #38
    Ugyanezt minden másról el lehetett volna mondani a maga idejében. Nem hinném, hogy közhely lenne.
  • cateran
    #37
    "Nem azért hogy majd attól az alkesz kőműves egyenesebb falat húzzon fel, hanem hogy meglegyen a lehetősége az önképzésre"
    Az mar biztos is....uszni is meg lehet tanulni online, nemde?:D Atyaisten a sok intelligens ember, akinek lila fingja sincs semmirol, ami nem a kozvetlen kornyezete:D
  • cateran
    #36
    Egyszeruen keptelenek vagytok elvonatkoztani az IT es ahhoz kapcsolodo dolgoktol. Lathatoan keptelenek felfogni egyesek, hogy a vilag nagy tobbsenek nincs amunkajahoz szukseg szamitogepre, egyszeruen mert az adot munkavegzes nem igenyli. Beragadtaok a vallakozo, ceges szakember, stb korokbe, mert hat azokbol all a vilag, nem igaz? 1 tuzolto pl mikor fog MUNKA kozben szamitogepet hasznalni? De hat akkor nem is ember, nem igaz? Analfabeta, foleg ha a maganeletben sem erdekli az IT, mert tesem azt inkabb kndizik vagy kuzdosportokkal foglalkozik vagy turazo es inkabb kint van a szabadban. A budos bunkoja...
  • cateran
    #35
    Hagyjuk mar a kozhelyes baromsagokat:D Miota ELTERJEDT a szamitastechnika? 30-40 eve? Kesz csoda, hogy az emberiseg tulelte az elotte levo parezer evet....
  • Zoliz
    #34
    "jelentkezni se tud állásokra. már mindenhova e-mail-ben kérik az önéletrajzot." Lehet faxolni is, meg postán küldeni.. mert ahová nem kell számítógépes tudás csak a megfelelő embert keresik és az mindegy, hogyan jelentkezik (többnyire beajánlják). A cégeknek az számít, hogy a legjobb embert megtalálja, nem az, hogy milyen módon. Van nekik elég bajuk sok spam önéletrajzzal. Valahová még kézzel írtat kérnek, mert jobban átjön a személyiség. Szóval ne akard azt mondani, hogy a cégek mailen keresztül kérik, valszeg csak le akarnak rázni, mert bekerül tucat CV küldők szemétmappájába.
  • kronosz1990
    #33
    Azért remélem arra odafigyeltek,hogy az ilyen kutatások nem hagyják,hogy az ügyintézést teljesen átültessék Pc alapúra.
    Hiszen egyébként mind környezetvédelmi,mind gyorsasági lehetőségek vannak ebben a rendszerben,illetve ne kell km-eket utaznod jóféle buszokkal,öt perc ügyintézésért.
    Persze tudom,hogy amíg a pénz diktál addig az It hulladék is csak nőttön nő.....
    Az analfabetizmusról meg csak annyit,hogy ezen mutatók a társadalom igen nagy szégyenfoltjai a huszonegyedik században, akár a funkcionális akár a tényleges kerül szóba......hiszen ha valaki végignézi az életutat,és megnézi,hogy hol milyen mulasztások történtek,akkor kiderül,hogy legalább ezen emberek 70%-A MÁS EMBEREK MIATT KERÜLT HÁTRÁNYBA és ezen infunkciók korrigálhatóak lettek volna.
    Mondom ezt olyan emberként akit diszlexiás-nak diagnosztizáltak,holott diszgráfiás jellemzőkkel bírtam.
  • Thrawn
    #32
    Arról hallgatnak, hogy nagyon sok ember azért nem használ gépet - az itt elhangzottakon kívül - mert analfabéta, vagy funkcionális analfabéta. Ezek milliós lélekszámot jelentenek és a büdös életbe nem fognak gépet használni, ha ötösük lesz a lottón és otthon Core i7-el van kicsempézve a fürdőszoba, akkor sem. Ezt rövid távon megoldani nem lehet, mondhatni kihalásos alapon talán, ha közben nem termelődne utánpótlás. Azonban termelődik, így lehet jajveszékelni tovább az ehhez hasonló cikkekben.
  • Frank99
    #31
    ez pontosan meg is látszik a 2010-es savazás eredményén.... meg azóta is :-)))
  • MrGer
    #30
    Most nálunk - "vidéken" - 100km-re Bp-től az a legfontosabb megoldandó probléma:
    - állatok átteleltetése, mert tavaly 4000ft volt egy bála széna, most 9-10000ft...
    - tüzelő meglegyen
    - autó vizsgáztatva legyen
    - autón jó kerekek legyenek (jön a tél, csúszni fog minden)
    - soroljam még? digitalizáció, pályáztatások, ügyfélkapuk stb... ahhh, hol van ez.... ?
  • moon08
    #29
    Nem olvastam el a cikket.
    Nekem ezzel a nagy digitalizációval az a bajom, h aki nem használt még gépet, mert nincs neki az jelentkezni se tud állásokra. már mindenhova e-mail-ben kérik az önéletrajzot. ismerősöm van ebben a cipőben. mivel munkanélküli pénze nincs gépre, használni nem tudja mivel soha nem ült gép előtt. igen persze megkér pl engem, de ha felkel és elkezd munkát keresni akkor se tud jelentkezni már a tescoba se. vicc ez az egész, h pont a rászorulók vannak kirekesztve az álláskeresésből.
  • wraithLord
    #28
    Minden csak kényelmi funkció onnantól, hogy az embernek van valamije, amit nem csak úgy összeszedett valahol a természetben, hanem azt a célnak megfelelően átalakította, hogy könnyebben tudjon élelemhez jutni... Szóval ilyen erővel lakhatnánk barlangban, és vadászhatnánk kb. egyenes, letört fadarabokat vagy kődarabokat hajigálva, úgy is lehet élni. Az őseinknek legalábbis sikerült.
  • Szefmester
    #27
    Akkor pl a főzéshez a gáz is csak kényelmi funkció volna, hiszen az ember ki is mehet és kivághat egy fát az erdőből, tűzifává apríthatja, és egy maga által készített cserépedényben is elkezdheti megfőzni azt amit saját maga vadászott le, vagy termelt meg. Nemde?

