Berta Sándor

Előrelépés a LED-es adattovábbításban

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói olyan technikát fejlesztettek ki, amely hatékonyabbá teheti a látható fényen alapuló adatátvitelt (VLC vagy Li-Fi). A technikára épülő első termékek már az idén megjelenhetnek a piacon.

Az új technika lehetővé teszi, hogy a látható fényen alapuló adatátvitel segítségével 1 Gbit/s-os sebességgel továbbítsák az információkat. Vevőként fotocellák, míg adóként a LED-ek szolgálnak. "Ez utóbbiak hasonlítanak a tranzisztorokra és éppen ezért nagyon gyorsan ki- és bekapcsolhatók" - jelentette ki Harald Haas, a projekt vezetője. A Li-Fi megoldást kínál a kapacitásproblémákra és nem kell számítani interferenciákra. Ugyanakkor, amíg a WLAN-nál elég egyetlen hotspot a teljes lakás lefedésére, addig a Li-Fi esetében minden helyiségben el kell helyezni egy adót. Haas és kollégái viszont erre is kínálnak megoldást: a LED-lámpákat használják adóként, az adatok pedig az áramhálózaton keresztül érkeznek. "Csak a meglévő infrastruktúrát használjuk fel egy olyan hálózat felépítésére, amely a vezeték nélküli adatátvitel iránt növekvő igényt elégítheti ki" - közölte a kutató.

Haaséknak korábban már sikerült 130 Mbit/s-os sebességgel továbbítaniuk videókat, jelenleg pedig a sebesség növelésén dolgoznak. A cél az 1 Gbit/s-os sebesség elérése. Már megalapították a Pure VLC nevű céget, amely a technikát értékesíteni fogja és még az idén elérhetővé teszik a Smart Lighting Development Kitet (SLDK), amelynek segítségével a gyártól elkészíthetik a VLC-termékeiket.


Haas már tavaly júliusban bemutatott egy videót, amely azt ábrázolta, hogy miként lehet egy hagyományos, de mikrochippel kiegészített LED-világítótest segítségével adatokat továbbítani 10 Mbit/s-os sebességgel. A Li-Fi a Wi-Fi-nél 10 000-szer nagyobb frekvenciaspektrumot kínál, emellett ezek a rendszerek sokkal kevesebbet fogyasztanak, így nagyobb energiahatékonyság érhető el, különösen akkor, ha a LED-lámpákat az adatátvitellel párhuzamosan még világításra is használják. A Li-Fi rendszereknek nincs szükségük antennákra, tízszer olcsóbbak, mint a Wi-Fi-s társaik, s akár kórházakban, repülőgépeken vagy ipari létesítményekben is gond nélkül használhatók. A technológia segítségével akár az autók is kommunikálhatnak egymással, vagy létrehozható egy beltéri navigációs rendszer is. Végül, a Li-Fi nem bocsát ki káros sugárzást.

A berlini Heinrich Hertz Intézet munkatársai tavaly augusztusban új rekordot értek el a LED-es adattovábbításban. A szakemberek egy LED-lámpa segítségével egy helyiségen belül 800 Mbit/s-os sebességgel továbbítottak adatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoli007 #10
    Koleszon volt RONJA felszerelve /sima piros ledek/, és pöpecül ment szar körülmények között is. De elismerem, a fiber az fiber
  • Dj Faustus #9
    Zoli007: az általad emlegetett szabadtéri optika (Free Space Optics) általában közeli infravörös tartományban (750 nm - 1 mm) működik lézerrel (pont-pont kapcsolatban). Ez meg a látható fény tartományában (390 nm - 750 nm) LEDekkel (akár pont-multipont kapcsolatban is).

