Alex

Rengeteg a lehetőség a közigazgatási adatokban

Az európai közigazgatási szervek birtokában hatalmas terjedelmű adatbázisok vannak, melyeket munkahelyteremtésre és a növekedés ösztönzésére alkalmas módokon kívánnak hasznosítani. A Bizottság ma elfogadott javaslata teljes mértékben tiszteletben tartja a személyes adatok kezelésére vonatkozó szabályokat.

A Bizottság megalkotta az európai nyílt adatkezelési stratégiát, melytől az Európai Unió évi 40 milliárd euró értékű gazdasági hasznot vár. A nyílt adat olyan általános információ, melynek használata, további felhasználása vagy újraelosztása bárki előtt - díjtalanul vagy a határköltségek fejében - nyitva áll. Az Európai Bizottság megbízásából elkészített tanulmányok azt mutatták, hogy az uniós polgárok még mindig nehézségekkel szembesülnek a közszféra adatainak fellelése és további felhasználása során. Azaz a nyílt adatok kezelése még mindig gyerekcipőben jár Európa nagy részén.

Az európai közigazgatási szervek megannyi kihasználatlan gazdasági lehetőség felett rendelkeznek: a közhatóságok és -szolgálatok által gyűjtött hatalmas terjedelmű adatbázisok vannak a birtokukban. Néhány tagállam, köztük az Egyesült Királyság és Franciaország immáron tudatosan kezeli ezt az értékes erőforrást. A Bizottság kíván jó példával elöl járni azzal, hogy az általa kezelt információkat egy új adatportál segítségével díjmentesen hozzáférhetővé teszi mindenki számára. Második lépésben egyenlő versenyfeltételeket kell teremteni a nyílt hozzáférésű adatok uniós piacán. Végezetül a fenti intézkedések 2011-2013 között 100 millió EUR összegű támogatásban részesülnek, melyet az adatkezelési technológiák fejlesztésére irányuló alapkutatásra fordítanak majd.

Az intézkedések segítségével az Európai Unió világszinten is vezető szerepet tölt majd be a közszféra információinak további felhasználása terén, valamint egy olyan gazdasági ágazat kap további lendületet, mely a nyers adatokat a több száz millió felhasználó számára nélkülözhetetlen termékekké és szolgáltatásokká, így például okostelefon-alkalmazásokká alakítja át (térképek, valós idejű közlekedési és meteorológiai információk, ár-összehasonlító alkalmazások, stb.). A nyílt adatok további felhasználása kiemelt előnyökkel járhat többek között az újságírók és a tudományos szakemberek számára is.

"A mai napon határozott jelzést küldünk a közigazgatási szervek felé: Az Önök által kezelt adatok értéke megsokszorozódik, ha továbbadják azokat. Kérem, ezt akár már ma tegyék meg! Használják ki a stratégia által nyújtott kereteket és csatlakozzanak az előrelátók és élenjárók csoportjához, akik már élvezik az adatok megnyitásából származó előnyöket. Az információk előállítása, gyűjtése és kezelése az adófizetők pénzéből történik, így nem túlzott elvárás az, hogy az adatokat olyanok rendelkezésére bocsájtsuk, akik újszerűen, az emberek támogatására, a munkahelyteremtésre és a növekedés ösztönzésére alkalmas módokon használják tovább azokat." - nyilatkozta Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke.

A geoinformatikai ágazat vonatkozásában a Bizottság felmérésében részt vevők mintegy 80%-a úgy nyilatkozott, hogy akadályokba ütközik a közszervek által kezelt információk átfogó használata. Ennek okai az adatok további felhasználásával összefüggő magas díjakban, az átláthatatlan szabályozásban és gyakorlatokban keresendők, de nehézséget okoz az is, hogy nem világos, pontosan ki és milyen típusú adatokat kezel. Említhetők továbbá a kizárólagos licencmegállapodások is, melyek a verseny aláaknázását okozhatják. A Bizottság által kezdeményezett európai digitális menetrendben a közszféra információinak további felhasználása - a nagy sebességű és szupergyors internet-hozzáférés mellett - az egységes digitális piac megteremtésének egyik kulcsfontosságú tényezőjeként került meghatározásra.

A kiadott közlemény szerint általános szabályként biztosítani kell a közigazgatási szervek által hozzáférhetővé tett dokumentumok további felhasználását kereskedelmi vagy nem kereskedelmi célokra, amennyiben az adott dokumentum nem esik szerzői jogvédelem alá. A közszervek az adatokért legfeljebb az egyéni adatkérések kezelési költségeinek megfelelő díjat számíthatnak fel (határköltségek), ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a legtöbb adathoz - a megfelelően indokolt eseteket kivéve - díjtalanul vagy igen csekély díj ellenében hozzá lehet majd férni.

Az adatok rendelkezésre bocsátása általánosan ismert, gépileg olvasható formátumban történik majd, ami biztosítja az adatok hatékony újrahasznosítását. Első lépésben a könyvtárakra, múzeumokra és levéltárakra gondoltak. Ezenfelül a Bizottság az általa kezelt adatokat egy újonnan létrehozandó adatportálon keresztül teszi hozzáférhetővé. Az erre vonatkozó szerződés már létrejött. A várhatóan 2012 tavaszán induló portál jelenleg béta verzióban fut (fejlesztési és tesztelési szakasz). Az éles üzem indulását követően a portál egységes hozzáférési pontként szolgál majd az uniós intézmények, szervek és ügynökségek által kezelt és további felhasználásra bocsátott adatokhoz.

A közszféra információinak további felhasználásáról szóló 2003/98/EK irányelv meghatározta az első intézkedéseket, melyekkel könnyebbé vált a vállalkozások számára a közigazgatási szervek által kezelt információkhoz való hozzáférés, valamint ezek további felhasználása. Az irányelvnek köszönhető az is, hogy az állami szervek csökkentették az információ lekéréséért felszámolt díjakat. Ma előterjesztetett javaslatával a Bizottság kiterjeszti a hozzáférhető adatok körét, valamint az irányelv hatályát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!