    Nem a digitális írástudást kell növelni hanem az olyan Micikék számát csökkenteni akik a fészbúkozáson kívül alig csinálnak valamit az irodákban. Csak egy laza példa. A cég ahol faterom melózott 20 éve foglalkoztatott 1 Micikét, 1 könyvelőt aki csak beugró volt, és volt a 3 főnök akik kötötték az üzletet és intézték a dolgot, valamit volt egy mérnök aki tervezte a berendezést a megrendelő igénye szerint, és volt 20 jómunkásember aki legyárotta. Mindezt minimális számítástechnikai segítséggel. Ma ez a következőképpen néz ki a sok sok számítógép és mobiltelefon meg miegymás mellett. a 3 tulaj adott még mindíg, de ma már 2 üzletkötő is ott ül bennt, ahogy 3 titkárnő/asszisztens (minek is akkor nekik a PDA?), a beugrós könyvelő, valamint két termelésvezető, és egy anyagbeszerző... mindeközben még mindíg csak 20an dolgoznak a jómunkásemberek.

    Saját példa, a főnököm velünk melózott, ő szerezte a melót, intézett majdnem mindent és volt egy külsős könyvelője, volt is 2 műszaknyi meló. Az asszonypajtija bemorcizott ezért hogy több ideje legyen felvett két embert aki ezt intézi... a munkások meg már annak örültek hogy túlórázhatnak mert a két műszakra való melónak integethettek, ahogy páran az állásuknak is.

    Nesze neked informatika. Kényelmesebb a munkavégzés.. meg hatékonyabb.. lóf*szt! Ha nekünk lett volna jogkörünk intézkedni a gépen keresztül akkor nem lett volna szükség a plusz két emberkére akik leginkább a seggvakarást és a kezdődő fészbúkot gyakorolták! De nem.. az egyszeri munkás (még ha ért is az informatikához) ki van zárva az ilyenekből, mert ha van rá ember akkor az jobb... na persze.