    A hatótávja 2-3 km, de ezt befolyásolják a légköri víszonyok (például "a klasszikus tanmese": a két épület közötti optikai linket eltéríti a köztük levő lapos-tetőről felszálló meleg levegő).

    liberty2:
    "de mivel áramhálózatról van szó, minden adatot lát akár a világ másik feléről"
    Mint Zoli007 is említette: a jelcsillapítás miatt nem fog kijutni a jel a támadóhoz. Azért se, mert a villanyóra (vagy például a transzformátor) ebben meggátolja.
  • Zoli007 #8
    Gondolom jelcsillapításról még nem hallottál?

    jaspercry: Guglizz ré az FSO-ra, megy az ködben is.
  • passatgt #7
  • kvp #6
    "addig a Li-Fi esetében minden helyiségben el kell helyezni egy adót"

    Az elektromos halozat csak a tapot adja. A led-es lampak foglalataba kell epiteni az ado aramkort. Sima halozati rezdroton nem menne at az adat, tehat a lampakig ertelemszeruen halozati kabelen (ethernet) kell elvinni az adatokat. A mobiltelefonokat sem lehet lehallgatni az eromunel atttol, hogy eppen toltore vannak dugva. A meglevo infrastruktura jelen esetben a minden szobaban elerheto ethernet csatlakozo es a plafonra szerelt led-es lampakat jelenti. Akinek ez nincs, ott mindezt elobb ki kell epiteni. Igaz, hogy ez joval dragabb es bonyolultabb mint a wifi, raadasul meg a ralatasa is rosszabb, de cserebe csukott ajtok es behuzott fuggonyok eseten nincs athallas a ket szobaban levo bazisallomas (csillar) kozott.
  • Vaszkó Attila #5
    És ha mindenki napelemmel termeli magának az áramot? Optimális esetben ott nem lesz vezetékes hálózat.
  • liberty2 #4
    Nekem csak egy részével van bajom, mégpedig azzal, hogy a meglévő infrastruktúrát akarják használni, nevezetesen az áram hálózatot. Arra nem gondoltak, hogy mivel nem védett a csatorna, bármikor, bárki minden adatot elfoghat?

    A titkosítás persze lelassítja a támadót, de mivel áramhálózatról van szó, minden adatot lát akár a világ másik feléről és nincs olyan titkosítás ami feltörhetetlen lenne. Persze lehet növelni a feltörés idejét akár irreálisan nagyra is, de a "hálózat" mértéke lehetővé teszi a támadónak, hogy több 100.000 zombi gépet használjon a kód feltörésére.

    Most mondhatnátok, hogy "De hát a Wifi-vel ugyanez a helyzet, bárki a házad elé áll és máris látja az adatforgalmad". De benne van a lényeg, "... a házad elé áll ...". Az áramhálózat az globális és jelen állapotában nincsen sehol se lekorlátozva vagy védve. Tehát bárhonnan támadás indítható és gyakorlatilag kontroll nélkül beazonosíthatatlanul is.

    IT biztonságból elégtelen az ötletnek... egyenlőre.
  • kvp #3
    Nagyjabol feltalaltak az irda technologiat, csak lathato fennyel. Igazabol a megoldas csak a meglevo radios technologiakkal egyutt er valamit. Pedaul 3g-s adatkapcsolat alapbol hazon kivul, majd wifi amikor hatokoron belulre er a keszulek, vegul lathato feny a letoltes gyorsitasara. Ez utobbi esetben a keszulek meg nindig wifi-n at kuldi a kereseket, tehat a keszulek nem vilagit, csak a router. Amennyiben takarasba kerul valamelyik fel, akkor onnantol sima wifi-s kapcsolatok kommunikalnak, ami joval lasabb, cserebe atlat a kabatzseben.
  • gkalcso #2
    Nagy távolságra oké, de megnézném az üvegszálat házi alkalmazásban. Húzni magunk után a csíkot ;)

    Hátrány lehet még a táskában, zsebben maradt eszköz az "árnyék" miatt.

    Talán valamilyen összedolgozott váltogatós megoldás is lesz majd. li-wi-fi-4g kiegészítve a belépő egyéb fény energiává alakításával.

    No megyek, beteszem a kütyümet az energiatakarékos asztali lámpa alá (le)tölteni :D
  • jaspercry #1
    A hátrányáról legyenek olyan szívesek néhány mondatot írni!

    Csak beltérben használható!.......,
    Kültérben fényszennyezés,köd,eső,távolság,ezt hogyan befolyásolja?

    Azt vehetjük ténynek ,még mindig a legstabilabb adatátvitel ,üvegszáloptikán keresztül érkezik.