HENT hírlevél

Vizsgálják azonosítja-e a jogsértőt az IP-cím

Az Egyesült Államokban bírósági eljárás keretében fogják vizsgálni, elegendő-e a szerzői jogi jogsértéssel gyanúsított internetezők azonosítására az IP-cím. Az eljárás megkérdőjelezheti a korábbi gyakorlatot, amely ezen adattal azonosította a jogsértőket.

Az Egyesült Államokban bevett gyakorlat, hogy a szerzői jogi jogosultak az IP-címek alapján kérik a feltételezett jogsértők azonosítását a bíróságtól, majd a személyes adatok kézhezvételét követően ezekkel peren kívül egyeznek meg a fájlcserélő hálózatokon történő illegális letöltések kompenzálásáról. A bírósághoz benyújtott kérelmek rendszerint jogsértők tömegének azonosítását kérik.

A felnőtt filmeket gyártó Malibu Media hasonló elv mentén igyekszik szerzői jogait érvényesíteni. A cég jogi képviselői az idei évben már 349 keresetet adtak be a bíróságra a tartalmaikat jogsértő módon megosztó internetezők azonosítása érdekében. Az ügyek többségét bíróságon kívül rendezték, ám a letöltéssel gyanúsított internetezők közül öten bírósághoz fordultak, kétségbe vonva a bizonyítékok elegendőségét.

A BBC News beszámolója szerint a keresetet elbíráló bíró álláspontja szerint valóban szükségszerű annak bírósági vizsgálata, hogy az IP-cím elegendő bizonyíték-e a jogsértők azonosításához. A panaszosok szerint ugyanis nem egyértelmű, hogy az internetkapcsolat előfizetője, vagyis az a személy, akit az IP-cím azonosít, azonos azzal, aki a szerzői jog által védett tartalmat fájlcserélő rendszer használatával illegálisan letöltötte. Mivel az IP-cím hálózatra vonatkozik, s nem eszközre, ezért a letöltő személye kétségbe vonható, ráadásul, ha a hálózat nem biztonságos, a szomszéd, de akár egy járókelő is használhatja jogsértő célokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #4
  Van meg "nehany" hibas eleme modern demokracianknak.
 • dchard #3
  Arról nem beszélve, hogy ha mondjuk megfelelően védett a hálózat és vírus sincs, akkor is simán előfordulhat, hogy valaki a családomból tölt le valamit az előfizetés meg az én nevemre szól, és ugye a törvény szerint nem vagyok köteles közeli hozzátartozóra vallani. De az is előfordulhat, hogy a 3 gyerekem közül az egyik volt, és soha ki nem derül, hogy melyik, mert egyik sem ismeri be.

  Eleve az egész koncepció hibás mind jogi mind technikai értelemben ezek mögött a z esetek mögött.

  Dchard
 • Tetsuo #2
  A szabaly az szabaly. :)
 • amitakartok #1
  Most pont van egy hasonló témájú botrány Japánban, hogy a rendőrség több embert is lefogott IP-cím alapján, kicsikartak belőlük egy hamis beismerő vallomást és azzal mentek a bíróságra; egyik áldozatuk egy neves egyetem 19 éves hallgatója, akit a bíróság felfüggesztettre ítélt (minek következtében az egyetemről is kirúgták), gyakorlatilag tönkretéve a jövőjét.

  Az igazság az volt, hogy a gépek botnet vírussal voltak fertőzve és távirányítással azokról küldtek fenyegető leveleket (a fent említett srácnál például azt, hogy tömegmészárlást fog rendezni egy közeli általános iskolában). Amikor fény derült az egészre, a fakabátok azzal védekeztek, hogy ők azt hitték, az IP-cím minden kétséget kizáró bizonyíték. Még az igazi fenyegetőző is üzent a rendőröknek tévén keresztül, hogy mekkora balfaszok.