    Ha van egy géped, és tudod hogy kell bekapcsolni az már fél siker, ha az internetet nem a kék E-betűként keresed az már haladó szint, ha pedig tudod mi az a vírusírtó akkor már profi vagy, ha pedig telepíteni is tudsz egy programot a next-next-next-el akkor már te vagy az isten a micikék között! Ezt kéne feltornászni arra hogy a mostani istenek legyenek a maximum haladók. Nem azért hogy majd attól az alkesz kőműves egyenesebb falat húzzon fel, hanem hogy meglegyen a lehetősége az önképzésre, az információ gyűjtésre, és a többi "kényelmi funkcióra". Mert szted a kőműves ha nem ad fel hirdetést online, akkor az értelmiségije aki lesajnálja a városi tévét és a városi újságot az honnan a retekből fog mestert találni az új villája átalakításához? Max a szájról szájra terjedő nevekből válogathat. Akik között ugyanúgy lehet kontár, mint a nem hirdetős alkeszok között. Csak éppen az egyikről hall a másikról meg nem. És kit fog keresni? Akiről hall...
  • cateran
    #26
    Fasza lista es nincs is vele gond 1 dolgot kiveve. Ezek a dolgok nem kapcsolhagtok kozvetlenul munkavegzeshez (meg a vateras kosarfononal sem, hiszen maga a fonas -munkavegzes- mar megtortent, a terjesztese mar mas dolog, de itt megint visszakanyarodtunk a 2kezi munkas vs vallalkozohoz. Aki 1 vallalkozonal dolgozik kosarfonokent, az nem fog neked piacot keresni a neten. Valamint magahoz a munkahoz nem kell, sem szamitogep, sem internet)
    Egyszeru amugy a dolog: Van olyan cselekves amit szamitogep es internet nelkul csinalsz? Pl. fozes, takaritas, stb? NA,akkor mar tudod mihez nem kell.....(a neten nezek receptet marhasagokat hagyjuk, az megintcsak kenyelmi funkcio, magahoz a sutes-fozeshez nincs koze)
  • dyra
    #25
    A legolcsóbb kitörési pont. Szerintem ezért kulcskérdés. Egy PC viszonylag olcsó hozzá a net is. Aztán ha van idő iszonyatosan sok mindent meg lehet tanulni gyakorlatilag ingyen. A megszerzett tudással pedig már kezdhet bármit.

    "Ne halat adj az éhezőnek, tanítsd meg halászni."

    Ilyen az informatika. És ezért nagyon nagyon fontos a mai világban.
  • gforce9
    #24
    Csak most épp olyan érveket sorolsz fel, ami az ember komfort-kényelmi életével függ össze meg sprórolással. A legutóbbi hsz-edben felsoroltaknak nem sok köze van ahhoz, hogy mennyire versenyképes az ember. Persze, hogy jó ha van nete mindenkinek, ezt nem is vitatta senki. Azt vitattuk, hogy tényleg az IT tudás hiánya az, ami útjában áll a kisvállalkozások, mezőgazdászok stb., versenyképességének? És nem, még mindig nem győztél meg szerintem túl sokmindenkit, hogy ez lenne a legfontosabb kerékkötő nálunk. Ez sokadik a sorban. Az meg, hogy az ittlévők zöme úgy tekint az IT-re - mind az internetre, mind az új kütyükre -, hogy ez korunk messiása, attól mmég nem fog azzá vállni. A többségnek nem az IT körül forog a feje és legkisebb gondja is nagyobb ennél. Az IT től nem lesz kisebb a gázszámla, nem fog kenyér kerülni senki asztalára, nem old meg belvízgondokat, nem segít a bedőlt devizahitelen. Az IT egy eszköz akkor, ha ténylegesen vannak opcióid, mozgástered. Ha máról holnapra élsz akár családostól, az IT nem segít rajtad. Ahhoz hogy az informatikai tudás gyümölcsözzön, ahhoz az kell, hogy meglegyen az a fizikális alap is, amit tuvább tudsz építeni a segítségével. De nálunk ezt az alapot is kibombázzák lassan már mindenki alól. Közben meg kapsz egy ilyet az arcodba: "A digitális írástudás bővítése létkérdés, hiszen a lemaradók munkaerőpiaci versenyképessége gyenge, ellátásuk nagy terhet ró az államra, és fontos információforrások elől is el vannak vágva." Ez a mondat, azoknál, akik "digitális írástudatlanok" igencsak kiverné a biztosítékot.
    Mert nemhogy lehülyézi őket, nemhogy belehazudik a képükbe, hogy versenyképes lesz tőle, hanem még ingyenélőknek is nevezi őket: "ellátásuk nagy terhet ró az államra". Ha pl ezt a mondatot anyám olvasta volna lehet leveri a monitort az asztalról. De ugyanúgy van ez rengeteg középkorú kétkezi munkással is.
  • kvp
    #23
    A lenyeg az utolso elotti bekezdesben van:
    "Az idegen nyelvi tudás szintjének emelése szintén erős hatással lenne az alacsony foglalkoztatási ráta növelésében."

    Ha megtanul valaki egy idegen nyelven, akkor elmehet kulfoldre dolgozni. Oda ahol van munka. Idegen nyelv magyar munkahoz jellemzoen nem kell. A cikkben emlitett egyesulet nem eppen a hivatalos kormanyzati politikat koveti, mivel az nem eppen informatika barat, viszont a ketkezi munkat tamogatja. Ez utobbihoz semmilyen informatikai ismeret nem kell, sot sok feladathoz meg irastudas sem feltetlen.

    Persze ha valaki olyan modern dolgokat akar csinalni, mint pl. foldmuveles vagy kisvallalkozoi let, akkor nem art az informatikai ismeret, mert nem lesz penze megfizetni a hozzaerto embereket. Mondjuk tipikusan oket nem erinti a fenti program.
  • Andr0
    #22
    az emberek örülnek hogy élnek... Budapest egy anomália az országban itt Viszonylag!!! jól élünk, legalábbis jobban mint az ország többi része, mert itt van munka... és Relatíve!!!(ország többi részéhez képest) jól fizet. Én csodálkozom hogy vidéken egyáltalán megélnek az emberek, nemhogy még Netezzenek...
  • Zoli007
    #21
    Teljesen egyetértek veled!
  • gulyasandras
    #20
    (Vidéken) ez azért nem így működik.

    biztosítás, bank: oda mész, ahol van iroda. Az új, x (80-100) km-re működő cégek eleve kizárva (az ilyen biztosítók pl. tömegével csődöltek be az elmúlt években)

    lakás: szájról-szájra, újság, kábeltévé

    tévé: az emberek többsége a legközelebbi boltból veszi, mert baj esetén nem fog furikázni messzire

    stb. stb.

    Nem a sci-fi filmeket kellene alapul venni.
  • Cat #19
    Oké, azt elfogadom, hogy a teljesen passzív, semmit nem csináló embereknek nem éri meg az internet.

    De ha már van egy lakásod, akkor utána tudsz nézni annak, hol olcsóbb a lakásbiztosítás, ha van egy autód, hogy hol kösd meg a kötelezőt (netrisken tizezreket spórolhatsz éves szinten). Ha nincs lakásod, megnézheted hol olcsóbb bérelni. Ha veszel valamit, az árösszehasonlító oldalakon meg tudod nézni hogy UGYANAZ a tévé egy másik cégnél mennyibe kerül, sőt, neten rendelve nagy valószínűséggel olcsóbb, és adott esetben még házhoz is szállítják. Ha utazol valahova, utána tudsz nézni annak, hogy milyen körülmények fogadnak majd, le tudod egyből foglalni a szállást. Ott van a kultúra (színház, mozifoglalás), a tévéműsor.

    Ugyanez fordítva, ha kosarat fonsz, felrakhatod Vaterára, a gyereked kinőtt ruháit elcserélheted, ha olyannyira szegény vagy, hogy még használtra se telik nekik. Szóval nem győztetek meg, a falusi kocsmába járó munkanélkülin kivül gyakorlatilag mindenkinek tud valamit adni a net. De egyébként neki is csak van valami hobbija, mittomén, szeret horgászni, beszélgetni olyanokkal, akik valami új csalit találtak, oszthatja nekik az észt, hogy mit rak a halászlébe. Mindez nagyban növeli az ember boldogságérzetét.

    OFF: egy picit röhejesnek érzem, hogy pont egy ilyen tematikájú oldalon kell bizonygatnom, hogy mennyire hasznos az internet olyanoknak, akik (tisztelet a kivételnek) valószínűleg egy napot nem bírnának ki nélküle.
  • gulyasandras
    #18
    158. § (1)42 A munkabért készpénzben vagy a munkavállaló által meghatározott fizetési számlára utalással kell kifizetni.
  • Myers
    #17
    Traktoros, sofőr, állatgondozó nem csinál ilyet. Ha egyúttal tulajdonos is, akkor kell.

    Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem jó, ha nem ért a számítógéphez, de az, hogy az állások 90%-hoz kell szg. ismeret, nem igaz.
  • Myers
    #16
    Ja, de februárban jön az apeh csomag postán, és benne van a válaszboríték is.
    Az átlagember nem használ ügyfélkaput.
  • zola2000
    #15
    Persze havi 70ezer forint alatti (!) fizetés mellett 2 műszakban (mióta megszűnt az éjszakai műszak és vele együtt az éjszakai műszakpótlék a válság miatt) az is sokat jelenthet.
  • zola2000
    #14
    Vagy akinek számlára utalják a pénzt, mert oda kell, az minden hónap 10.-én bemegy a bankba, aztán onnan veszi fel.

    A cégnél ahol dolgozom sok operátor ilyen, de nem vesztenek ezzel sokat (azon a havi párszáz forinton kívül)...
  • Alexease
    #13
    Igen ez igaz akkor, ha valakinek van ertelmes szamlaegyenlege, amit van ertelme ellenorizni;)

    De az aki minimalberert dolgozik vagy minimalon van bejelentve (esetleg sehogy sem, vagyis feketen alkalmazzak), zsebbe kapja a penzt, nem nagyon szokott automatazni;)

    En az utobbi huszon evben, amiota szamlam es kartyam van, 2x vettem ki penzt automatabol (1x1000Ft cigire es 1x5000Ft kajara), es talan 1x fizettem valamiert boltban;)

    Nem vagyok a „fejlodes” ellensege, de amiota maszek cegeknel dolgozom, sose utaltak ra semmit, igy nincs mit ellenorizgetni;)
  • B0nFire
    #12
    "Mi a szarbol bankoljanak, minek a sok e-fizetes, e-kutyu es e-szamla"

    Ha azt vesszük, hogy egy számlaegyenleg lekérdezés az ATM-ben 100 Ft, és ahhoz minimum le kell kacsázz a sarokra, elég kényelmes dolog, hogy 99 Ft-ért egész hónapban akkor férsz hozzá a számlád adataihoz, amikor csak akarsz 24 órában. Ha havonta csak 10× ellenőrzöd az egyenleged (elektronikusan), már spóroltál rajta 900 Ft-ot (ugye, abban egyetértünk, hogy a magyar ember szegény, és ott kéne spórolni, ahol csak tud), nem beszélve a kényelemről, hogy mindezt otthon, az asztalod előtt teheted meg.
  • HuAn82
    #11
    Sajnos igazad van. Ez a szép magyar valóság.
  • gforce9
    #10
    Kimaradsz a lehetőségekből? A kicsiknek az EU pénzből lófütty se jut és nem azért, mert nem értenek a számítógéphez, hanem azért, mert a csőd szélén lavíroznak évek őta a folyamatosan emelkedő adóterhekkel karöltve. Egyre nehezebb és nehezebb kigazdálkodni. Emellett egy pályázat önrésze legtöbb kicsinek kb álom kategória. Szóval ez a cikk kb nesze semmi fogd meg jól. Abevjava-t a könyvelő is tuja kezelni. Pályázatot nem a mezőgazdász fogja megírni. Van arra ember. Akármennyire is majomkodnak ezek az IT-vel, Magyarországon nem ez a legfőbb gond. Ez csak a sokadik gond. Hofi annó erre mondta: "Ne dumálj bele a nyomorba!"
  • zola2000
    #9
    Attól függ ... rengeteg dolog egyenesen kínából rendelve postaköltséggel együtt is olcsóbb mintha itthon vennénk meg.

    Persze ha ezért erőltetnék, azzal tökön szúrná magát a kormány (csökkenő áfabevételek ugyebár).
  • Alexease
    #8
    Magyarorszag ~70%-a (mindenkit beleszamolva) naprol-napra el;) Mi a szarbol bankoljanak, minek a sok e-fizetes, e-kutyu es e-szamla:))) A felso tizezernek OK, es meg talan 1 millionak, akik kieroltetik, hogy nekik is lehessen, de realisan nezve, a lakossag nagyreszenek igazabol mar luxus, ami a megelhetesen felul van.

    Ugyanez a gond a szamitogeppel. Ha holnaptol bevezetnek, ellenoriznek, buntetnek hogy csakis kizarolag jogtiszta dolgokat lehessen beszerezni es hasznalni (full no warez - se rendszer, se software, se film, se jatek, se semmi), a cegek jonagy resze elpusztulna es a lakossag nehany even belul elhulyulne:)
  • Kryon
    #7
    Majd pont most fognak ilyen programokat támogatni, amikor a fejesek minden erejükkel a lakosság elbutításán, és ölállóságának korlátozásán igyekeznek? Vicces...
    Közmunkához nem kell számítógép, és pár év múlva úgyis csak az lesz.
    Úgy kitörünk a válságból, hogy az egész világ minket irigyel majd...
  • cateran
    #6
    Errm he? Nem hiszem, hogy a vallalkozokra gondolt, hanem a 2kezi munkasokra. 1 favagonak vagy peknek kibaszottul semmi szuksege szamitogepre a munkajahoz.Utcasepronek sem es wcpucolonak sem, szakacsoknak sem es a lista kibebaszott hosszu.....
  • willcox
    #5
    "Ennél még aggasztóbb a másodlagos digitális megosztottság, ami az alkalmazások, a szolgáltatásokhoz való hozzáférés (internetes bankolás..." - a nap túlnyomó részét számítógép előtt töltöm, de eszembe sem jut (és nem is fog), hogy interneten keresztül bankoljak, vagy bárminemű, pénzzel kapcsolatos műveletet végezzek. Sőt, bankban semmilyen pénzem nincs (van pénzem, de nem bankban). Bőven elég, ha csak én tudom, hogy mennyi :)
  • Cat #4
    A mezőgazdasági/agrár munkákhoz nem azért kell IT ismeret, mert anékül nem lehet szántani, hanem mert nem tudsz pályázni EU forrásokért, nem tudod lejelenteni a biztosítóhoz és a minisztériumba, hogy milyen fagykár érte a termést, a bankba, hogy intézzed a forgóeszköz hitelt.

    Azaz itt nem elsősorban arról van szó, hogy nem tudod megcsinálni az adott melót, hanem hogy _kimaradsz lehetőségekből_, nem jutnak el hozzád fontos információk, amivel pénzhez jutnál, vagy amivel időt takarítanál meg. Ez versenyhátrány azokkal a gazdálkodókkal szemben, akik viszont tudják/ismerik ezeket a dolgokat. Aki kimarad az lemarad.
  • zola2000
    #3
    Azt be lehet vinni az apehez, azok kitöltik ami kell nekik, aztán ennyi, ahhoz sem kell számítógép.
  • Narxis
    #2
    Abev java ismerősen hangzik?

    Igazából azt látni, hogy egyre több hétköznapi feladatot szükséges papír helyett elektronikusan adminisztrálni.
  • Myers
    #1
    "Az IDC felmérése szerint 2014-ben az állások 90 százalékához szükség lesz számítógépfelhasználói ismeretekre,"

    Egy péknek, fakitermelőnek, vagy gyári melósnak miféle számítógépfelhasználói ismeret kell? Ez megint egy okos felmérés. Csak remélni lehet, hogy nem állami pénzen rendelték meg.